Az életveszélyes lakás 8 tünete
Hiába takarítasz és szellőztetsz rendszeresen, mégsem jó a közérzeted? Szentelj nagyobb figyelmet a tüneteknek!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi szervezet azonnal jelzi a bajt, csupán oda kell figyelni a jelekre - még az otthonodban is. Attól függetlenül ugyanis, hogy a lakásod alapvetően jó állapotban van, rendszeresen takarítod, és az időnkénti intenzív légcseréről sem feledkezel meg, még veszélyes lehet.

A gyakori tüsszögésre, szipogásra és rendszeres fejfájásra érdemes odafigyelni, és rövid időn belül megtalálni a kiváltó okot - ellenkező esetben akár jelentősebben is károsodhat a szervezeted. A következő jeleket éppen ezért vedd komolyan!

Tüsszögés, orrfolyás, könnyező szem: a penészgomba

Tévhit, hogy a penész csak a régi, lelakott lakásokban jelenik meg, ahol sem a nyílászárók, sem pedig a hőszigetelés nem felel meg a kívánalmaknak. A penészgombák spórái sajnos az újépítésű lakásokban is megjelenhetnek, főként műanyag, vagy olyan nyílászárók mellett, amelyek nem adnak lehetőséget a helyiségek természetes szellőzésére.
Bár a vizes helyiségekben könnyebben szaporodnak a spórák, a konyhán és a fürdőn kívül érdemes a többi helyiséget is szemügyre venned, ha még az allergiaszezonon kívül is gyakran tüsszögsz, fújod az orrod, vagy éppen könnyezik a szemed. Ezek a tünetek ugyanis kifejezetten penészgomba jelenlétére utalnak, amellyel hosszútávon egyáltalán nem tanácsos együtt élni.

Ha penészt észlelsz a lakásban, igyekezz azt minél előbb eltüntetni! Ahol alkalmas rá a fal, vizes-klóros kefével alaposan mosd át, de csak azután, hogy teljesen kiszárítottad a falat. Rendszeresen szellőztess, emellett pedig használj párátlanító készüléket - ezzel sok bosszúságtól kímélheted meg magad.

Tegyél ellene!
Ha penészgombát találsz a lakásban, akkor a legjobb, ha igyekszel minél előbb megszabadulni tőle. Mivel ez korántsem annyira egyszerű feladat, kattints ide, és ismerd meg a leghatékonyabb módszereket!

Fejfájás, légszomj, szédülés: a szénmonoxid

A fűtési szezon nemcsak a pénztárcákra jelent veszélyt, hanem az egészségre is, főként ott, ahol nem helyeznek kellő hangsúlyt a fűtőtestek kielégítő karbantartására. Pedig erre nagy szükség lenne, hiszen a rosszul működő konvektorok és eldugult kémények mellett bármelyik pillanatban megjelenhet a szénmonoxid, ami nemcsak kellemetlen tüneteket eredményezhet, de akár halált is okozhat.
A szénmonoxid olyan színtelen és szagtalan gáz, amelynek jelenlétére csupán a megfelelő műszaki eszközökkel derülhet fény - az emberi érzékszervekkel nem érzékelhető.
Bizonyos tünetek azonban, mint például az influenzára emlékeztető fejfájás, szédelgés, hányinger vagy éppen a heves szívdobogás, intő jelek lehetnek arra, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor még elég egy alaposabb szellőztetés a baj megelőzésére, ám ha nem tulajdonítasz elég jelentőséget ezeknek a tüneteknek, akár komolyabb mérgezést is szenvedhetsz. Hogy ezt elkerüld, szerezz be időben szénmonoxidmérő készüléket, és alaposan vizsgáltasd meg a fűtőtesteket is, ha azok gázzal működnek!

Tartsd szem előtt!
Az influenzaszerű tünetek esetén még csak enyhe mérgezésről beszélhetünk. Elég azonban egy kevés időt eltölteni a szénmonoxiddús levegőben ahhoz, hogy az ember elveszítse az eszméletét. Éppen ezért vedd komolyan a jeleket, és a megelőzésre is helyezz elegendő hangsúlyt! Kattints ide, és ismerd meg a további tüneteket, illetve a lehetséges teendőket!

Allergiának tűnő, szúnyogcsípésszerű kiütések: az ágyi poloska

Most bizonyára azt gondolod, hogy nálad aztán semmi esélye a kártevőknek, hiszen hetente cseréled az ágyneműt, és egyébként is új az ágyad a párnákkal és a paplanokkal együtt. Ha így van, akkor van egy rossz hírünk: az ágyi poloska nem válogat, bármelyik otthonban képes megjelenni, megtelepedni és családot alapítani.
Ez a 4-8 mm-es apró kártevő a kárpitokat és a mély repedéseket részesíti előnyben a búvóhelyek közül, de előfordulhat a ruhák vagy éppen a könyvek között is. Minden meleg és száraz helyet kedvel, ahol csend van, és lehetőleg kevés huzat. A hálószoba éppen ezért kiváló terep számára, de nemcsak a komfortérzete miatt, hanem, mert itt könnyedén táplálékot is talál magának. Az ágyi poloska ugyanis emberi vérrel táplálkozik, de szinte észrevétlenül: az éjszaka leple alatt kel útra, áldozatát pedig a testhőmérséklet és az alvás közben kilélegzett széndioxid érzékelése alapján találja meg.

Az ágyi poloska csípése a szúnyogéra, jobb esetben a bolháéra hasonlít, ám csak két-három nap után kezd viszketni - ez pedig egy egész hétig is eltarthat.

Ha apró, piros, kiütésszerű duzzanatokat észlelsz magadon, amelyek eredetére a bőrgyógyász sem tud mit mondani, tanácsos rovarirtó szakember segítségét kérned, még mielőtt komolyabb allergiás reakciókat váltanának ki ezek a potyautasok.

Ezt is szeretjük