Ne öntsd ki a túlfűszerezett ebédet! Ezekkel a trükkökkel megmentheted

Ha veled is előfordult már, hogy túlfűszerezted az ételt, megmutatjuk, hogyan semlegesítheted a tüzes ízeket.

Túl fűszeres étel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben belefutottak már abba a kellemetlen jelenségbe, amikor is túlzásba estek a só, a bors vagy éppen a csípős paprika mennyiségét illetően. Szerencsére nincs minden veszve, hiszen akad pár trükk, amivel a menthetetlennek tűnő fogásokon is segíthetsz.

Legyen szó egy hétköznapi ebédről vagy egy családi eseményről, ugyan ki ne keseredne el, ha a hosszú órákig tartó konyhai toporgás végül csúfos kudarcba fullad? A tehetetlenséget és a sírógörcsöt pedig csak fokozza, ha a vendégsereg pillanatokon belül megérkezhet. A túlsózott, túlfűszerezett ételek feljavítása veszett fejsze nyelének tűnhet, de azért nem kell rögtön a lefolyóba öntened az ebédet.

Univerzális megoldások

Amennyiben túlfűszerezted az ebédet, mindenekelőtt érdemes egy próbát tenned a savakkal: a citrom és a lime leve például semlegesítheti a csípős ízeket. Ha ez nem bizonyul sikeresnek, érdemes megpróbálni, hogy egy kanál cukrot is keversz az ételbe. Továbbra sem történt változás? Citruslevek helyett kísérletezz ecettel, a cukor helyettesítésére pedig tökéletes a méz.

Végső esetben még mindig ott van a hígításos módszer, magyarán, ha levest vagy valamilyen szaftosabb étket készítesz, egy kevés víz hozzáadása megmentheti az ebédet. Amennyiben nem vízalapú az étel, érdemes végigzongorázni, melyik hozzávaló kerülhet bele még pluszban akkora mennyiségben, hogy felszívja a felesleges fűszert. De különös módon a paradicsomlé, a ketchup és az apróra vágott ananászdarabok is semlegesíthetik a csípős ízeket.

Ezt tedd, ha túl csípős lett!

A módszert már a nagymamád idejében is előszeretettel alkalmazták, vagyis valahányszor túl csípőset ettek, leöblítették a fogást egy pohár tejjel. És valóban, a tejtermékek, pontosabban a bennük lévő cukor enyhítheti a pikáns érzetet. A módszer egyébként működhet joghurttal, kókusztejjel, esetleg egy lágyabb sajttal, például parmezánnal is. Ha legközelebb túl csípősre sikerül az ebéd, adj hozzá egy evőkanállal valamelyik fenti élelmiszer közül. A curry ízének enyhítésére pedig próbáld ki a mogyoróvajat!

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mi a helyzet a sóval?

A szóbeszéd szerint, ha az elsózott ételbe beledobsz egy egész burgonyát, akkor a zöldség magába szívja a felesleges sót. Sajnos a dolog úgy áll, hogy ez nem egyéb, mint legenda, tudniillik, a burgonya a sóval együtt vizet is felszív, vagyis ez mit sem segít a helyzeteden. Ellenben a tejfölös-joghurtos alapú mártások ezúttal is életmentőnek bizonyulhatnak, akárcsak a citromlé.

Források: DailyMail, Food52

Ezt is szeretjük