Nem mindegy, hogy vízszintesen vagy függőlegesen reped a fal: mikor van nagyobb baj, és mit lehet tenni?
A falrepedésre oda kell figyelni, észlelése esetén érdemes statikust hívni.

GettyImages-1216349845
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rossz hír, ha penészedik a fal, és az is, ha vizesedik - egy repedés megjelenése azonban mindkettőnél rémisztőbben hat, hiszen az ember máris látja a lelki szemei előtt a romokba dőlő otthonát.

Pedig a repedések között is van különbség, és egyáltalán nem jelentenek azonos súlyú problémát. A következőkben azok három fajtáját ismertetjük, a hajszálvastagságúakat, a vízszintes, valamint a függőleges irányú repedéseket.

A repedésekről

Repedések nemcsak régi építésű házaknál fordulhatnak elő, hanem újaknál is. Megjelenésük hátterében általában két ok húzódik meg. Az egyik, hogy az épületet rosszul kivitelezték, a másik pedig, hogy nem megfelelő, gyenge minőségű anyagot használtak az építkezés során.

A probléma súlyának megállapításában lényeges szempont a vonalak vastagsága. A hajszálvékonyak, vagyis azok, melyek kevesebb, mint 1 milliméter vastagságúak, csupán felületiek. Ez esetben nem maga a fal, csupán a vakolat, illetve a festék repedt meg. Ez glettanyaggal és festékkel helyrehozható.

Ha a repedés körülbelül 1-2 milliméteres vastagságú, azt már mindenképp meg kell mutatni egy szakértőnek, hiszen ez már a falat érinti, és valószínűleg idővel szélesedni fog. Fontos, hogy mielőbb sor kerüljön a javításra. Ilyenkor sok esetben az alapozást kell korrigálni. Amennyiben a repedés 1-2 centiméter vagy szélesebb, az épület súlyosan károsodott, és nincs vesztegetni való idő: az egyre szélesedő repedések miatt az épület életveszélyessé válik, mert a fal leomolhat.

Függőleges és vízszintes repedések

Felmerül a kérdés, mi dönti el, hogy milyen irányban, függőlegesen vagy vízszintesen reped a fal, és melyik a problémásabb a két eset közül. Bár mindkét eset javítást kíván, a vízszintes repedésekkel komolyabb tennivalók akadnak, ugyanis ezt rendszerint az alap rossz kivitelezése okozza. A probléma elhárításához az alap megerősítésére van szükség, ami nemcsak bonyolult munkálatokat jelent, de sok kiadással is jár.

Amennyiben függőleges repedés jelenik meg a falon, annak a szakszerűtlen kivitelezés az oka. Ha a falszerkezetek nem megfelelően vannak összekötve, akkor a falak nem együtt, hanem külön-külön mozognak, és nem oszlik szét a terhelés. Ilyen mozgás akkor történik meg, ha például az egyik fal minimálisan megsüllyed.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon fontos, hogy ezeket a repedéseket nem elég csak glettelni és lefesteni. Lehet, hogy egy időre láthatatlanná válnak, de a probléma ettől még nem szűnik meg. A bajt a megfelelő módon szükséges kezelni, csak így tehető újra biztonságossá az ingatlan. Fontos, hogy a konkrét probléma felmérése szakértelmet kíván, így mindenképp javasolt statikus véleményét kérni, aki a megoldásra is tehet javaslatokat.

Probléma az új építésű lakással?

Mit tehet az ember, ha új építésű lakásában problémák tucatját találja? Az ügyvéd válaszolt.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük