Ezreket spórolhatsz meg egy pulóverrel

4 fűtésszámla-csökkentő, ingyenes praktika

Nem csupán drága szigeteléssel csökkentheted a hó végi számlát.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hőtükörfóliától a hőszigetelő ablakfóliáig számos olyan, hasznos eszköz létezik a fűtésszámla csökkentésére, melynek segítségével a kisebb befektetés már igen rövid időn belül megtérülhet.

Vannak azonban olyan módszerek is, melyek nem kerülnek semmibe, mégis segítenek lefaragni a fűtésszámlán szereplő összeget. Egy kis odafigyeléssel ezreket spórolhatsz meg minden hónapban.

Amikor nincs szükség magasabb hőmérsékletre

Bár bagatellnek tűnhet, a lehető legegyszerűbb módszer a fűtésszámla csökkentésére az, ha alacsonyabbra állítod a lakás hőmérsékletét. Ez persze nem jelenti azt, hogy fagyoskodnod kellene, de ha nincs semmiféle egészségügyi problémád, és sem idős fekvőbeteg, sem pedig kisbaba nem él egy háztartásban veled, semmiképp sincs szükség túl nagy melegre.

Sokan akár 25-26 fokra is feltekerik a fűtést, azonban a spórolás szempontjából érdemesebb alaposan felöltözni - otthon például senkit nem zavar, ha több pulóvert is magadra húzol -, a hőmérsékletet pedig 21-22 fokon tartani, fokonként ugyanis 5-6%-ot is spórolhatsz az energián. Míg előbbi ideális hőfokot jelent nappal, éjszaka még lejjebb lehet állítani, elegendő a 18 fok is, a meleg ugyanis a kielégítő alvást is akadályozza, nem beszélve arról, hogy valamilyen mértékben tartja is a lakás a nappali meleget.

A legegyszerűbb szigetelés

Ha huzatosnak érzed az ablakokat, de nem tudsz szigetelésre költeni, illetve nem akarsz a barkácsáruházakban kapható szigetelőcsíkokkal szöszmötölni, egy régi, vastagabb ronggyal, nem használt pulóverrel vagy törülközővel is rásegíthetsz a szigetelésre, amennyiben az ablakkeretek aljához tömködöd. Régi módszer, de még ma is működik, és bár nem az esztétikum az elsődleges jellemzője, pénzbe sem kerül.

Szabadítsd fel a fűtőtestet!

Hiába fűt szinte maximális teljesítményen a radiátor, ha a hőt nem megfelelően adja le, például több jut az ablakok felé, mint a szobába, vagy épp az elé helyezett bútorok akadályozzák meg ebben. Fontos, hogy szabaddá tedd a radiátor teljes felületét, lehetőleg ne pakolj rá semmit, és előle is húzd el a bútorokat. Sokaknál jelent továbbá problémát a fűtőtest fölé lógó függöny, mely a felül kibocsátott hőt szinte teljes mértékben az ablak felé irányítja.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Érdemes a függönyt kissé hátrébb szorítani, például egy szebb szalaggal, így felszabadíthatod a radiátor felső felületét. Mindemellett a rendszeres portalanításról is gondoskodni kell, a vastagabb porréteg ugyanis gátolja a maximális hőleadást.

Így spórolj a fűtésen!

Ha további tippeket is szívesen hallanál, méghozzá egy szakértő szájából, nézd meg a videót!

Nézd meg mindennap a gázórát!

Sokan nincsenek is tisztában azzal, mennyit fogyasztanak, és csak hó végén találkoznak a megdöbbentő adatokkal. Célszerűbb azonban rendszeresen figyelni a gázórát, az elfogyasztott mennyiséget pedig rögtön forintokra váltani: így nem ér majd meglepetés, és könnyebb lesz betartani a mértékletesség irányelvét is.

Te hogyan spórolsz a fűtésen?

Ezt is szeretjük