Kiszabadítja a mérgező anyagokat a teflonserpenyőből: nem csak megkarcolni nem szabad
A teflonserpenyő roppant praktikus főző- és sütőedény, de vigyázni kell a használatával.
A tapadásmentesség óriási előny a konyhában, főleg, ha jóízű sütés-főzésről van szó. Ebben segítségére van mindenkinek a teflonbevonatú serpenyő.
Ezzel az edénnyel azonban vigyázni kell. A teflonban ugyanis perfluoroktán-származék van, mellyel az EU irányelvei szerint is, de elsősorban a saját érdekünkben óvatosan kell bánni.
A teflon előnyei és hátrányai
A teflonbevonat gátolja az étel letapadását, de taszítja a szennyeződést és a vizet. Ennek a speciális felületnek a gyártásához azonban perfluoroktánsavat használnak. Ez rákkeltő is lehet több megbízható orvosi fórum, többek között az American Cancer Society tanulmánya szerint.
A kísérletek olyan további egészségkárosító hatásokat is kimutattak, mint például az elhízás vagy a pajzsmirigy-betegségek. Komoly probléma, hogy a perfluoroktánsav nem bomlik le, hanem felhalmozódik a testben. Mindez persze csak abban az esetben igaz, ha nem a rendeltetésének megfelelően használja valaki a teflonedényt, és komoly mennyiség jut a PFOA-vegyületből a szervezetébe.
Ne hevítsd túlságosan, és ne kapargasd!
Nem szabad túlhevíteni az edényeket, vagyis tartósan 230 fok fölött tartani. A hő hatására ugyanis felszabadulhat a perfluoroktanát - PFOA -, és bekerülhet a szervezetbe. 250 fokos felforrósításnál olyan mérgező gázok szabadulhatnak ki, melyek allergiás tüneteket is okozhatnak.
Nem ajánlott a teflonedény alját kapargatni főzésnél vagy mosogatásnál, mert a leváló darabok az ételt szennyezik, és a sűrűn karcolt felszín miatt a túlhevítés is hamarabb bekövetkezik, hiszen nincs meg az ép teflonbevonat. Természetesen vannak olyan jó minőségű termékek, melyeket extrém körülmények között tesztelnek, és minimális bomlásterméket bocsátanak ki.
Sok kis lakásban a konyha szintén kicsi mérete a probléma. Ezek a megoldások azonban nagyon jól funkcionálnak.
10 aprócska konyha, ami valami egészen mesés: kihozták belőlük a legtöbbet
Nézegess képeket!
ElolvasomÁrt a hosszadalmas használat is
A teflonedényeket két év után javasolt lecserélni, mert a károsanyag-kibocsátásuk ennyi idő után megnőhet. A megkarcolt és lepattogzott edényt nem érdemes tovább használni, de a hevítésnek nagyobb a kockázata, mint a mechanikailag sérült teflonnak. A veszélyesnek minősített felforrósítás egyébként jóval magasabb az átlagos főzési hőfoknál, tehát normál sütési metódusnál nem fenyeget semmilyen veszély.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kockázatmentes alternatívaként egyre többen használnak öntöttvasból vagy acélból készült konyhai edényeket. A vasból készült serpenyő már az őskor óta megbízhatóan működik, az ilyen jellegű edények hőforrástól függetlenül és bármilyen tűzhelyen kiválóan funkcionálnak. A vasacél wokban pedig energiatakarékosan, káros kémiai vegyületek kibocsátása nélkül lehet ízletesen főzni, párolni és sütni.
OLVASD EL EZT IS!
- takarítás
- házimunka