Tovább drágulnak az albérletek januártól: ide vezethet a bérleti törvény módosítása

Több mint 100 ezer forintba is kerülhet az energetikai tanúsítvány kiállítása.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásbérleti törvény tervezett módosítása szerint - mely a kormány honlapján jelent meg - 2011. január 1-jétől a lakásbérleti, többek között az albérleti szerződések kötelező mellékletévé válik az energetikai tanúsítvány.

Albérlő vagy? Vagy te adod ki a lakásod?

Ha albérlő vagy, nem kell másra figyelned, mint arra, hogy a tulajdonos a szerződéskötést megelőzően bemutassa neked - mint leendő bérlőnek - a tanúsítványt, a bemutatás tényét pedig aláírásoddal kell elismerned.

A szerződéskötést követően a tulajdonos átadja az energetikai tanúsítvány eredeti - vagy közjegyző által hitelesített - példányát, ezt gondosan meg kell őrizned, majd a szerződés felbontásakor a tulajdonosnak visszaadnod.

A tervezett módosítás értelmében nem leszel azonban ilyen egyszerű helyzetben, ha tulajdonos vagy, és lakásodat legális, hiteles szerződés keretében kívánod kiadni - ellenkező esetben akár fel is jelenthet a bérlő.

Az energetikai tanúsítvány kiállítása nem túl olcsó, így ahhoz, hogy kiadhasd a lakásod vagy a házad, akár 40-120 ezer forintot is ki kell fizetned, a tanúsítvány kiállításáért ugyanis ennyit is elkérhetnek a piacon.

Mindemellett, ha nem akarod a bérlőre bízni egy ilyen fontos dokumentum megőrzését, a közjegyző által hitelesített változatért a jelenlegi tarifák szerint oldalanként 300 forintot kell fizetned - egy ilyen dokumentum ugyanakkor általában a tíz-húsz oldalt is eléri.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egyébiránt egy speciális dokumentum, mely számítással határozza a lakás fűtési energiaigényét, majd matricán jelzi, hogy az az A, a B, a C vagy még rosszabb osztályba tartozik. Ha nem jött ki túl jó eredmény, általában megoldási javaslatokat is közölnek veled, sőt, azt is megmondják, az esetleges változtatásnak milyen költségei lennének.

A tanúsítvány beszerzésére előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz - például egy adásvételi szerződésnek is fontos elemét képezi majd -, azonban a lakást bérbe adó tulajdonosok számára januárban hirtelen jelent majd nagyobb kiadást, ami miatt sokan félnek attól, hogy a költséget a bérlőkön hajtják be, és érezhető mértékben emelik a bérleti díjakat.

Forrás: mti.hu.

Te is albérletben laksz?

Ezt is szeretjük