8 szuper ötlet, ha utálsz port törölni

A vasalás után általában a portörlés az, minek hallatán a legtöbbek hátán végigfut a hideg. De megkönnyítheted a dolgot!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire is szeretnénk, nem szolgálhatunk azzal a jó hírrel, hogy megtaláltuk a csodaszert, mellyel végleg megszabadulhatsz a portól.

Néhány praktikára azonban ráleltünk, mellyel a nehezen elérhető helyeket is könnyedén kitisztíthatod, és egyben megelőzheted, hogy a por idő előtt ismét ellepje a bútorokat. A következő ötletek ráadásul költséghatékonyak is, hiszen a szükséges eszközök a legtöbb háztartásban rendelkezésre állnak.

Praktikák a nehezen elérhető helyekhez

Bizonyára téged sem lelkesít a képkeretek poros sarkainak látványa, miután órákon át takarítottál. Ha sehogy sem férsz hozzá a porronggyal a sarkokhoz, keress elő egy üres flakont, és azzal űzd el a port: a flakonból erőteljesen kinyomott levegővel a legnehezebben elérhető helyek is tiszták lesznek.

Bár tollseprűvel és portörlő ronggyal nagyszerűen le lehet tisztítani a polcokat, a csillár, a fonott bútorok és a kosarak apró hajlatainak leporolására már kevésbé alkalmasak. Egy természetes szőrből készült ecset puha sörtéi viszont tökéletes munkát végeznek az egyébként szinte elérhetetlen zegzugokban is.

Ecsettel emellett a porcelántárgyakat, a faragott szobrocskákat és más, finoman megmunkált dísztárgyakat is portalaníthatsz.

A szúnyoghálót is egy méretesebb ecsettel porolhatod le könnyedén. Miután végeztél, az ecsetet mártsd petróleumba, fesd át vele a hálót, majd egy tiszta ronggyal töröld szárazra.

Harisnyával, vállfával és fogpiszkálóval

Az olyan, már-már teljes mértékben elérhetetlennek tűnő résekből, mint például a számítógép billentyűzetének vagy a telefon nyomógombjainak rései, könnyen eltávolíthatod a port egy hagyományos fogpiszkálóval vagy fültisztító pálcikával. Bármelyiket is választod, mártsd gyógyszertárakban kapható tiszta alkoholba, és ezzel töröld át az érintett területet.
Ha nem éred el a hűtő alatt megbújó porcicákat, gyúrj golyóvá egy harisnyát, gumiszalaggal erősítsd egy vállfa vagy egy rúd végére, és így gyűjtsd össze a port. A kosz rátapad majd a nejlonra, amit később újra kimoshatsz, és ismét befoghatod portörlésre.

Hasznos eszközök porrongy és tisztítószerek helyett

A portörlést egy egyszerű ronggyal is végezheted, ám léteznek praktikusabb módszerek is.

Akármilyen hihetetlen, egyes babatörlőkendők például moshatók, ráadásul portörlőként hatékonyabbak is, mint a hagyományos textilek.
Az edényfogó kesztyűkkel is megkönnyítheted a dolgod. Bár ezeket konyhai tevékenységekre találták ki, használhatók portörlésre és fényezésre is. A kesztyű egyik felével a viaszt vagy a bútorfényt kenheted fel a bútorokra, a másik felével pedig kifényesítheted a felületet.

Ma már számos tisztítószer közül válogathatsz, ha a por ellen keresel fegyvert. Ha azonban nem szeretnél ezreket fizetni értük, ráadásul valóban hatékony fegyverre van szükséged, használj textillágyító folyadékot. Ebből önts egy keveset egy tiszta rongyra, majd ezzel töröld át a számítógép monitorját, az üvegasztalokat és a televíziót. A port is eltávolítod vele, és a sztatikus vonzást is megszüntetheted, így nem száll majd azonnal vissza a por a letisztított felületre.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük