3 eset, amikor elengedhetik a tartozásaidat: nem árt tudnod róluk!
Fizetési nehézség esetén akár el is engedhetik a tartozásodat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha már annyi tartozást halmoztál fel, amit egy összegben képtelen lennél kifizetni, bizonyos feltételek teljesülése esetén - a halasztás vagy részletfizetés lehetősége mellett - akár el is engedhetik a közüzemi vagy adótartozásodat. Ismerd meg a részleteket!

Méltányossági kérelem

Bizonyos esetekben, ha a tartozásod megfizetése már erőn fölüli igyekezetet igényelne, és akár a megélhetésedet is veszélyezteti, kérheted az adó, bírság, pótlék vagy akár közüzemi tartozás mérséklését, sőt, elengedését is. Ilyen esetekben általában azt vizsgálják, hogy a tartozás megfizetése súlyosan veszélyezteti-e az adós és a vele egy háztartásban élő hozzátartozók megélhetését.

Ez a mérlegelés általában a háztartásban élők vagyoni, jövedelmi és szociális helyzetének együttes vizsgálata alapján történik, így a döntésnél figyelembe veszik a mindennapi megélhetés költségeit, a lakás rezsiköltségeit, az ingatlant terhelő hitel havi törlesztőrészletét, a közös háztartáson kívül élő hozzátartozó igazolt támogatását, de a tartósan beteg, fogyatékos családtag ellátásával kapcsolatos többletköltségeket is.

Tehát ilyenkor számítani kell arra, hogy alaposan megvizsgálják a kérelmező és a közvetlen környezete anyagi helyzetét. A méltányossági kérelemben részletesen indokolni kell, miért kéred az elengedést vagy a mérséklést, illetve ehhez tanácsos egy részletfizetési kérelmet is csatolni, ha az előbbit nem találják indokoltnak, utóbbit még akkor is megkaphatod. A kérelem benyújtásakor 3000 forint illetéket kell fizetni.

Elévülés

A tartozás elengedése tekintetében létezik még egy fontos jogi formulát figyelembe venni, ez pedig az elévülés fogalma. Ez mindenféle tartozásra vonatkozhat, és arról van szó, hogy egy bizonyos idő eltelte után már nem követelhető jogi úton az adóstól a tartozás. Ugyanakkor az elévüléssel maga az igény nem szűnik meg, csupán azt bíróság vagy más hatóság előtt már érvényesíteni nem lehet. Az is fontos, hogy az elévülés hivatalból nem vehető figyelembe, arra az érdekeltnek kell hivatkoznia, és a bizonyítás is őt terheli.

A követelések elévülése hivatalosan, ha a jogszabály másként nem rendelkezik, a fizetési határidőtől számított öt év elteltével következik be, a felek viszont írásban ennél rövidebb időben is megállapodhatnak. Viszont az elévülési idő mindig újrakezdődik írásbeli felszólítás, a tartozás elismerése vagy bírósági úton történő érvényesítés esetén.

Így előzd meg a bajt

Ha nem tudod fizetni a számlákat, és a megélhetés is veszélybe került, kérj lakhatási támogatást. Nézd meg a videót!

Amikor csak egy időre engedik el

Ha a teljes elengedést valamiért nem sikerül elérni, még akkor is létezik mentőöv, mégpedig a a fizetési könnyítés, vagyis a halasztás és a részletfizetés, minek köszönhetően egy időre engedik el a teljes tartozás megfizetését.

Ez persze szintén csak abban az esetben jöhet szóba, ha a kérelmezőnél olyan fizetési nehézség áll fenn, mely miatt a tartozások azonnali vagy egyösszegű megfizetésére nem képes. Akkor jogos a kérelem, ha a fizetésképtelen helyzet kialakulása az adósnak nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható, továbbá a kialakult helyzet átmeneti jellegű, azaz a tartozás későbbi megfizetése valószínűsíthető.

A felróhatóság egyetlen esetben hagyható figyelmen kívül: ha igazolni tudod, hogy az azonnali vagy egyösszegű megfizetés családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményekre tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelentene. A halasztást vagy részletfizetést nem engedélyezik, ha az adós egy összegben is képes volna fizetni. A kérelemben ugyanúgy, ahogy az elengedés kérésénél, szükség van részletes indoklásra.

Forrás: ado.hu; ateceged.hu.

Tudtál ezekről a lehetőségekről?

Ezt is szeretjük