3 súlyos betegség, melyért az otthonod a felelős

Nem csak a régi lakásokban találhatóak veszélyes anyagok. Az elektromos berendezések is károsak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes igény, hogy az ember biztonságban érezze magát a lakásban. Ehhez azonban nem elegendőek a riasztók és az erős zárak: az is fontos, hogy az egészséged is biztonságban legyen.

Bármennyire meglepő, a rendszeres takarítás és szellőztetés ellenére számos veszély leselkedhet rád a négy fal között, ami olyan súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, mint a rendszeresen visszatérő hörghurut, az asztma vagy az enyhe influenzatünetekkel jelentkező, de annál komolyabb betegség, a toxoplazmózis. Ismerd meg a jeleket és az okokat!

A festékek és porfogók mellékhatása

A beltéri levegő, illetve a különböző elektromos berendezések és lakberendezési tárgyak számos betegség kialakulásában játszhatnak fontos szerepet. Ezek egyike a beteg épület szindróma. Kialakulásáért egyaránt felelős a lakásban található por és porfogó, az elektromos készülékek, az épület építőanyaga, a falfesték, a hideg, párás környezet, de a nedves, meleg levegő is, továbbá a kandalló vagy éppen a hősugárzó is jelentős mértékben hozzájárul a tünetegyüttes megjelenéséhez.

Okok és tünetek

A rossz környezet rossz levegőt eredményez, mely különféle fertőző, paraziták által terjesztett megbetegedéseket, légzőszervi panaszokat okozhat, sőt, a hörgők és a tüdő rosszindulatú elváltozásaihoz is vezethet. Tünetei összetéveszthetők más betegségek tüneteivel, ha azonban az alábbiakat tapasztalod, érdemes elsőként a lakásodra gyanakodnod.

  • Gyakran jelentkező fejfájás.
  • Émelygés, hányinger.
  • Váratlanul fellépő hangulatváltozás, rossz közérzet.
  • Szemgyulladás, szemirritáció.
  • Torokszárazság, köhögés, légszomj.
  • Bőrirritáció, bőrviszketés.

Mivel a beteg épület szindróma kiváltó okai közé sorolható a lakás levegőjének magas széndioxid-tartalma, a felújításhoz használt vegyi anyag, valamint a penész, alapos változtatásokra van szükség, ha le akarsz számolni a betegséggel. A rendszeres szellőztetés elengedhetetlen, és érdemes a lakás megfelelő páratartalmáról is gondoskodnod, megelőzendő a penész megjelenését. A porfogóktól szabadulj meg, a szőnyegpadló helyett válaszd a parkettát vagy a kőpadlót, és a lehető legkevesebb elektromos berendezést tartsd otthon - legfőképpen a hálószobában tartózkodj tőlük.

Óvatosan a macskákkal és az ételekkel!

A rettegett betegséget, a toxoplazmózist okozó parazita a félig főzött ételek fogyasztásával vagy macskaürülékkel való érintkezés útján kerülhet az emberi szervezetbe.

Tipikus példa erre az, ha valaki a macskaalom takarítása után alapos kézmosás nélkül étkezik vagy főz, de azokat a - higiénés szabályokat egyébként betartó - macskatulajdonosokat is fenyegetheti a betegség, akik rendszeresen adnak nyers húst a macskájuknak, vagy az gyakran tartózkodik a lakáson kívül.

Tünetek

A toxoplazmózisra enyhe influenzára emlékeztető tünetek, hasi fájdalom, émelygés, hasmenés, híg széklet, bélgázosság, fogyás és enyhén duzzadt nyirokcsomók esetén gyanakodhatsz. Bár az egészséges embereket ritkán fenyegeti a betegség, a terhes nők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők könnyen megbetegedhetnek.
A toxoplazmózis gyógyszerekkel kezelhető, a leghatékonyabb védekezési mód ellene pedig az, ha az ételeket minden esetben alaposan átsütöd vagy megfőzöd, a macskát pedig távol tartod a konyhától. A higiénés szabályok betartása elengedhetetlen, időnként pedig tanácsos az állatot is kivizsgáltatnod.

Nem csak a gyermekeket fenyegeti

A beltéri levegőben elsősorban a penészgombák és az állati eredetű allergének veszélyesek, melyek gyakran okoznak asztmás betegséget.

Tévhit, hogy a betegség csak a gyermekeket fenyegeti: az asztma bármely életkorban jelentkezhet, ráadásul súlyossága is változó. Van, aki ritkán szenved a rohamoktól, a rohamok közötti időszakban pedig panaszmentes, míg mások naponta kénytelenek gyógyszerekkel enyhíteni a tüneteket.

Okok és tünetek

Az asztmás személy úgy érzi, mintha fulladás fenyegetné. Az alsó légutak összeszűkülése miatt zihálva lélegzik: rövid, kapkodó belégzések és hosszú, sípoló kilégzések váltják egymást. Ilyenkor általában a pulzusszám is megemelkedik, súlyos roham esetén pedig a száj az oxigénhiány miatt elkékül.

Az asztma elsősorban akkor jelent veszélyt, ha allergiára vagy hajlamos. A betegséget olyan, a tüdőt irritáló anyagok válthatják ki, mint a párnák és paplanok tömőanyagaként előszeretettel használt madártoll, az állatok szőre, valamint a levegőben keringő hámdarabok. Veszélyt jelent továbbá a házi poratka ürüléke, valamint a cigarettafüst. A felsorolt allergének mennyiségét az asztma elkerülése érdekében ajánlott a minimálisra csökkentened, és érdemes speciális szűrővel ellátott porszívóval takarítanod.

Cikkünk megírásában a Családi Orvosi Kalauz című könyv segített.

Ezt is szeretjük