Tisztességtelen módszereket alkalmaz a Tigáz? Egyre több a dühös ügyfél
A szolgáltatóval kapcsolatban egyre gyarapodnak a panaszok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Folytatódik a hónapok óta hömpölygő gázmizéria: a Figyelő szerint, amíg tavaly négy-ötezer gázlopási ügyet leplezett le a Tigáz, addig idén akár tízezer ilyen esetet is nyakon csíphet a szolgáltató, de a szóvivőjük gyanúja egyenesen 40-60 ezer felderítetlen gáztolvajról szól. A fogyasztók viszont egyre bizalmatlanabbak az ellenőrökkel szemben, ahogy szaporodnak az ártatlanul megvádolt ügyfelekről szóló hírek a fórumokon.

A cégnek arra is van magyarázata, hogyan lehetséges, hogy más gázszolgáltatókhoz képest náluk jóval több a szabálytalan vételezés és mérőóra-manipulációs incidens, miközben vannak olyan fogyasztók is, akik tudtukon kívül lettek a Tigáz ügyfelei.

Jogos szigor vagy kijátszások?

Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője kilencmilliárdos kárt emleget, melyet elmondása szerint 1,25 millióból 40-60 ezer ügyfelük okozott a cégnek egy év alatt. Ugyan szakmai körökben túlzásnak tartják a gázszolgáltató hiányszámításait, a cég szerint mégis indokoltak a szigorított ellenőrzések, bár a panasszal élők száma is egyre nő.

Arra a felvetésre, hogy a többi szolgáltatónál vajon miért nem jelentkezik ekkora mennyiségű csaláskísérlet, a Tigáz az új informatikai rendszereket és korszerűbb helyszíni ellenőrzéseket hozta fel magyarázatként.

Jutalom a leleplezésért

Arra is fény derült, hogy a gázszolgáltató szerelői maguk is érdekeltek abban, hogy minél több gáztolvajt leplezzenek le, ugyanis minden nyakon csípett óramanipulátorért jutalmat kapnak cserébe. Ezért a szorgalmas ellenőrzések velejárója, hogy sokszor olyan fogyasztók is fennakadnak egy-egy teszten, akik valójában nem követtek el csalást: idén a szabálytalan gázvételezéssel vádolt ügyfelek eseteiből 40%-ban derült ki, hogy a gyanúsítás alaptalan volt.

A szabályok szerint azonnal eljárást kell indítani azzal a fogyasztóval szemben, akinél egyértelműen megállapítható a mérőóra manipulálása, ha pedig csupán a gyanú merül fel vele kapcsolatban, akkor jöhet a boncolás, vagyis az óra szakértői vizsgálata. Ha megállapítják a szándékos visszaélést, a fogyasztónak 30 napra visszamenőlegesen napi 18 ezer forintos kötbért kell fizetnie, ami összesen 540 ezer forint.

Furcsa ellenőrzések

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete jó pár visszásságra hívta fel a figyelmet a Tigáz ellenőrzéseivel kapcsolatban az Index.hu-n: gyakori észrevétel például, hogy az ellenőrzést végző szerelő valamilyen indokkal kiküldi a helyiségből a fogyasztót, és az is előfordul, hogy kiviszi az órát az autójához, majd egy idő után visszatér, és megállapítja a visszaélés tényét.

Ez viszont egyértelműen szabálytalan, de az sem egészen tiszta, ahogyan a gyanús órát vizsgálják. Általában két felvetés lehetséges: a megpiszkált plomba és a mágnesezés. Előbbinél a cégnek igazolnia kell, hogy az eredeti állapot nem vitatható, és azt is, hogy nem csupán a plomba sérült, de az óra rosszul is mért. A mágnesgyanús óránál műszerrel keresik a mágnesességet, ami egyébként akkor is kimutatható, ha mondjuk nincs leföldelve a mérőóra, vagyis bármilyen külsérelmi nyom nélkül is megállapíthatják a csalást.

Trükkös ügyfélszerzés

Nem növeli a Tigáz jó hírét az a többek által megélt tapasztalat sem, mely a szolgáltató furcsa ügyfélszerzési módszereiről szól.

A fórumokon ugyanis egyre többen számolnak be arról, hogy az üzletkötők kijátszva a fogyasztók naivitását vagy tapasztalatlanságát, úgy kötnek szerződést, hogy az ügyfél valójában nem is tud arról, hogy éppen szolgáltatót vált.

A fórumok szerint gyakran azzal a kéréssel kopogtatnak, hogy adatokat gyűjtenek a fogyasztási szokásokról, nemegyszer pedig valamilyen nyeremény ígéretével, majd csak utólag derül ki, hogy valójában szolgáltatóváltói szerződést írt alá a gyanútlan fogyasztó, így lesz voltaképpen akaratlanul a Tigáz ügyfele. Nem lehet eleget ismételni, hogy mindent el kell olvasni alaposan aláírás előtt. Ha spórolni akarsz a gázszámlán, kattints ide, és ismerd meg a legjobb trükköt!

Neked volt már problémás ügyed gázszolgáltatóval?

Ezt is szeretjük