Rejtett költség a lakáshitel részletében

Így csökkentsd ezrekkel a kiadásodat!

Egy jól megválasztott lakásbiztosítással jelentős összeget spórolhatsz.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hónapok központi témájává váltak a lakáshitelesekkel kapcsolatos változások, hiszen egy ilyen vállalás évekre jelentős tétellé válhat a havi kötelező kiadásaid között - és nem csak akkor, ha deviza alapon igényelted azt. Ugyan a hitel segítségével történő lakásvásárlás alapos megfontolást igényel, és több éves kötelezettséggel jár, még a legkörültekintőbb és felelősségteljesebb vállalás esetén sem lehet tudni, mi lesz néhány évvel később.

A 2008-as válság az adósok nagy részét váratlanul nehéz helyzetbe sodorta, ezért egyre nagyobb szerephez jutnak azok a megoldások, melyekkel néhány ezer forinttal csökkenthetők a havi kiadások.

Az átvállalási konstrukciók mellett azonban méltatlanul keveset lehet hallani a lakásbiztosításban rejlő takarékoskodási lehetőségekről.

Méltatlanul elhanyagolt

A lakásbiztosítások az ügyfelek szemszögéből méltatlanul elhanyagoltak, hiszen ez a szolgáltatás általában a banknak éri meg kevésbé, ugyanis néhány ezer forintért olyan kötelezettséget vállal, mely akár milliós károk megtérítését is lehetővé teszi. Így a biztosítótársaságoknak feltehetően nem ezek jelentik a legnagyobb üzletet.

A lakásbiztosítások ugyanazon kockázatok fedezését tartalmazzák: tűz, elemi károk, vezetékes vízkár, üvegkár, betöréses lopás, felelősségbiztosítás - ezek köre azonban bővíthető például a háztáji állatok pusztulására, a kerti gépek kárára vagy saját kutya által másnak okozott károkra vonatkozó tételekkel.

Ezenkívül kétféle felelősségbiztosítás választható: az egyik az épülethasználattal kapcsolatos károkat téríti meg, a másik pedig egy általános felelősségvállalás.

Hitel mellé kötelező

Legyen szó akármilyen ingatlanról, újépítésűről vagy régiről, ha hitelfelvétellel kívánod megvalósítani a terveidet, a hitelszerződés megvalósulásához kötelező jelleggel lakásbiztosítást is kell kötnöd.

Ezzel lényegében biztosítod az ingatlant, mely átvitt értelemben a kölcsön teljes összegének visszafizetéséig gyakorlatilag a hitelt nyújtó bank tulajdonát képezi.

Biztosítás bármilyen ingatlanra köthető, épülhetett az téglából vagy vályogból, lehet panel vagy könnyűszerkezetes ház, ugyanakkor sok esetben nemcsak magára az ingatlanra, de a benne lévő ingóságokra, nagyobb értékű vagyontárgyakra is kiterjedhet a szerződés.

A hitelszerződés mellé kötött lakásbiztosítás egyik legfontosabb feltétele, hogy a károk térítésének kedvezményezettjeként a hitelt nyújtó bankot kell megjelölni.

Illetékfizetés

A lakáshitel mellett a másik legnagyobb terhet lakásvásárláskor talán az illeték jelenti, ám szerencsére ezt sem kell feltétlenül egy összegben kifizetned. Nézz meg videónkat, és tudj meg mindent az illetékfizetésről!

Légy figyelmes!

Egy hitelfelvétellel megvalósított lakásvásárlás esetén a kérelmező a legnagyobb hangsúlyt a legkedvezőbb hitelkonstrukció megtalálására fordítja, holott a lakásbiztosítási díjak is részét képezik a hitel költségeinek.

A bank pedig érthető módon általában a saját biztosítási termékeit ajánlja leendő ügyfelének, melyek a piacon szereplő egyéb konstrukciókkal általában megegyezőek, az áruk azonban magasabb lehet.

Ahogy a kötelező gépjármű-biztosítás esetében, általában ennél a biztosítási formánál is lehetőség adódik arra, hogy a biztosítási évfordulóval egy ugyanazon feltételekkel rendelkező, sokkal kedvezőbb árúra váltsd le a meglévő szerződést. Évről évre ugyanis újabb szolgáltatások jelennek meg, melyek kedvezőbbek, szélesebb körűek lehetnek, ha pedig már több éve rendelkezel biztosítással, elképzelhető, hogy az ingatlan és a benne lévő ingóságok értéke egyaránt változik, ami újabb díjszabást jelenthet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emellett jó, ha felülvizsgálod a konstrukció kínálta lehetőségeidet, hiszen például sok helyen ha a havi díjfizetés helyett évi fizetési gyakoriságot választasz, akár 8%-os díjcsökkenést érhetsz el, de lehet, hogy olyan szolgáltatási tételért is fizetsz, amire valójában nincs is szükséged.

Ezért az ominózus nap közeledtével nem árt szétnézni a piacon, főleg, hogy több online kalkulátor is segít a tájékozódásban.

A Netrisk.hu talán a legnagyobbak közé tartozik, ahol nemcsak a lakásbiztosítással kapcsolatban tájékozódhatsz, de többféle biztosításról találsz információt a Biztositas.hu-n is.  A Lakasbiztositas.com kifejezetten ilyen szolgáltatásokra specializálódott, a Proviti kalkulátora pedig kilenc biztosító kedvezményes ajánlatai között szemléz.

Ezt is szeretjük