Tényleg az asztal alá kell bújni földrengés esetén? 6 dolog, amit jegyezz meg egy életre!

Te tudod, pontosan mit kell tenned, ha itt a baj?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár szerencsére Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, erős rengések időnként előfordulnak, nem véletlen, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is igyekszik felhívni a figyelmet arra, mi a teendő, ha hasonló veszélyhelyzettel találod szembe magad.

Földrengés esetén kezdetben gyenge rezgést érzel, melyet intenzív, többirányú, akár körkörös mozgású rázkódás követ, és morajló vagy bőgő hang kísér. Mindez nem tart tovább néhány vagy néhány tíz másodpercnél. A földrengést megelőzni, elkerülni nem lehet, de felkészülni szükséges, elsősorban a sérülések - ember, állat - és az anyagi kár minimalizására, valamint az akár három napos önellátó élethelyzetre.

Hogy készítsd fel a lakást?

Elsődleges, hogy biztonságossá tedd a lakásodat, jelölj ki menekülési útvonalakat, valamint készíts elő három napra elegendő létfontosságú eszközöket, élelmiszereket. Próbáld ki a védekezési, menekülési lehetőségeket - fontos, hogy ezeket az egész család ismerje -, emellett érdemes ismerni a tűzoltó készülék használatát is.

Sétálj végig lakásodon, és gondold át, hogy mi történhet a berendezési tárgyakkal erős rázkódás esetén. A felújításra váró munkákat lehetőleg végezd ez minél előbb, a falra rögzített és nehezebb tárgyakat erősítsd meg, az ablak elé az üvegszilánkok miatt tegyél függönyt, az éghető anyagokat, házi vegyszereket fűtőtestektől, nyílt lángtól távol tartsd, a fontos iratokat pedig tűzbiztos dobozban tárold.

Legyen készenlétben vastag ruha, cipő, kesztyű, ezek ugyanis megvédhetnek meneküléskor az éles törmelékektől, elsősegély doboz, lehetőleg tűzoltó készülék és generátor, valamint három napos önellátást biztosító családi csomag, biztonságos helyen tárolva - élelmiszer, 12 liter víz fejenként, váltóruha, gyógyszerek, fényképek a családtagokról, barátokról.

Mit tegyél földrengés közben?

Amíg tart a rengés, ne hagyd el az épületet, illetve ne próbálj meg bejutni, ugyanis a legtöbb sérülés ilyenkor történik. Az épületen belül igyekezz minél távolabb kerülni az ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, melyek leesve sérülést okozhatnak. A konyhából menekülj biztonságosabb helyre, például a nappaliba, illetve keress menedéket az asztalok alatt, ajtókeretben, a szoba sarkában.

Ne használd a telefont feleslegesen, csak életveszély esetén, mert a hatóságoknak szükségük van minden szabad vonalra, emellett nagyon fontos, hogy ne gyújts gyufát vagy villanyt!

Mit tegyél földrengés után?

Figyelj az esetleges utórengésekre, az ugyanis a meggyengült épületekben további károkat okozhat. Az erősen megsérült épületeket minél hamarabb el kell hagyni, liftet használni viszont tilos!

Kisebb kezdeti tüzet elolthatsz kézi tűzoltó készülékkel vagy letakarással - gázok és füst ellen védd arcodat, szemedet, a szabad bőrfelületet pedig nedves ruhával. Vegyél fel vastag ruhát, cipőt, kesztyűt, hogy védd magad, és vidd magaddal a veszélyhelyzeti csomagodat. Óvatosan mozogj a lakásban, a meglazult és elmozdult bútorok ugyanis balesetet okozhatnak. Maradj távol a romos területektől, visszatérni a lakásba csak a hatóságok engedélyével lehet.

Lehetőleg segíts a bajba jutott embereken, a családtagokon, szomszédokon,
mozgássérülteken, gyerekeken. Amennyiben kiképeztek, segíts az elsősegélynyújtásban is, de ne mozdíts meg súlyosan sérülteket, kivéve, ha közvetlen életveszélynek vannak kitéve. Ha ilyet észlelsz, kiálts segítségért!

Ha teheted, és azzal nem kockáztatod biztonságodat, takarítsd fel a kiömlött üzemanyagot, vegyszert vagy az egyéb gyúlékony anyagokat. Elemlámpával ellenőrizd, majd zárd el a gáz- és elektromos készülékeket, az elektromos főkapcsolót. A gázvezeték főkapcsolóját csak szivárgás gyanújakor szabad elzárni, visszakapcsolnia pedig csak szakembernek lehet. Nyugtasd meg a riadt állatokat is, ha lehet, őket is menekítsd ki.

Ha további részletekre is kíváncsi vagy - például további teendőkre, vagy, hogy még mit kell tartalmaznia egy vészhelyzeti csomagnak - a Katasztrófavédelem honlapján bővebb információt találsz: kattints ide!

Ezt is szeretjük