Van olyan, hogy elengedik a tartozást?
Ilyen lehetőségeid vannak
Akkor is van remény, ha a helyzet kilátástalan, és összecsapnak az adós feje fölött a hullámok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az évek óta fennálló rossz gazdasági körülmények csaknem minden háztartásban, de főleg azokban éreztetik negatív hatásukat, melyekre valamilyen tartozás törlesztése is ránehezedik.

Az adósságtörlesztés megkönnyítésére, esetleges elengedésére épp ezért időről időre új lehetőségek és javaslatok születnek, melyekben az adósok rendszerint a felcsillanó reményt látják meg, noha ezek nem mindenkit húznak ki a csávából.

A magáncsőd intézménye

A magáncsőd intézménye, vagyis a tartozás részleges elengedése is egy lehetséges megoldás, az erről szóló törvényjavaslatot azonban még csak ezekben a hónapokban tárgyalják. Bár az ötlet alapvetően segíthet az adósokon, mégsem nevezhető teljes körű megoldásnak, amire mindvégig vártak az adósok, hiszen nem mindenki veheti igénybe.

A magáncsőd intézményét igénybe veheti az, akinek van munkahelye, vagyona, illetve végzettsége. Mindezt végiggondolva sokakat eleve kizárnak a feltételek, ami azért nem jó, mivel így épp azok nem vehetik igénybe, akiknek a helyzete egyébként is kilátástalanabb.

Végiggondolva ugyanis egy munkanélküli adós például sokkal hátrányosabb helyzetből indul, mint egy dolgozó, még ha utóbbinak is nehéz a törlesztés. Lényegében mindenkit kizárnak, aki menthetetlen adósnak számít. Így is vannak persze, akik bizalommal veszik majd igénybe, ha lesz rá lehetőség.

A magáncsőd intézményének lényege, hogy az adós vagyonából kifizeti az adóság egy részét, a maradékot pedig előre meghatározott ideig a fizetéséből törleszti olyan részletekben, hogy az a megélhetését ne fenyegesse. A meghatározott idő lejártával a hitelező elengedi a fennmaradó tartozást.

Az ilyen eljárást igénylő adós mellé rendelnek egy pénzügyi tanácsadót, aki megtilthatja neki a túl nagy költekezést, elrendelheti az autó vagy a nyaraló eladását, és megszabhatja, mennyi pénzt költhetnek el élelmiszerre - igaz, azt nem, mit vehetnek belőle.

A vagyonkezelő azt is előírhatja az adósnak, hogy milyen továbbképzésre menjen el a munkaerőpiacon való kedvező elhelyezkedés érdekében. Az előre megállapított idő, amíg az adós és a vagyonkezelő együttműködik, változó lehet, átlagosan körülbelül 5-20 év.

A bankkal való tárgyalásra a magáncsőd bevezetéséig is van lehetőség, egy esetleges árverés az ő hírnevüknek sem tesz ugyanis jót, így sokszor hajlanak a közös megegyezésre. Persze ez sem jelenti az adósság teljes elengedését, ha azonban bizonyos összeget teljesítesz, esetleg enyhíthetnek rajta. Ez általában csak végső esetben alkalmazható, illetve ügyvédet sem árt bevonni.

Lakásfenntartási támogatás igénylése

Ha probléma adódik a lakással kapcsolatos költségek fedezése terén, az önkormányzat is segíthet. Nézd meg a videót!

Tartozás elengedése méltányosság alapján

Abban az esetben, ha az adósság törlesztése már gyakorlatilag lehetetlen, és a megélhetést veszélyezteti, az adós kérheti a tartozás mérséklését vagy elengedését. Ilyenkor az adóssal egy háztartásban élők és az adós anyagi körülményeit megvizsgálják, ahogyan azt is megnézik, milyen havi kiadások - számlák, gyógyszerek, törlesztőrészletek - terhelik a háztartást.

A méltányossági kérelem beadásakor illetéket kell befizetni, valamint részletesen indokolni kell a kérelem miértjét. A kérelemhez érdemes részletfizetési kérelmet is csatolni: ha az előbbit nem látják indokoltnak, az utóbbit még akkor is megadhatják. Ezt a módszert általában akkor alkalmazhatod, ha adóból, bírságból, illetékből, pótlékból vagy közüzemi díjakból fakadó tartozásod van.

Elévülhet a tartozás

Az összeg elengedésének harmadik módja az, amikor a tartozás elévül. Egy bizonyos idő elteltével ugyanis már nem követelhető jogi úton a tartozás. Így maga a visszatérítendő összeg persze nem szűnik meg létezni, csupán az arra való igényt bíróság vagy más hatóság előtt érvényesíteni nem lehet.

A követelések elévülése a fizetési határidőtől számított öt év, de ez a határidő mindig kitolódik, valahányszor az adós írásbeli felszólítást kap az összeg visszatérítésére, vagy elismeri annak létezését, így az elévülés bekövetkeztére elég kicsi az esély.

Ezt is szeretjük