Hol szárítsd a ruhákat a hidegben? Meglepődsz, de ez a lehető legjobb módszer!

Árt, ha kint szárítod? De mit csinálj, ha túl párás lesz bent a levegő?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régebben bevált szokás volt a háziasszonyok körében, hogy a hideg és az első fagyok beköszöntével is kint, az udvaron vagy a szabadban szárították a frissen mosott ruhát. Vajon lehet szabad ég alatt teregetni, ha fagypont alá esik a hőmérséklet?

Ilyen esetben felmerülhet az a probléma, hogy megfagy a ruha, és megtöredezik maga az anyag is. Esetleg a víz belefagy a szövetek közé, és az ártalmas lehet a drapériának. Ha pedig bekerül a lakásba, és szobahőmérsékleten felenged, ugyanolyan nedves lesz, mint szárítás előtt. Akinek kis terület áll a rendelkezésére, hogy a mosás után kiterítse a ruhaneműjét, annak különösen fontosak ezek a kérdések és válaszok. 

Sterilizáló hatása is van

Kimondottan jót tesz a ruháknak a kinti, akár fagypont körüli szárítás, ha például egy betegség után szeretnéd frissé és ropogóssá varázsolni az állott ágyneműt. A kórokozók és baktériumok pusztulnak ezen a hőfokon, és a lakásban szinte mindenhol fellelhető poratkák is.

Tehát, még ha meg is fagy a ruha odakint, gond nélkül felenged a lakásban, méghozzá úgy, hogy bizonyos fokig még sterilizált és mikrobamentes is lesz. Ha viszont sűrűn szárítod a négy fal között a mosást, akkor a megnövelt páratartalommal pont elősegíted a különféle apró élősködők és penészgombák elszaporodását.

Nem növeli a lakásban a páratartalmat

Ha a lakásban, bent szárítod a nedves ruhát, az óhatatlanul is megindítja a penészesedési folyamatokat. A kinti levegő páratartalma alacsonyabb, így könnyebben elpárolog a ruhákból a nedvesség, amennyiben száraz, hideg időjárás jellemző.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nulla fok körüli hőmérsékletben is szárad a ruha, csak kétszer annyi időt kell szánni rá a száradásig. Még ha kemény és merev állapotban is hozod be nap végén a ruhákat, nem olvad majd ki a víz belőlük, mert az már elpárolgott a friss levegőn. Várd azonban meg, amíg felengednek a textíliák, mert ha kemény állapotban erőltetve hajtogatod őket, sérülhet a szerkezetük.

Kényesebb textíliákat száríts bent

A szöveteknek és pamutnak nem árt az enyhe fagyás sem, csak a kényesebb textíliákat kell kímélve, bent szárítani. Vigyázni kell azzal is, hogy függetlenül attól, hogy keménnyé fagy egy anyag, a szagokat ugyanúgy magába issza.

Tárgyak, amik örökre elűzik a penészt: nézd meg őket képeken!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tehát ha a szomszéd szénnel vagy fával fűt, annak szaga érezhető lesz, amikor a ruha kienged a szobahőmérsékleten. A kényesebb és műszálas holmikat valóban kevésbé szerencsés kirakni, ha szélsőségesen hideg az időjárás odakint. Azoknál megtörhet és gyengülhet az anyag szerkezete a terítés során.

Ezt is szeretjük