8 pofátlanul egyszerű vasaláskönnyítő tipp
Ha eddig a vasalás a legkevésbé kedvelt házimunkák egyike volt, mostantól imádni fogod. Lesd el a legjobb fortélyokat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Utálsz vasalni, a vasalnivaló pedig egyre csak gyűlik egy félreeső sarokban, végül önálló életet élve hegyként kidagad, majd kifordul a ruháskosárból?

Összegyűjtöttünk néhány egyszerű, vasalást könnyítő tippet, hogy könnyebben leszámolhass a gyűrött ruhák tengerével.

Az előkészületek - testben és lélekben

Mielőtt hozzáfognál a munkához, tedd be a lejátszóba a kedvenc zenekarod lemezét. Egy szeretett zeneszám dinamikus ritmusára minden munka könnyebben megy majd.

Nyelvleckét is hallgathatsz, hiszen így két legyet ütsz egy csapásra: munka közben nyelvet tanulhatsz, és így kevésbé érzed majd megterhelőnek a vasalást.
Készíts elő minden szükséges eszközt és a vasalandó ruhákat, hogy ne kelljen percenként abbahagynod a munkát. Ha lendületbe jöttél, nem jó, ha meg kell szakítani ezt a pozitív folyamatot, nehogy kecsegtetőbb elfoglaltságot kezdj keresni.
Jó, ha van a közeledben egy asztal, amin a már kivasalt ruhát hajtogatni tudod, és vállfa, amire azonnal felakaszthatod az ingeket, hogy véletlenül se gyűrődjenek újra össze. Csak a teljesen kihűlt ruhát kezdd el hajtogatni, ezzel megakadályozhatod az újabb ráncok kialakulását.

Többet ésszel, mint erővel!

A vasalást a ruhadarab közepén kezdd el, és fokozatosan haladj kifelé.
Nincs szükség arra, hogy erővel nyomd rá a vasalót a kisimítani kívánt szövetre: ha túlzásba viszed rejtett pankrátori képességeidet, sérülhet a ruha, és a vasalódeszka is leszakadhat, nem beszélve a másnap fellépő izomlázról. A gőz ereje és a megfelelő hőfok elvégzi helyetted ezt a munkát.
Ne alkalmazz körkörös mozdulatokat, mert ezek esetleg megnyújthatják az anyagot. A makacs ráncoknál jó, ha szálirányba haladsz a vasalóval, emellett használj erős gőzölést.

Minden az anyagtól függ!

Gondold át előre, hogy milyen anyagot vasalsz, és azt is, hogy mekkora hőfokot igényel a textil.

Kezdd az alacsonyabb hőfokot bíró darabokkal, és a forró vasalást tűrő - és igénylő - ruhákkal fejezd be a munkát. Így nem kell várnod, hogy a forró vasaló kihűljön, és pénzt, energiát, időt takaríthatsz meg.
Alacsony hőfokon vasald például a szintetikus anyagokat és a selymeket, a gyapjút pedig közepes hőfokon, a pamut és len ruhadarabokat viszont vasalhatod magas fokon.
Az anyagok kifényesedését elkerülheted, ha a ruhát nem a színén, hanem kifordítva vasalod, vagy vasalóruhát használsz. Erre a célra tökéletesen megteszi egy zsebkendő, pamutszalvéta, vékonyabb törölköző vagy valamilyen sűrű szövésű, puha, pamut textília.

Bevált fortélyok a vasaláshoz

  • Az ágyneműhuzatok vasalásához nagy felület kell. Célszerű, ha a vasalódeszkád szélesebbik felét használod, a lelógó anyag alá - a földre - pedig tegyél egy régi lepedőt vagy terítőt, így a frissen vasalt ruha nem koszolódik össze.
  • A kiemelkedő, hímzett mintákat egyszerűbb vasalni, mint gondolnád. Egyszerűen helyezd a ruhát egy bolyhos törölközőre, majd alaposan gőzöld át.
  • A nadrágok éle úgy lesz tökéletes, ha a levasalt éleket átgőzölöd.
  • A kényes, műagyag vagy hőre érzékeny gombokat úgy óvhatod meg, ha egyszerűen letakarod egy kisebb fakanállal. Helyezd a tiszta fakanalat a gombra, és egyszerűen vasald körbe.
  • A varrásokat először kézzel simítsd ki, majd belülről és kívülről is vasald át.
Jó tudni!
A vasaló bekapcsolása után öt perccel kezd el működni a beépített termosztát. Ezt megelőzően akár melegebb is lehet a vasaló, mint az általad kiválasztott hőmérséklet.
Ezt is szeretjük