Fél óra sem kell, és kész a látványos kép a falra: akkor is profi lesz, ha még soha nem festettél
Nem kell hozzá különösebb kézügyesség, mégis szuper lesz a saját készítésű falikép.

GettyImages-1214755027
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A faliképek felöltöztetik otthonod falát: lelket, hangulatot adnak neki, izgalmasabbá teszik az addig kopár felületet. Mivel mindennap nézni fogod őket, és meg fogják határozni a szoba összhatását, fontos okosan összeválogatnod, mit lógatsz fel.

Egyedi és különleges megoldásként saját magad is készíthetsz festményeket a szobákba - akár minden gyakorlottság nélkül. A lenti ötletek akkor is profin sikerülhetnek, ha gyerekkorod óta nem fogtál ecsetet a kezedben. Mivel ezek a képek a saját munkáid lesznek, még nagyobb örömmel fogsz rájuk tekinteni, ráadásul egyetlenegy lesz belőlük a világon, ami még különlegesebbé teszi majd őket a számodra. Ha adsz egy esélyt a kreativitásodnak, most egy új hobbira is szert tehetsz, hiszen a festés remek kikapcsolódás, nagyon relaxáló tevékenység.

Mit kell venned hozzá?

Sétálj el egy hobbiboltba, és vásárolj be! Vegyél az elképzelésednek megfelelő méretű festővásznat vagy vásznakat, melyekre dolgozhatsz. Attól függően, melyik lenti ötletet választod, szerezz be krémesebb állagú tubusos vagy folyékonyabb, tégelyes akrilfestékeket. Gondold végig már előre, hogy milyen színek illenének otthonodba. Ha szeretnél, akkor egy festőkést is a kosaradba dobhatsz, de ezt egyszerű, otthon is megtalálható eszközökkel is helyettesítheted majd.

Fess az ujjaddal művészi képet

Az első ötlet legalább annyira egyszerű, mint amennyire mutatós: mindössze néhány krémesebb állagú festékpötty és az ujjad szükséges hozzá. Nézd meg, hogy készíti a művész, Josie Lewis, és olvasd el lentebb az instrukciókat!

Hogyan csináld?

Először is fesd le a vásznad egy vagy két vastagabb rétegben fehér festékkel. Ez fog segíteni benne, hogy a színeid szépen húzhasd el, és finom átmenetet képezzenek. Ne várd meg, míg megszárad! Minél kevésbé szárad meg, annál szebb lesz a képed.

Következő lépésként az általad választott színekkel nyomj vagy kenj egy-egy babszemnyit a vásznad két szomszédos oldalára. Ha szivárványos hatást szeretnél, kövesd a piros, narancssárga, citromsárga, zöld, kék, lila, rózsaszín sorrendet.

Ha megvagy, akkor indulj el az egyik oldal végéről úgy, hogy a festékpöttytől lefelé húzod az ujjad. Azután menj át a másik oldal első pöttyéhez, és tégy ugyanígy. Ezután a második, harmadik és a többi pöttyel is járj el hasonlóan: végül kirajzolódik a halszálka- vagy kalászszerű minta.

Bámulatos varázstrükk hajszárítóval

A következő ötlet megvalósításához hígabb akrilfestékre lesz szükség. A trükkös technikával igazán modern és nagyon tetszetős, leheletfinom színátmenetekkel tarkított festmény készíthető. A titok a hajszárító: nézd meg, hogyan csinálja a művész, VisualLin Lin a videón! Az elkészítésről alább olvashatsz.

Így készítsd el

Első lépésként terítsd le az asztalt újságpapírral. Helyezd a vásznat néhány lefordított műanyag pohárra, hogy kényelmesen lecsuroghasson róla a felesleges festék.

Ezután öntsd le a felét bőséges mennyiségű fehér festékkel. Az a jó, ha kissé meg is áll rajta. Vedd elő a hajszárítót, és fújd szét a festéket. Ha megvagy, nyomj a kép másik oldalára is néhány csík színes festéket. Ismét a hajszárító következik: élvezd a látványt, ahogyan a vászonra fújt levegő izgalmas formákba terelgeti az árnyalatokat!

Két fontos dolog: ügyelj rá, hogy a szárítóba ne kerüljön festék, és hagyd a képet alaposan megszáradni, mielőtt függőleges helyzetbe állítanád!

Színátmenetes alkotás egyszerűen

A következő, színátmenetes ötlet megvalósításához krémesebb állagú festékre és festőkésre van szükség. Utóbbit bátran helyettesítheted egy teáskanál hátuljával is. Nézd meg a videót, hogyan alkotja meg Josie Lewis, alább pedig elolvashatod, hogyan készül!

Elkészítés lépésről lépésre

Válassz néhány kedvedre való színt, és egy-egy babszemnyi mennyiségben pöttyözd tele a vásznad. Csinálhatod sötét árnyalatoktól a világos felé, de ha szivárványos hatást szeretnél, akkor a piros, narancssárga, citromsárga, zöld, kék, lila, rózsaszín festékre lesz szükséged, ebben a sorrendben. Nem kell a tökéletességre törekedni, az is jó, ha hozzávetőlegesen stimmel az átmenet.

Ha telenyomkodtad a vásznat, vedd elő a festőkést vagy a kanalat, és pöttyről pöttyre kend el a kis kupacokat. Az a jó, ha a felületet egyenetlenül hagyod, de ne maradjanak fehér foltok! Mire végigérsz, már előtted is lesz a gyönyörű alkotás: csak meg kell várnod, hogy megszáradjon, és mehet is a falra.

Őszi ajtókoszorúk

Szívesen barkácsolsz, de kissé bátortalanul? Ezeket az őszi ajtódíszeket egyszerűen elkészítheted: inspirációk a bejárati ajtóra!

(Borítókép: Getty Images,  az ötletek forrásai: www.josielewis.com/acrylic www.pinterest.com/visualin_lin/video_pins/ www.josielewis.com/acrylic.)

Ezt is szeretjük