8 természetes tisztítószer összeégett, zsíros tűzhelyekhez

Ezreknek bevált

Körbenéztünk a fórumokon, hogy megismerjük a már bevált praktikákat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az összeégett, zsíros tűzhelyet tisztára sikálni nemcsak fárasztó feladat, de ha hideg zsíroldót használsz, még veszélyes is lehet. Nem véletlenül kell ilyenkor gumikesztyűt használnod, ezek a tisztítószerek ugyanis nagyon erős maró hatásúak, és könnyen kárt tehetnének a bőrödben.

A kesztyű sem véd meg azonban mindentől, a zsíroldó belélegzését lehetetlen kikerülni, pedig ez sem éppen veszélytelen az egészséged szempontjából.

Szétnéztünk a fórumokon, hogy megtudjuk, kinek milyen házi praktikák váltak be. Íme, azok a veszélytelen és filléres trükkök, amelyekre a legtöbben esküsznek, ha a zsíros tűzhely tisztításáról van szó.

Tippek gáztűzhelyhez

Ha hagyományos, gázrózsás tűzhelyed van, az internetezők szerint a zománcozott felületen az alábbi keverékeket érdemes kipróbálnod.

  • Mosd át a tűzhelyet egy kevés langyos vízzel, hogy eltüntesd a szennyeződések nagy részét, majd egy kevés sót keverj el annyi ecettel, hogy sűrű masszát kapj. Egy rongy segítségével dörzsöld át a makacs foltokat a természetes súrolószerrel, majd langyos vízzel töröld le a szennyeződést.
  • A mosószódát nem csak a mosógépben használhatod. Hintsd be vele a tűzhelyet, majd spriccelj rá egy kevés vizet. Hagyd állni körülbelül tíz percen keresztül, amíg a pezsgő szóda feloldja a leragadt foltokat, majd mosd le a felületet.
  • Ha nagyon zsíros a tűzhely, szórj rá kávézaccot, és várj, amíg az őrlemény magába szívja a zsír nagy részét. Ezután egy újságpapírral vagy papírtörlővel dörzsöld át a felületet - az érdes, savas szemcsék feloldják az összeégett ragacsot.

Tippek kerámialaphoz

A kerámia főzőlapok tisztítása azért nehezebb, mert itt nem szabad súrolószereket használnod, nehogy összekarcold a finom felületet. A fórumozók az alábbi módszerekre esküsznek.

  • Melegítsd fel a főzőlapot, majd amikor langyosra hűlt, dörzsöld át egy félbe vágott citrommal. Hagyd hatni a citrom savjait körülbelül öt-tíz percig, majd egy nedves ronggyal mosd le a főzőlapot, végül egy papírtörlővel töröld csíkmentesre a felületet.

  • Gyógyszertári alkoholba keverj egy csepp teafaolajat, majd mosd át vele a főzőlapot. Az alkohol feloldja a zsíros szennyeződéseket, a teafaolaj pedig elpusztítja a baktériumokat. Töröld szárazra a tűzhelyet, majd néhány csepp olajjal dörzsöld be a lapot, hogy szép fényes legyen.
  • Ha azt szeretnéd, hogy a főzőlap szép fényes legyen, forrázz le egy marék krumplihéjat, hagyd ázni körülbelül 15 percig, majd szűrd le, és ezzel a vízzel mosd át a tűzhelyet. A leégett foltokat üvegkaparóval távolíthatod el karcolás nélkül, ilyet művészellátókban, de nagyobb elektronikai vagy háztartási áruházakban is vásárolhatsz, ahol árulnak kerámia főzőlapot.

Természetes tisztítószerek

Sok fórumozó, aki a természetes módszerekre esküszik, veti be néha az alábbi tisztítószereket az összeégett tűzhely megtisztításához, hiszen, bár előre csomagoltan kaphatóak, mégis ugyanolyan környezetbarátok, mint a házi keverékek.

A Dr. Beckmann kerámialapos tűzhely-tisztító például nemcsak karcolások nélkül tünteti el a leégett szennyeződéseket, de védőréteget is képez a főzőlapon, így a következő alkalommal sokkal egyszerűbb lesz eltávolítani a kifutott tejet vagy a kilöttyent mártást. Ráadásul a tisztítószer környezetbarát is, hiszen 99%-ban lebomlik. A 250 milliliteres kiszerelés ára 1199 forint*.

Az Ecover folyékony súrolószere citromkivonatot tartalmaz, így hatékonyan távolítja el a zsíros szennyeződéseket, és mivel összetevői között csak természetes anyagok szerepelnek, a tűzhelyen visszamaradt tisztítószer sem jelent egészségügyi veszélyt. A sok felületen használható, biológiailag lebomló súrolószer ára félliteres kiszerelés esetén 890 forint*.

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

Ezt is szeretjük