Szigorítja a vizsgálatot a NAV: erre számíthatnak a lakástulajdonosok
Idén jóval szigorúbbak lesznek a vagyonosodási vizsgálatok, az ingatlanok tekintetében is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén az adóhivatal különös figyelmet fordít a vagyonosodási vizsgálatokra, melyek a közvélekedéssel ellentétben korántsem csak a sikeres vállalkozókat, politikusokat, közéleti szereplőket érinthetik. Gyakorlatilag bárkivel szemben elindíthatják a vizsgálatot, melynek kiemelt részét képezi az újonnan vásárolt ingatlan, még akkor is, ha nagyobb részét hitelből fedezted.

A vagyonosodási vizsgálat során teljes körűen igazolni kell, hogy az ingatlanvásárlás fedezetét jelentő pénzösszeg adózott jövedelemből vagy épp hitelből származik, az MTI információi szerint ráadásul idén a korábbiaknál jóval izzasztóbb vagyongyarapodási vizsgálatokra lehet számítani, mivel a jogszabályváltozások leszűkítik a vizsgálati alanyok védekezési lehetőségeit, miközben jelentősen megkönnyítik az adórevizorok dolgát.

Szorult helyzetbe kerülhetnek a magánszemélyek

Az RSM DTM tanácsadó cég felhívta a figyelmet arra, hogy ez évtől már nehezebben tudják bizonyítani a vagyongyarapodási vizsgálatok alá vont magánszemélyek, hogy nem titkoltak el jövedelmet az adóhatóság elől, mivel több jogszabályváltozás is könnyíti az adóellenőrök munkáját.

Egyrészt 2013 júliusától az adóhatóság az eddiginél jóval könnyebben, gyorsabban juthat a pénzintézetek elektronikus megkeresésével a vizsgált magánszemélyekkel kapcsolatban azon bankadatok birtokába, melyek az ellenőrzés egész menetét döntő mértékben befolyásolhatják.

Nehezebb lesz a bizonyítás

Ugyanakkor jelentősen leszűkül a vizsgált személyek által felhasználható bizonyítékok köre. Egy 2006-os törvénymódosítás következtében ugyanis a kötött bizonyítási rendszer lép életbe azokban az esetekben, ha a magánszemély vagyonosodásának forrásaként olyan fedezetet jelöl meg, amelyet 2006. szeptember 15. után szerzett. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizsgálat alá vont magánszemélyek nagyon nehezen tudják majd bizonyítani vagyonuk eredetét, mivel jelentősen leszűkül a felhasználható bizonyítékok köre.

A kötött bizonyítási rendszer azt jelenti, hogy az elévülési időn kívüli jövedelemszerzés forrásának, a szerzés tényének és időpontjának igazolásául csak közhiteles nyilvántartás, jogerős bírósági vagy hatósági határozat, illetve egyéb közokirat, bankszámlakivonat adatai szolgálhatnak. A 2006. szeptember 15. előtti vagyonszerzés esetében a szabad bizonyítási forma marad érvényben, tehát a jövedelem megszerzésének bizonyítására elviekben bármilyen bizonyítási eszköz, tanúvallomás, nyilatkozat, magánokirat is felhasználható.

Lakásvásárlás előtt

Ahhoz, hogy minden rendben menjen, nem árt, ha tisztában vagy a lakásszerzés lépéseivel. Nézd meg a videót!

Érdemes felkészültnek lenni

Bármilyen szigorúak is a vagyonosodási vizsgálatok, a megfelelő és szakszerű egyéni adótervezéssel elkerülhető a komoly, akár nagyobb összegű adómegállapítással is fenyegető vita kialakulása az adóhatósággal. A tapasztalatok szerint egyre többen ismerik fel a kockázatot, és készülnek fel egy esetleges vizsgálatra, és hajtanak végre önellenőrzést a korábbi évekre vonatkozóan, akár csupán azért, mert bizonytalanságot éreznek a már elfogadott dokumentációik tekintetében.

Ez azért is fontos, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég nyilvánosságra hozott 2013-as ellenőrzési irányelveiből az derül ki, hogy az idén a személyi jövedelemadó ellenőrzések körében továbbra is hangsúlyos szerepet kapnak a vagyonosodási vizsgálatok.

Ezt is szeretjük