7 tipp ingatlanosoktól a sikeres lakáseladáshoz: sokkal vonzóbb lesz a lakás, ha figyelsz rájuk
Eladnád vagy kiadnád a lakásod, házad, nyaralód, telked? Akkor leszel sikeres, ha kiemelkedően jól áll össze a hirdetés.

lakaseladas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az Ingatlantájoló támogatta.

Amikor a lakás eladására kerül sor, több dologra is oda kell figyelni, hogy sikeres legyen a végkimenetele.

Rengeteg múlhat azon, hogy milyen hirdetést adsz fel eladó ingatlanodról, ezért most összeszedtük a jó lakáshirdetés legfontosabb ismérveit a képek készítésétől a szövegen át egészen a hirdetés feladásáig, elhelyezéséig.

A kép adja el a lakást

A szakértők nagy szomorúságára sajnos a mai napig rengetegen átsiklanak felette, pedig eladáskor messze a legfontosabbak a jó képek. Picture: sells, azaz magyarul a kép elad. Tehát a jó fotó az, ami eladja az ingatlant is függetlenül attól, hogy az egyébként felújításra szoruló, sötét és kicsi, vagy éppen egy híres sztár százmilliós palotája.

lakásd
Fotó: pixabay.hu

A reménybeli vevők vagy bérlők a hirdetések közt böngészve akkor kattintanak igazán, ha egy jól kiválasztott képpel nyitsz, illetve a többi kép is informatív, és a lehető legtöbbet kihozza az adott helyzetből. A marketingesek jól tudják: egy erős, ütős fotó sokkal hamarabb felkelti a figyelmet, mint maga a szöveg vagy bármilyen adat. Tehát a hirdetés esetén még a jó árnál is fontosabb a jó kép.

Nem muszáj mindent egy fotón megmutatni. Nyitóképnek megfelelő olyan fotó is, ami éppen csak egy kis részletet, egy hangulatot ragad meg, hiszen ne feledd: korántsem csupán egy luxuslakásról lehet jó képet lőni.

lakás
Fotó: pixabay.hu

Lényeges, hogy a hirdetéshez lehetőleg minél több fotót csatolj: esztétikailag átgondolt, megkomponált, jó minőségű fényképeket. Ez még az olcsóbb ingatlankategóriákban is egyre fontosabb ma már. Ám aki egy magasabb árkategóriájú, exkluzív ingatlant hirdet, annak végképp érdemes beruháznia a hozzáértő fotós pár tízezer forintos díjára.

A profi fotós munkássága mellőzhető, ha van egy jó szemű hobbifotós a családban, és nem csak budai palotát, csupán egy teljesen hétköznapi ingatlant hirdetsz meg. Ekkor persze akár egy középkategóriás fényképezőgéppel vagy egy jobb kamerával rendelkező okostelefonnal te magad is készíthetsz jó minőségű fotókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A következőkre érdemes odafigyelni

Kiemelten lényeges, hogy rakj rendet, és takaríts ki fotózás előtt! Lehetőleg napsütéses időben fényképezz, amikor már megy lefelé a nap, de ne nappal szemben. Bármilyen ragyogó is az idő, kapcsold fel a lámpákat.

Ezen túl a sötétebb részletek úgynevezett derítéséhez, azaz a világosításához használj arany vagy ezüst derítőlapot vagy vakut. De minimum a telefon fényképezőjén az úgynevezett HDR funkciót kapcsold be, ami a sötét részeket világosabbá teszi.

képek
Fotó: Feverpitched / Getty Images Hungary

Minden helyiségről készíts legalább egy képet, de inkább többet, amiből majd válogathatsz. Ne a szobát kitakaró ajtókat, bútorokat, esetleg a padlót és más, semleges részleteket fényképezd, hanem lehetőleg komplett helyiséget fogj be minél nagyobb látószöggel.

Esetleg kiegészítésként a fontos helyiségek egy szép, harmonikus részletét is megörökítheted. Például egy szép kilincset, egy esztétikus konyhacsempét, egy szép dísztárgyat - olyasmit, ami kellemes hangulatot, otthonosságot sugároz.

Mindenképp csatolj alaprajzot is, még akkor is, ha te magad rajzoltad, és nem méretpontos, de legalább megmutatja a lakás elosztását.

Milyen a jó szöveg?

A jó szöveg szintén lényeges, de csak akkor, ha a képek rendben vannak! Egy jó kép felhívja a figyelmet a hirdetésre az ingatlan-találatilistán. Ám ha valaki már kattint is, a jó szöveg legalább annyira fontos, hogy fenntartsa az érdeklődést a lakás iránt, és az érdeklődő később telefonáljon, eljöjjön megnézni a portékát.

vétel
Fotó: Motortion / Getty Images Hungary

A hirdetési szöveg lényege, hogy legyen benne minden fontos információ, de ne tartalmazzon semmi feleslegeset. Nem kell hosszasan ecsetelni az apróságokat, mint hogy a nagymama ültette a kertbe a rózsákat, de írj bele minden lényeges információt, ami az alapadatokból nem derül ki. Milyen szolgáltatások vannak a közelben, mikor milyen felújítás történt.

Eladnád, kiadnád a lakásodat? Add fel hirdetésedet még ma a megújult, megszépült és jelentősen felgyorsult, mobilról is könnyen, villámsebességgel böngészhető Ingatlantájolón! 

7 dolog, amihez egyáltalán nincs joga a főbérlődnek, hiába mondja: az ügyvédet kérdeztük

A főbérlő és az albérlő között könnyen alakulhatnak ki vitás kérdések, melyekben a tulaj esetenként jogtalanul próbálja az akaratát érvényesíteni lakója felett. 

(Képek forrása: Pixabay, Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük