Ezért kell a törölközőt külön mosni a ruháktól - Kevesen tudják, pedig fontos egészségügyi oka van

Különböző mosási programot érdemes használni a törölközők és a ruhák esetében, hogy biztosan tiszták legyenek.

törölköző mosás
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyszerű megoldásnak tűnik a ruhákat és a törölközőket együtt mosni, de nem ajánlatos, mivel másképp lesznek valóban tiszták és kórokozómentesek. 

Ezért kell a törölközőt külön mosni a ruháktól

A törölközőben számos baktérium megtelepedhet, a számuk elérheti a több száz, sőt akár egymilliót is egy hét alatt. A többségük ártatlan, de van köztük, ami képes különféle fertőzést okozni. Az arcon vagy a testen megjelenő aknét, de akár szőrtüszőgyulladást is súlyosbíthatja, sőt, akár okozhatja is néhány törölközőn megtelepedő baktériumfaj - fejtette ki dr. Kristina Collins bőrgyógyász. 

baktérium törölközőn
Fotó: Dr_Microbe / Getty Images Hungary

Ezért fontos, hogy meleg vagy forró vízben mosd ki a törölközőket, ez a magas hőfok viszont a legtöbb ruhának árt. Az anyag védelme miatt is érdemes külön mosni őket, hiszen sok törölköző vastagabb anyagú, ami roncsolhat más, finomabb anyagokat, mint a selyem vagy csipke. Ráadásul szöszösödhetnek is, ami szintén károsítja a ruhákat, hiszen a leváló darabok könnyen beleragadhatnak a pamutruhákba. 

Persze van olyan eset, például, ha csak egy törölközőt szeretnél kimosni, amikor együtt is moshatod a ruháiddal, ha nem bánod, hogy csak alacsonyabb hőfokon lesz kimosva. A törölközőket szintén moshatod az ágyneművel együtt, de szín és anyag szerint válogasd külön őket. Mindig nézd meg mindegyik címkéjén az ajánlott mosási hőfokot, és csupán a legalacsonyabb maximumon mosd ki őket. Arról, hogy melyik címke mit is jelent pontosan, itt olvashatsz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Törölközők mosása és szárítása

Mosás előtt válogasd szét a fehér és színes darabokat. A fehér pamuttörölközőhöz forró vizet használj, ami eltünteti a foltokat és a baktériumokat. A mikroszálas színes törölközőknél elég a meleg víz is. Mindkettőt hosszú programon mosd, és használj magas tisztító hatású mosószert. Ne tömd tele a gépet, hagyj megfelelő helyet a mosásra. És ne használj öblítőt, mivel károsíthatja a törölköző nedvszívó képességét. 

Szárítógépben is válaszd külön a törölközőket a ruháktól, mivel sokkal több vizet szívnak magukba a kisebb daraboknál, amik anyaga akár meg is sérülhet a nagy, vizes törölközők szárítása során. Közepes vagy közepes-meleg hőfokon szárítsd őket, és használj gyapjú szárítólabdákat közben, amik megakadályozzák, hogy kijöjjenek a törölköző szálai. És mindig győződj meg róla, hogy teljesen szárazak, mielőtt elteszed őket. 

Ezt az 5 anyagot csak kézzel szabad mosni: így lesznek makulátlanul tiszták

Bár manapság szinte bármit be lehet tenni a mosógépbe is, vannak olyan anyagok, amiket továbbra is inkább kézzel érdemes kimosni.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük