Tiszta, klórmentes víz a csapból

Víztisztító berendezések 10 ezer forint alatt

A klór megtisztítja a vizet a vírusoktól, de mi tisztítja meg a vizet a klórtól?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vízre szükséged van, azonban az ásványvíz nemcsak drága, de hazacipelni sem éppen üdítő elfoglaltság. A csapból folyó víz minősége városonként és kerületenként is eltérő, de sajnos a legtöbb háztartásban nem kristályvíz folyik a konyhai mosogatóba.

A baktériumokat és mikroorganizmusokat klórozással irtják ki a vezetékes vízből, de még így is kerülhet bele homok, agyag vagy rozsda a csövekből, nem beszélve arról, hogy a klór a te szervezetedre sincs éppen jó hatással.

Húsleves klórral

A klór azért kerül a vízbe, hogy elpusztítsa a mikroorganizmusokat, ám hatását a szervezetedbe jutva is folytatja. Reakcióba lép az itt található zsírokkal, feloldja őket, majd az erek falára tapadva meszesedést és szívproblémákat okoz. Egyes kutatások összefüggéseket fedeztek fel a csapvízzel a szervezetbe jutott klór és a rákos megbetegedések között.

A klór javára kell írnunk, hogy a 19. században segített a vízzel terjedő fertőző betegségek - mint amilyen a tífusz vagy a kolera - megfékezésében, ma azonban egyetlen érv szól csak a használata mellett, ez pedig az olcsósága.

A közvélekedéssel ellentétben a klór sajnos főzés során nem távozik a vízből, ottmarad a húslevesben, a teában, és zuhanyozás közben felszívódik a bőrödön keresztül. Természetesen a csapvízben található klórmennyiség nem mérgező, de hosszú távon elképzelhető, hogy problémát okoz.

Klórmentes víz a csapból

Ha nem szeretnél állandóan ásványvizet vásárolni, illetve drága palackozott vizet használni a főzéshez is, érdemes beruháznod egy asztali vagy csapra szerelhető víztisztítóba.

Néhány évvel ezelőtt az otthoni víztisztítás még luxusnak számított, ma azonban már egészen kedvező áron is hozzájuthatsz egy víztisztító készülékhez, amiben csak a szűrőt kell időnként kicserélned. Így nemcsak pénzt spórolhatsz, de abban is biztos lehetsz, hogy szennyeződésektől és vegyszerektől mentes vizet iszol.

CleanLife asztali víztisztító

A vízcsapra szerelhető készülék használatba helyezése nem kíván különösebb szakértelmet: csak le kell tekerned a csap végén található szűrűt, majd rácsatlakoztatni a CleanLife vezetékét. A víz megtisztításáért az úgynevezett kombi szűrőbetét felel, amely két lépcsőben távolítja el a szennyeződéseket a rajta keresztülfolyó csapvízből. Az ötmikronos polipropén eltávolítja a rozsdát, az iszapot, a homokot és más lebegő szennyeződéseket, a szemcsés, aktív szénből készült szűrő pedig megköti a klórt és a klórszármazékokat, a vegyszereket, a műtrágyaszármazékokat és a fenolokat, így azok nem jutnak bele a poharadba. A CleanLife szűrő maximális teljesítménye óránként 200 liter tiszta víz, a szűrőt pedig 3000 liter folyadék megtisztítása után kell kicserélned. A CleanLife asztali víztisztító készüléket most akciós áron, 8900 forintért vásárolhatod meg, a csere szűrőbetét ára 2050 forint.*

Natura asztali víztisztító

A Natura asztali víztisztítója pillanatok alatt le- és felszerelhető, így akár utazáskor is magaddal viheted, hogy mindenhol tiszta vizet ihass. A csapvíz megtisztításáról itt is aktív szénből készült szűrő gondoskodik, mely a gyártó ígérete szerint 95-97%-os pontossággal távolítja el a klórt, a vegyi anyagokat és a szennyeződéseket, kellemes ízűvé és szagtalanná teszi a vizet, a gázokat, gőzöket, oldott anyagokat pedig megköti. A szűrő kapacitása maximum 10 000 liter, vagyis igénybevételtől függően három-hat havonta kell cserélned, de a készülékre szerelt útváltó kar használatával jelentősen megnövelheted az élettartamát. Így ugyanis egy egyszerű mozdulattal szűretlen vízre válthatsz, ha például nem inni vagy főzni, csak mosogatni szeretnél. A Natura asztali víztisztítóján percenként legfeljebb hat liter tisztított víz tud keresztülfolyni, a készülék ára 10 000 forint.*

Brita Marella Cool

A világszerte ismert víztisztítókat gyártó Brita kancsója ideális választás, ha a csapvíz minősége a lakóhelyeden megfelelő, mégis szeretnél tenni valamit azért, hogy még jobb minőségű vizet használhass a konyhában.

A Brita vízszűrő kancsók csökkentik a csapvízben található klór, szerves vegyületek és a növényvédőszer-maradványok mennyiségét, valamint kiszűrik a vízben előforduló nehézfémek - például az ólom - nagy részét. A Brita Marella Cool kancsó egyszerre 1,4 liter víz megtisztítására és tárolására szolgál, méretét és formáját úgy tervezték, hogy a hűtőajtóba állítva is kényelmesen tudd tárolni. Mivel a vízkőtartalmat is csökkenti, használatával megakadályozhatod, hogy lerakódás jelenjen meg a vízforralóban vagy a kávéfőzőben. A szűrőt átlagos igénybevétel mellett négyhetente kell cserélned, erre a kancsó tetején található kijelző is mindig figyelmeztet. A Marella Cool kancsó ára 3800 forint, a hozzá illő, háromdarabos Maxtra szűrőpatron pedig 4690 forintért kapható.*

Laica Best Line

A Laica víztisztító kancsója a palackozottéval megegyező minőségű vizet állít elő a csapvízből. A kancsó csaknem két liter vizet képes egyszerre megtisztítani - ez a mennyiség négy perc alatt folyik át a szűrőbetéten. A krómbevonatú fedélen digitális kijelző figyelmeztet a szűrő cseréjére, amire 30 nap vagy 150 liter víz megtisztítása után kell sort kerítened. A biztonsági fedél megőrzi a szűrt víz tisztaságát, a kancsó pedig akár mosogatógépben is elmosható. A Brita kancsójához hasonlóan a Laica is tökéletesen illeszkedik a hűtő ajtajába, amit a karcsú, olasz dizájnnak köszönhet. A Laica Best Line vízszűrő kancsó ára szűrőbetéttel együtt 7990 forint, az új szűrőt 1500 forintért vásárolhatod meg hozzá.*

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.

Ezt is szeretjük