80 forintos eszközt mutatunk betörők ellen: mindenhol működhet!
Amilyen egyszerű, olyan hatékony, mindenhol alkalmazni kellene ezt a remek kis módszert.

nagykep?cikkid=164437&kep=feszitovas-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magyar rendőrség honlapja, a Police.hu információi szerint tapasztalati tény, hogy azokat a területeket, ahol egyértelmű a szomszéd lakók jelenléte - például gyakran beszélgetnek az utcán, esetleg pad is található a házak, lakások előtt, mely ezt a célt támogatja -, a betörők inkább elkerülik, hiszen itt nagy a lebukás, tettenérés veszélye számukra.

A rendőrök szerint hasonló hatással lehet a bűnözőkre a potenciális célpontok kiválasztása terén az is, ha az ajtókon, kapukon még fel is hívják minderre a kíváncsiskodók figyelmét, a lakók összefogását jelző matrica például riasztóan hat a betörőkre, akik nem szeretik, ha a szomszéd figyel.

Bárki csinálhat betörők elleni matricát

Ilyen figyelemfelhívást jelenthet a Szemfüles szomszédok matrica vagy épp a Szomszédvigyázó Szolgálat feliratú tábla, melyekről korábban is írtunk, gyakorlatilag azonban egyáltalán nincs szükség rendőrség által kivitelezett, egyezményes jelzésre ahhoz, hogy a lakók felhívják a bűnelkövetők figyelmét arra, akkor sincs magára hagyva otthonuk, ha épp nincsenek otthon.

Ha szerencsés vagy, és olyan helyen élsz, ahol a szomszédokkal bármikor sikerül megbeszélni, hogy figyelitek egymás otthonait, illetve értékeit, bármelyikőtök van is távol, a matrica ötlete is egész biztos pozitív fogadtatásra talál, de segíthet abban is, hogy kezdeményezd a hasonló összefogást, ha a lakókörnyezetedben még nem igazán volt rá példa.

A rendőrség ugyanis a bűnmegelőzés egyik leghatékonyabb formájának tartja a közösségben rejlő erő és az egymásra való odafigyelés kinyilvánítását, ami a hatóságok munkáját is képes jelentős mértékben előrevinni.

Saját kezűleg is elkészítheted, de rendelhetsz is

Szemfüles szomszédok, Vigyázz, a szomszédok figyelnek vagy A környéken/házban szomszédfigyelő szolgálat működik feliratú matricákat akár házilag is lehet készíteni, a lényeg, hogy minél több ajtóra, kapura legyen kiragasztva, minél többet lát ugyanis belőle egy betörő, annál hatékonyabb lesz az elrettentő erő.

A matrica elkészítéséhez a szerkesztésen kívül csupán egy A4-es öntapadós papírra van szükség, bár, ha kapura ragasztanád, nem árt, ha vízhatlan a felülete. Mindez nagyon olcsón kivitelezhető, de akár készen is vehetsz hasonló matricát, a Szomszéd Figyelő Szolgálat Egyesület honlapján például rendelhetsz is.

Az egyesület célja, hogy az érdekeltekhez eljuttassák a vagyonvédelemmel kapcsolatos, szükséges információkat, és olyan eszközöket biztosítsanak számukra, amelyek bizonyosan növelik értékeik, ingatlanjaik és tárgyi eszközeik biztonságát.

Ezen eszközök részeként olyan egyedi matricákat terveztettek, melyeket bárki kihelyezhet a társasházi lakások bejárati ajtóira, a lépcsőházak bejárati ajtóira, illetve a közös helységek ajtóira. Honlapjukon az épületek bejárataira nagyobb, míg a lakások ajtóira kisebb, de így is elég feltűnő matricákat lehet rendelni, családi házak ajtóira pedig UV-álló, különösen feltűnő táblákat is lehet választani. Egy kisebb matricát már 80 forintért is rendelhetsz tőlük, de az UV-álló, nagyobb táblák sem kerülnek többe 1000 forintnál. További információért kattints ide!

Kép: Police.hu.

Ezt is szeretjük