Furcsa hangokat hallasz éjszakánként? Ez az apró állat költözhetett az ágyadba
Érdemes gyanakodnod, ha a következő jeleket tapasztalod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tartják, kevés olyan rovar létezik, mely akkora kárt tudna tenni az emberi környezetben, mint farágó szú, amelynek jelenlétét nem nehéz észrevenni, köszönhetően a fabútorokon, a fakeretes ágyon, a parkettán látható lyukaknak, a lehulló famorzsaléknak vagy éppen jellegzetes percegő és kopogtató hangjának.

A köznapi nevén szúnak is nevezett faszú az álszúfélék családjába tartozik, és tulajdonképpen a kis kopogóbogárról van szó, amely arról kapta nevét, hogy a nászidőszakban ezzel a hanggal, fejét a fához ütögetve hívja társát.

E hangról a hiedelmek úgy tartják, a halál óráját is jelzi, ez azonban csupán annak lehet köszönhető, hogy a betegek ágya mellett virrasztó családtagok a néma csöndben nagyobb valószínűséggel hallhatták.

Így orvosolhatod a bajt!

A faféregként is ismert kopogóbogár a fában él, ott is fejlődik ki, és petéit is ott rakja le, így, míg kívülről néha csupán lyukak látszanak, belül erőteljes szájszervével kialakított járatok egész sokasága pusztíthatja és gyengítheti a faanyagot.

Ha észleled jelenlétét - ami nem nehéz, sokan például aludni sem tudnak a jellegzetes hangtól -, érdemes mielőbb nekifogni a kármentésnek.

A szakértők szerint érdemes előbb megpróbálni kívülről kiporszívózni a lyukakat, járatokat, majd fecskendővel speciális szert kell beléjük juttatni. De hasznos lehet például az is, ha előbbi helyett benzint vagy éppen terpentint használsz.

Léteznek olyan felületkezelő szerek is, amelyek nem orvosolni igyekeznek a problémát, hanem megakadályozni, érdemes használni őket, ugyanakkor vannak hagyományos praktikák is, elkerüli például a bútorokat a szú, ha bodzalevél főzetével mosod le őket.

Ezt is szeretjük