5 dolog, amit sokan nem tisztítanak, pedig kellene: kórokozókkal vannak tele
Állandóan szem előtt vannak, de valahogy mégsem kerülnek fel a takarítási listára.

takaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Felporszívózod a padlót, kimosod a kádat, új ágyneműt húzol, felmosol - még hosszan sorolhatnánk a házimunka egyértelmű teendőit, melyek végeztével első ránézésre bárki azt hinné, profi munkát végzett.

Ehhez képest vannak olyan rejtett vagy éppen kevésbé rejtett tárgyak és helyek, melyek többnyire még a rendmániások figyelmét is elkerülik. A különféle, fertőzésveszélyes baktériumok legnagyobb örömére, akik másra sem vágynak, mint arra, hogy birtokba vegyék az egész házat. Íme, öt tárgy, amit sokan nem tisztítanak, pedig kellene.

Távirányító

A Virginiai Egyetem kutatása szerint a távirányító a lakás egyik legnagyobb baktériumtenyészete, a tesztelésre küldött eszközök felén ugyanis kimutattak veszélyes kórokozókat, függetlenül attól, hogy tulajdonosaik zöldséget vagy chipset nassoltak a képernyő előtt. A legtöbb, amit tehetsz, hogy naponta áttörlöd nedves törlőkendővel, és kezet mosol, mielőtt csatornát váltasz.

Villanykapcsoló 

Az esetek többségében fel sem tűnik, hogy ez is a lakás része, éppen ezért a villanykapcsoló piszkosabb lehet még a vécéülőkénél is. Arról nem beszélve, hogy lényegében minden másra átviszed a veszélyes baktériumokat pusztán azzal, hogy megérinted. Szerencsére az antibakteriális kendő ezúttal is csodát tehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A szemetes 

Nem elég, hogy derekasan leviszed a szemetet, magát a kukát is rendszeresen tisztítani kell, hiszen a zacskó gyakran kiszakadhat, a tartalma pedig kifolyhat belőle. Ezért érdemes hetente legalább egyszer kimosni és szagtalanítani a szemetest, hogy megszabadulj a bacilusoktól.

Fésű, hajkefe

Tisztelet a kivételnek, de a legtöbben hajkefe-takarítás alatt azt értik, hogy fésülködés után kiszedik belőle a hajat, és ennyi. Pedig a fejbőr fertőzése sokszor a baktériumot hordozó tárgyakkal való érintkezés során alakul ki, példának okáért a Coryne baktérium miatt, ami zsíros korpafertőzést okozhat. Ezért havonta egyszer samponnal ki kell mosni a fésűt, a beleragadt hajszálakat pedig rendszeresen kivágni ollóval.

Mosógép

Idővel piszkosak és szúrós szagúak lesznek a ruhák, ha nem pucolod ki a gépből a lerakódott vízkövet és a nedvesség hatására elszaporodó penészgombákat. Ehhez a legjobb, ha hetente, de minimum kéthetente kiveszed a mosószer-adagoló részt és a szűrőt, majd ecetes vízbe áztatod. A dobba pedig önts 4-5 deciliter ecetet, és indíts el egy programot 90 fokon. Ezt havonta egyszer kell megismételni.

Mit ne vegyél soha használtan?

Csak olyan eszközbe szabad pénzt fektetni, amit alaposan ki tudsz tisztítani, vagy biztos vagy benne, hogy az előző tulaja rendesen kimosta. Azt is érdemes átgondolni, mennyivel jársz jobban, ha használtan vásárolsz, mert sokszor kifizetődőbb megoldás lehet inkább egy outletbe betérni. Akárhogy is, az itt felsorolt holmikat semmiképpen se másodkézből szerezd be, hacsak nem akarsz elkapni valami fertőzést.

Képek: Getty Images Hungary, Pixabay.

Ezt is szeretjük