Veszélyes szobanövények

A növények oxigént termelnek, és a lakás díszei. Azonban nemcsak szépek, de bizony mérgezőek is lehetnek. Ismerj meg négy veszélyes szobanövényt otthonodból!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha úgy gondolsz a szobanövényekre, mint akiknek csak tőled kell tartaniuk - például attól, hogy néhány hétig elfelejted megöntözni -, valószínűleg tévedsz. Léteznek olyan szépséges szobanövények a lakásban, melyek mérgezőek lehetnek - különösen az apróbb gyermekek számára. Persze ettől még maradhatnak, ha tudod kezelni a helyzetet.

Vendég a trópusokról: buzogányvirág

Ez a Dél-Amerikából származó növény a kontyvirágfélék családjába tartozik. Az egyszikű buzogányvirágnak – más néven Dieffenbachiának – számos változata ismert, mind méret, mind pedig színárnyalat tekintetében. Magyar nevét arról kapta, hogy az egyes fajtáinál fellelhető virágzati tengely egy bunkószerű formában végződik. Formás, előkelő növény, levelei változatosak, zöld alapon sárgával vagy fehérrel pöttyözöttek. Méreteit tekintve körülbelül másfél méter magasra nőhet, kiterjedése pedig elérheti a fél métert.

A növény fényigénye átlagos – a közvetlen napfényt nem igazán szereti –, vízből és tápanyagból azonban sokat követel magának. Többnyire 16-22 C°-on érzi jól magát. Öntözéshez szobahőmérsékletű lágy vizet tanácsos használni. Tavasztól kimondottan igényli a meleget és a párás levegőt, a tél során vízigénye lecsökken, és tanácsos óvni a huzattól.

Kisgyermekes anyukák visszatérő rémálma, hogy a gyerek megkóstolja a Dieffenbachia levelét. A buzogányvirágnak ugyanis minden része – levél, hajtás, gyökér – mérgező. A növényi részek fogyasztása égő, maró érzést okoz a torokban, a megduzzadt nyálkahártyák miatt pedig nyelési nehézségek léphetnek fel.

Déli látogató: könnyezőpálma

A nagy, szabdalt levelű filodendron őshonossága nehezen állapítható meg, mivel Perutól kezdve Közép-Amerikán át egészen Jamaicáig jól érzi magát.

Afrikában levélfa néven is ismert a növény, és kimondottan hosszú életű – akár 25-30 évet is elél. A nagyméretű, csillogó levelek fonákja kissé vöröses. Futónövényként támasztékot igényel. Viszonylag lassan nő, hajtásai azonban elérhetik akár a kétméteres hosszúságot is.

A könnyezőpálma szereti a meleget, és sok fényre van szüksége a növekedéshez. Szobahőmérsékleten jól érzi magát, fontos, hogy 16 C° alá ne csökkenjen a hőmérséklet környezetében. A növény kedveli a párás levegőt, télen ajánlatos kevesebb vizet adni neki.

A mérgező anyag – melyet az esőerdők vadászai nyílméregként alkalmaznak – a növény pikkelyes légzőgyökereiben található. Ezek a föld feletti szokatlan gyökerek igencsak figyelemfelkeltőek lehetnek a gyermekek számára, ezért a Filodendront nem tanácsos olyan helyen tartani, ahol a gyermekek könnyen hozzáférhetnek.

India és a Maláj-szigetek lakója: kroton

A kutyatejfélék közé tartozó növény levélformái kimondottan változatosak – egyik keskeny, másik széles, van köztük sima és karéjozott is. Levelei váltakozó állásúak, színe pedig éppúgy lehet sárga, mint barna vagy rózsaszín. Ajánlott kéthetente tápoldatozni, valamint a sok öntözést is kimondottan kedveli. A kroton szereti az egyenletes hőmérsékletet és a félárnyékot. Sötétebb szobában is eléldegél egy darabig, itt azonban a növény levelei zöldek maradnak. Ezenkívül nem igazán bírja sem a száraz szobalevegőt, sem a központi fűtést. A szobahőmérséklet alatti Celsius fokok könnyen levélhullást eredményezhetnek nála.

A növény levele és szára mérgező nedvet tartalmaz, mely a tápcsatornába jutva veszélyes az emberi szervezetre – ez jelentkezhet hányás vagy hasmenés formájában. A bőrrel találkozva pedig viszketést, vörös foltokat okoz.

Kelet-indiai gyöngyszem: fikusz

Az örökzöld növény az eperfafélék családjába tartozik. A fikusz kedveli a fényt, ezért világos lakásban illik tartani, fényszegény környezetben hullatja leveleit. Nyáron lehet a szabadban is tartani, de az erős fényt rosszul tűri.

A kisebb növényeket évente, a nagyobbakat kétévente szerencsés átültetni, erre a legalkalmasabb hónap a február. Tanácsos rendszeresen öntözni, mivel vízkedvelő növény – a földje mindig legyen enyhén nedves. A túlöntözést azonban tanácsos elkerülni, mert a túl sok víz hatására levelei besárgulnak és lehullanak. A növény 18-20 C° - on érzi magát jól, a hirtelen hőmérséklet-változást nem viseli el. Egyetlen gyors hőmérséklet-csökkenéstől is foltosodni kezdenek a levelei.

Levelei és szára mérgező tejnedvet tartalmaznak. Ha a gyermek megrágja a fikusz nagy zöld leveleit, minden bizonnyal hasfájás, hasmenés vagy hányás lesz a következmény.

Ezt is szeretjük