9 apró trükk, ha nincs kedved takarítani
Ne hagyd, hogy a szilveszteri buli nyomai elrontsák a kedved! Néhány trükkel villámgyorsan tiszta lesz a lakás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire is alaposan takarítottál ki karácsony előtt, mára bizonyára ismét a feje tetején áll a lakás - főként abban az esetben, ha az óévet baráti társaságban és az otthonodban búcsúztattad.

És az is biztos, hogy szívesebben lépsz át a rendetlenségen, minthogy nagytakarításba fogj most, amikor még igazán ki sem pihented a szilveszteri buli fáradalmait.

De ne tedd: a következő ötletekkel könnyen és villámgyorsan leszámolhatsz a kosz nagy részével!

Űzd ki a bűzt a lakásból!

Szilveszterkor még a legzsémbesebb házigazdák is hajlandóak engedni a szigorú szabályból, mely szerint a lakásban szigorúan tilos a dohányzás. Nagyvonalú döntésüket csak másnap, a már-már a kocsmák hangulatát idéző szagot érezve bánják meg. Önostorozás helyett inkább használj ecetet! A kellemetlen szagokat könnyedén eltüntetheted, ha egy ecettel háromnegyedig töltött sekély tálkát helyezel a helyiségbe. A bűz néhány óra alatt megszűnik, de a folyamatot felgyorsíthatod, ha egy ecettel átitatott ronggyal alaposan körbelegyezed a szobát.

Ha a hűtő a ludas

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a karácsonyi menü maradéka még szilveszterkor is a hűtő mélyén pihen, miközben utóbbi az el nem fogyasztott alkoholtól is roskadozik. Az évnek ebben a gasztronómiai élvezetektől hemzsegő szakaszában könnyen előfordulhat, hogy a hűtő romlott ételekkel is tele van. A kellemetlen szagokat árasztó hűtő felfrissítéséhez cseppents citromlevet egy vattalabdára vagy szivacsra, és tedd be a hűtőbe néhány órára. Ha a bűzt a romlott ételek okozzák, akkor azokat mindenképpen dobd ki.

 

Le a szagokkal!
Számos házi praktika létezik, mellyel pillanatok alatt ismét kellemes illatúvá varázsolhatod az otthonod. Kattints ide, és ismerd meg a leghatásosabbakat!

Tüntesd el a foltokat!

Alig akad olyan szilveszteri házibuli, ahol legalább a szőnyeg vagy a kanapé nem lesz borfoltos. Ha a te bútoraid vagy szőnyegeid sem úszták meg a dolgot, idegeskedés helyett inkább vesd be a leghatékonyabb folteltávolítókat. A szűkösen induló új évben nem kell méregdrága tisztítószerekre költened: a só és a szódabikarbóna is kiválóan helyettesíti a mesterséges kemikáliákat.

Vörösre fehéret

A borfoltokra fokozottan igaz: minél előbb cselekszel, annál több remény van a megoldásra. Amíg a vörösbor nedves, azonnal eltávolíthatod, ha egy kis fehérbort öntesz rá. Ezt a trükköt azonban a kétnapos foltok esetében is bevetheted, hiszen sokat halványít a színén. Ezután hideg vízbe mártott szivaccsal töröld át a bornyomot. Érdemes egy kevés sót szórnod a területre, majd beledörzsölnöd az anyagba, hogy jobban kifejthesse a hatását. Hagyd rajta körülbelül tíz percig, majd porszívózd fel a maradványokat.

Zsír ellen szódabikarbónát

Hasonlóan gyors és hatékony megoldás, ha só helyett szódabikarbónát használsz. A bor mellett ráadásul így a zsírfoltoktól is könnyedén megszabadulhatsz: papírtörlővel itasd fel a folt egy részét, ha lehetséges, majd azt bőségesen szórd le szódabikarbónával. Legalább egy óráig hagyd állni, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port.

Le a cipőnyomokkal!

A nappalin végigtrappoló vendégeknek szilveszterkor természetesen szabad, sőt, kötelező cipővel közlekedniük a lakásban, hiszen az illem is így kívánja meg. A gesztusértékű megnyilvánulás másnap megbosszulja magát, de szerencsére erre is van megoldás. Ha akad otthon egy flakon zsírtalanító vagy WD-40, akkor könnyedén megszabadulhatsz a csúnya, fekete cipőnyomoktól a parkettán. Mielőtt azonban bevetnéd ezt a titkos fegyvert, okvetlenül olvasd át a használati utasítást.

Tipp
A márványfelület makacs szennyeződéseit könnyedén eltávolíthatod, ha egy félbevágott citromot sóba mártasz, majd ezzel átdörzsölöd a nehezen tisztítható márványburkolaton éktelenkedő foltot.

Ha koszos lett a fal vagy a tapéta

A szilveszteri bódulat sajnos sokszor a falat sem kíméli. Ilyenkor egyáltalán nem ritka, hogy a reggeli kávé szürcsölgetése közben egy levakarhatatlannak hitt étel- vagy italfolt néz vissza rád.

Az ismeretlen eredetű foltokat pillanatok alatt letörölheted, ha két evőkanál szódabikarbóna és egy liter víz oldatába mártott ronggyal vagy szivaccsal tisztítod le a kényes felületet. Ha egy makacs zsírfolttal van dolgod, keverj házi súrolószert egy evőkanál szódabikarbónából és egy teáskanál vízből.

A csodaszert finoman dörzsöld a foltra, hagyd rajta öt-tíz percig, majd nedves szivaccsal töröld le.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük