Ettől fűt majd jobban a radiátor: és még spórolhatsz is vele!
Ha még nincs ilyened, mindenképp érdemes beszerezned, ha spórolni szeretnél.

nagykep?cikkid=167984&kep=radiator-regebbi-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan praktika létezik, mellyel hatékonyabbá teheted a radiátorok működését, ezáltal pedig elkerülheted, hogy feleslegesen fűts, jelentős költségeket generálva, ráadásul előbbi trükkök egy része pénzbe sem kerül.

Ilyen például, ha portalanítod a berendezést kívül-belül, rendszeresen megvizsgálod, és ha szükséges, elvégzed a légtelenítését - ide kattintva megmutatjuk ennek lépéseit -, valamint ügyelsz a lakberendezésre is, például nem teszel elé semmit - még csak a függönyt se lógatod oda -, de fölé például polcot szerelsz.

Sokat segíthet továbbá egy mögé felrakott hőtükörfólia, csakúgy, mint a termosztátszelep - bár ez utóbbiak már feltételeznek némi költséget, mindenképp megérik az árukat.

Miért energiatakarékos megoldás a termosztát?

A radiátorra szerelt termosztátszelep a szakértők szerint is a fűtési költségek csökkentésének egyik leghatékonyabb, legegyszerűbb és leggyorsabban megtérülő módja, ezzel ugyanis biztosítható, hogy ahol kell, a radiátor fűtsön, amennyire csak tud, de elkerülhető vele a túlfűtés is azokban a helyiségekben, ahol nincs szükség túl nagy melegre, legyen szó a hálószobáról vagy épp egy nem használt helyiségről. Szakemberek szerint az energiamegtakarítás akár a 25-32%-ot is elérheti, legalábbis szakszerű beépítés és használat mellett.

Az újabb berendezéseket általában már felszerelik a szeleppel, azok azonban külön is kaphatók, sőt, digitális változat is létezik, mellyel nemcsak a radiátorok fűtési hőmérsékletét lehet szabályozni, de akár időzíteni is lehet azt, még nagyobb költségcsökkentést elérve ezáltal.

A radiátorokra szerelhető termosztátok egyes típusai már néhány ezer forintért kaphatóak, egy komolyabb verziót is meg lehet azonban találni tízezer forint alatti összegért.

A legtöbb radiátorszelep adapter nélkül is felszerelhető - általában azonban mellékelnek hozzájuk átalakítót, hátha szükség van rá -, ráadásul ezt legtöbbször a fűtési rendszer megbontása nélkül, házilag is meg lehet tenni. Mindenképp érdeklődj azonban szakáruházban, vásárláskor a lehetőségekről és a teendőkről, ha pedig biztosra szeretnél menni, keress fel szakembert. Még többet tudhatsz meg, ha ide kattintasz!

Ezt is szeretjük