Melegebbnek tűnik a lakás, pedig nem tekered fel a fűtést - Trükkök, hogy spórolj a fűtésszámlán

Több ezer forintot is spórolhatsz a fűtésszezonban, ha okosan tervezel.

ösz-ablak

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha spórolni akarsz a fűtésen, az egyik legegyszerűbb megoldás, mellyel akár a számlád 10%-át is megtakaríthatod, az, ha lejjebb tekered a termosztátot 20-21 fokra. De, ha ezt a hőfokot egy kicsit hűvösnek találod, számtalan más módon is növelheted a hőérzetet a lakásban.

A hőérzet nemcsak attól függ, hány fokosak a radiátorok, hiszen az ajtók, ablakok közelében mindig kellemetlenebb az idő, ráadásul a régi építésű házak falai is nehezen melegszenek át, szinte sugározzák a hideget, így az a 20-21 fok, amiben nyáron már pólóban sétálsz, könnyen érződik hűvösnek és barátságtalannak. Többnyire ennek köszönhető, hogy az emberek túlfűtik a lakásukat. 

Párásíts!

Télen szárazabb a levegő, és ezt a növények sem szeretik különösebben, ezért érdemes beszerezni egy párásítót. Ha nő a lakásban a páratartalom, nő a hőérzet is. Amennyiben nincs kedved pénzt kiadni egy készülékre, tarts a radiátoron egy cserépedényben vizet - ha ebbe még illóolajat is csepegtetsz, egyszerre megoldod az illatosítást is -, vagy teregess a nappaliban. Ezek mindegyike jó megoldást nyújt.

ablak-kinez-hideg

Burkolj, ablakot, falat, padlót!

A vastag függönyök segítenek kint tartani a hideget, és bent a meleget. A padló felől érkező hűvös javát is felfogja egy vastag szőnyeg. Ami pedig a falakat illeti, egyre szebb falvédőket találni, melyek felfogják a fal által sugárzott hideget. Nemcsak a hőérzeted lesz jobb, ha ezeket a felületeket beburkolod, hanem valóban melegebb is lesz így a lakás.

Szigetelj!

A legtöbb hideg az ajtók és ablakok résein át szökik be a lakásba, ezért a nyílászárókat érdemes jól szigetelni. Apróságnak tűnik, de egy huzatfogó párnától sokkal melegebb lesz a lakásban. Az ablakok üvegfelületeinek sem árt a szigetelés, hiszen ezeken keresztül is sok hő jut ki a lakásból, illetve hideg befelé a lakásba. Az ablakszigetelő fólia vagy a szigetelőcsík hasznos eszköz, ha melegen akarod tartani a lakást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Figyelj a radiátorra!

Alapszabály, hogy a radiátorra nem kerülhet semmi, ami nagy felületen takarja le a fűtőtestet, mert így csökken a fűtési teljesítmény. A semmibe a por is beletartozik. A porréteg szigeteli a fűtőtestet, így kisebb lesz a hőleadó képessége, ezért rendszeresen tisztítani kell a radiátort. Ha olyan típusú a készülék, melynek a belsejébe is bejuthat a por, érdemes előkapni a porszívót is.

Így rejtheted el a kazánt

A nagy háztartási gépeknek sem kell feltétlenül ormótlanul festeniük. Néhány ügyes megoldással ezek is bele tudnak simulni a lakás dizájnjába. Mutatjuk a legötletesebb trükköket, ha nem akarod, hogy a gépek szem előtt legyenek az otthonodban.

Ezt is szeretjük