4 jel, hogy rosszul használod a tűzhelyet: ezért is magas a rezsid

A tűzhellyel is rengeteget spórolhatsz, ha tudod, hogy kell megfelelően használni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lassan beindul a fűtési szezon, ami drasztikusan megemelheti a lakás energia-, illetve gázfogyasztását - bár számos tipp létezik ezek csökkentésére, a végösszegen azzal is sokat spórolhatsz, ha különösen figyelsz, hogyan használod a tűzhelyet.

Néhány trükk is elég lehet, hogy ezreket faragj le a hó végi számlákból: főzz megfelelően, és sose kövesd el a következő hibákat!

Nem figyelsz az edények méretére

Nem véletlenül vannak a villanytűzhelyeken, illetve sok gáztűzhelyen is különféle méretű főzőlapok, illetve melegítőfejek. Fontos, hogy ezekhez megfelelő méretű edényeket használj, így ugyanis nemcsak gyorsabban fő vagy melegszik meg az étel, de jóval kevesebb gáz, illetve energia is elég lesz hozzá.

Mindemellett nemcsak az edények mérete fontos: ügyelj arra is, hogy egy kisebb edényben se melegíts túl sok vizet, ha az nem feltétlenül szükséges. Főzni kevés vízben is lehet, ezzel ráadásul nemcsak a felhasznált energia jelentős hányadát spórolhatod meg, de a kevés vízzel párolás például vitamindúsabb fogásokat is eredményez.

Nem használsz fedőt

Ha főzöl, mindig tegyél fedőt az edényekre és lábosokra, így amellett, hogy a konyhai szagok is kevésbé veszik be a lakást, gyorsabban és kevesebb energiával készítheted el az ételt.

A kukta is kiváló megoldás lehet, a fogyasztok.hu fogyasztóvédelmi magazin szerint például a segítségével az áramfelhasználásnak akár 40%-át, az időráfordításnak pedig akár 30%-át is meg lehet takarítani. Ha azonban maradsz a hagyományos edényeknél és a fedőnél, arra is ügyelj, hogy ne nézegess be állandóan a fedő alá, ha nem muszáj - bár az ízek és az illatok csábítóak lehetnek, a korai kóstoló pedig igencsak kellemes érzés, sok energiát pazarolhatsz el ezáltal.

Nem teljesen tiszta a tűzhely

A villanytűzhely esetében fontos, hogy mindig kellő gondot fordíts a takarítására, ugyanis, ha egy kicsit is piszkos, például ráragadt olaj- és zsírfoltok tarkítják, sokkal rosszabb lesz a hőátadása, ezáltal pedig jóval több energiát fogyaszt majd. Érdemes minden főzés után rögtön áttörölnöd a tűzhelyet, ha azonban makacsabb szennyeződésekkel van dolgod, kattints ide, és ismerj meg néhány hatásos szert, amit bevethetsz ellenük.

Még több tipp, hogy spórolj a villanyszámlán!

Ha még többet akarsz spórolni, nézd meg a videót, és fogadd meg egy szakértő tippjeit!

Nem tartod be a mínusz tízperces szabályt

Az elektromos tűzhelyeken érdemes nagy hővel kezdeni a főzést, majd csökkenteni a hőmérsékletet, sőt, a főzési idő lejárta előtt akár már öt-tíz perccel előbb is le lehet állítani, így is tartja majd azt a hőt, ami a maradék időre elegendő.

A gáztűzhely esetében is elzárhatod hamarabb a lángot - ha krumplit főzöl, és fedőt teszel rá, már forrás után, tészták esetében pedig néhány perccel a forrást követően.

Te hogy spórolsz a rezsiköltségeken?

Ezt is szeretjük