Így használd a mosogatógépet, hogy pénzt spórolhass vele!
A mosogatógép önmagában is takarékos, ezekkel a tippekkel azonban még többet spórolhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az E.ON információi szerint egy átlagos háziasszony 20-tól 65 éves koráig közel egymillió liter vizet használ el mosogatásra, és körülbelül
16 425 órát, vagyis közel két évet tölt el miatta a konyhában.

Ezt hivatott csökkenteni vagy éppen kiváltani a mosogatógép, amelynek előnye vitathatatlan, elég, ha csak azt nézzük, hogy kézzel körülbelül 60 perc alatt lehet annyi edényt elmosogatni, mint amennyit a gép egyszerre elmos. Az időtartam a mosogatógép esetében mindössze 10 percre csökken, ugyanis körülbelül ennyi idő szükséges a gépbe való be-, illetve az onnan való kipakoláshoz.

Higiénikus és takarékos

A munka higiénikusabb is, ami részben a magasabb hőmérsékletnek köszönhető, részben pedig annak, hogy az edények nem érintkeznek a baktériumhordozó mosogatókefével, illetve -szivaccsal. Mosogatószer tekintetében is spórolhatsz vele, végül, de nem utolsósorban pedig a gép egyben víz- és energiatakarékosabb is a kézi mosogatásnál, hiszen maximum 25-30 liter vizet és 1,5-2 kWh energiát fogyaszt.

Így spórolj, ha már van mosogatógéped!

Amellett azonban, hogy a mosogatógép használata már önmagában is takarékos - fontos megjegyezni, hogy ez elsősorban többtagú családok és nagyobb edény- és tányérmennyiség esetén állja meg a helyét -, ha betartod a használatára vonatkozó szabályokat, illetve bizonyos jó tanácsokat is megfogadsz, még többet spórolhatsz vele.

Az első és legfontosabb, hogy lehetőleg csak akkor indítsd el, ha már tele van, más esetben ugyanis energiát pazarolsz, néhány tányért, ha feltétlenül muszáj, olcsóbb és energiatakarékosabb is folyóvízzel elmosni.

A legtöbb esetben, legalábbis, ha nincs szó ráégett, makacs szennyeződésekről, a legrövidebb, legegyszerűbb program is tökéletesen megtisztítja az edényeket és evőeszközöket, így érdemes általában ezt alkalmazni, a magasabb hőfok és a hosszabb idejű működés ugyanis nagyobb mennyiségű energiát emészt el.

Ha biztosra akarsz menni, érdemes hideg vízzel gyorsan leöblíteni, illetve szivaccsal letörölni a tányérokat, mielőtt beteszed őket a gépbe, így azt is megakadályozod, hogy a szennyeződések odaszáradjanak, míg azt várod, hogy megteljen a gép.

Bár sokan kifejezetten szeretik a mosogatógépekben, hogy meg is szárítják az evőeszközöket, ha spórolni szeretnél, illetve az adott készüléken lehetséges, érdemes beállítani ennek elhagyását - heat dry helyett air dry -, majd hagyni, hogy minden a szabad levegőn száradjon meg.

Ha szeretnéd növelni a gép élettartamát, fontos, hogy soha semmilyen maradékot ne hagyj a tálakban, emellett ellenőrizd és tisztítsd rendszeresen a szűrőt, valamint a program végeztével nyisd ki az ajtót, és hagyd kiáramlani a gőzt, hosszú távon ugyanis a bent rekedt gőz károsíthatja a mosogatógépet. Plusz tipp, de szintén hasznos tudni, hogy a gépet nem szabad a hűtőhöz közel elhelyezni, működése ugyanis megnövelheti utóbbi fogyasztását.

Ezt is szeretjük