Tovább drágulnak az albérletek januártól: ide vezethet a bérleti törvény módosítása

Több mint 100 ezer forintba is kerülhet az energetikai tanúsítvány kiállítása.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakásbérleti törvény tervezett módosítása szerint - mely a kormány honlapján jelent meg - 2011. január 1-jétől a lakásbérleti, többek között az albérleti szerződések kötelező mellékletévé válik az energetikai tanúsítvány.

Albérlő vagy? Vagy te adod ki a lakásod?

Ha albérlő vagy, nem kell másra figyelned, mint arra, hogy a tulajdonos a szerződéskötést megelőzően bemutassa neked - mint leendő bérlőnek - a tanúsítványt, a bemutatás tényét pedig aláírásoddal kell elismerned.

A szerződéskötést követően a tulajdonos átadja az energetikai tanúsítvány eredeti - vagy közjegyző által hitelesített - példányát, ezt gondosan meg kell őrizned, majd a szerződés felbontásakor a tulajdonosnak visszaadnod.

A tervezett módosítás értelmében nem leszel azonban ilyen egyszerű helyzetben, ha tulajdonos vagy, és lakásodat legális, hiteles szerződés keretében kívánod kiadni - ellenkező esetben akár fel is jelenthet a bérlő.

Az energetikai tanúsítvány kiállítása nem túl olcsó, így ahhoz, hogy kiadhasd a lakásod vagy a házad, akár 40-120 ezer forintot is ki kell fizetned, a tanúsítvány kiállításáért ugyanis ennyit is elkérhetnek a piacon.

Mindemellett, ha nem akarod a bérlőre bízni egy ilyen fontos dokumentum megőrzését, a közjegyző által hitelesített változatért a jelenlegi tarifák szerint oldalanként 300 forintot kell fizetned - egy ilyen dokumentum ugyanakkor általában a tíz-húsz oldalt is eléri.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egyébiránt egy speciális dokumentum, mely számítással határozza a lakás fűtési energiaigényét, majd matricán jelzi, hogy az az A, a B, a C vagy még rosszabb osztályba tartozik. Ha nem jött ki túl jó eredmény, általában megoldási javaslatokat is közölnek veled, sőt, azt is megmondják, az esetleges változtatásnak milyen költségei lennének.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tanúsítvány beszerzésére előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz - például egy adásvételi szerződésnek is fontos elemét képezi majd -, azonban a lakást bérbe adó tulajdonosok számára januárban hirtelen jelent majd nagyobb kiadást, ami miatt sokan félnek attól, hogy a költséget a bérlőkön hajtják be, és érezhető mértékben emelik a bérleti díjakat.

Forrás: mti.hu.

Te is albérletben laksz?

Ezt is szeretjük