Így spórolj 10 ezreket a fűtésszámlán: ezt tedd, hogy még ne kelljen fűtened
Tartsd melegen a lakást anélkül, hogy felcsavarnád a fűtésszabályozót!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtésszezon kezdetét sokan szeretnék minél inkább kitolni, hiszen nem mindegy, a számlákon mikor jelentkezik először a nagyobb energiafelhasználás. A távfűtéses háztartásoknál a napi átlaghőmérséklet dönt arról, központilag elindítják-e a fűtést október 15. előtt, a hivatalos dátumot követően azonban nincs alternatíva.

Ha viszont te alakítod saját fűtési szezonod, léteznek olyan módszerek, amelyekkel kicsit késleltetheted a startot. Nem kell feltétlenül télikabátban ücsörögnöd a nappaliban, inkább figyelj néhány apróságra, hogy ne szökjön meg a meleg a lakásból.

Félprofi ablakos szigetelők

A legjobb, ha az őszt már új, műanyag nyílászárókkal kezded, amelyek tényleg remekül szigetelnek, ráadásul a rászánt összeg hosszú távon a fűtésszámlában fog megtérülni, élettartamuk pedig akár 20-30 év is lehet. Ha viszont idén még nem tudsz vagy nem akarsz több százezret szánni szigetelésre, ablakcsere nélkül is megoldhatod - jóval olcsóbban.

A hőveszteség minimalizálására a legkézenfekvőbb megoldás az ablakkeret körüli rések betömése. Erre több módszer is létezik, amelyekhez nem kell szakembert hívnod, előképzettség nélkül is bátran belevághatsz.

Az egyik ilyen, amikor az ablakkeretbe egy speciális géppel nútot vágsz, majd a hézagba szilikonos szigetelőanyagot töltesz.

Ezzel a technikával évekre biztosítod a megfelelő szigetelést, árban pedig csak töredéke egy ablakcserének, ráadásul a hidegen kívül a zajt és a port is a lakáson kívül tartja.

Olcsóbb és egyszerűbb módszer, mégis hasonlóan eredményes az öntapadós szivacscsík bevetése, amit viszont érdemes évente cserélned. A siker kulcsa itt az, hogy a felület, amelyre ragasztod, mindenképp tiszta legyen és száraz.

Függönnyel a hideg ellen

Ha a nyílászárók szigetelése nem tökéletes, vagy egy kis plusszal szeretnéd fokozni a hatékonyságukat, szerezz be földig érő, vastag sötétítőfüggönyöket - a redőny mellett az egyik legjobb praktika. Távol tartja a hideg levegőt és a huzatot, ha elég vastag és természetes alapú anyagot választasz a célra. Arra is ügyelj, hogy a szélessége és a hossza is megfelelő legyen: ez azt jelenti, hogy tökéletesen be kell fednie a nyílászárót, hiszen, ha túl rövid, illetve nem ér tovább kicsit az ablak szélességénél, könnyen beszökhet a hideg és a huzat.

Ha viszont már működik a fűtőtest - és épp az ablak alatt van -, figyelj, hogy ne lógjon rá a vaskos textil, mert így ellenkező hatást érsz el. Azokban a helyiségekben, ahol már igényled a fűtést, de ajtó hiányában kiszökik a meleg, a tereket akár függönnyel is elválaszthatod, így energiát nyersz. Az ideális hőmérséklet egyébként terenként, az életvitelhez igazodva változik: amíg a hálószobában tökéletesen elég a 15-18 fok - persze hosszú pizsama és takaró mellett -, és a konyha sem igényel többet 16-18 foknál, addig a nappali - ahol a legtöbb időt töltjük - már megkívánja a 20-22 fokos hőmérsékletet, a fürdőszoba pedig a 23-at.

Védd a padlót és a falat is!

Ahol elsőként érzékeled a hideget, az értelemszerűen a talpad, a hideg padlólapon sétálva pedig a legkönnyebb felfázni. Ami nyáron még kellemesen hűs volt, most már kíméletlenül hűt, ezért érdemes gondoskodnod a hidegburkolatok lefedéséről. Jócskán javít a hőérzeten, ha a padlóra vastag, gyapjúból, természetes szálból készült szőnyeget választasz.

Nemcsak a puha padló látványa visz melegséget a helyiségbe, da a szőnyegnek valós hőmegtartó ereje is van, mivel a lakás hőjének egy része az ablakok-ajtók mellett a padlón keresztül távozik. Fokozhatod a hatást egy szőnyegalátéttel, amely erősíti a szigetelést és növeli a szőnyeg élettartamát.

A lehűlt falak ellen is textillel tudod a leghatékonyabban felvenni a harcot: vásárolj meleg, vaskos anyagút, lehet akár műszőr is, ízlésed szerint. Amivel a legtöbbet tudsz csalni, az a jól megválasztott szín. Ez egyébként hasonlóan érvényes a szőnyegre vagy a függönyre is: kerüld a kékes, hideg tónusokat, és válassz a melegebb, de nem túl világos árnyalatok közül - hőérzeted akár 5-8 fokos különbségnek is érzékelheti.

Ezt is szeretjük