11 praktika, ami megkönnyíti a mosogatást

Nem kedveled a mosatlan edények látványát, de a mosogatás sem a kedvenc elfoglaltságod? Könnyítsd meg a dolgod praktikáinkkal!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem vagy egyedül, ha a mosogatás nem a kedvenc elfoglaltságod. Sőt, nem csak a ma háziasszonya, de nagyanyáink sem rajongtak ezért a házimunkáért - erre a legjobb bizonyíték az a több tucatnyi házi praktika, amit a munka megkönnyítésére fundáltak ki. Házi szereket is bevetettek a mosatlan edények elleni harcban, melyek nemcsak olcsók voltak, de hatékony segítségnek is bizonyultak.

Ezek nagy része szerencsére ma is a rendelkezésedre áll, ráadásul többségük minden bizonnyal ott lapul a te konyhádban is.

Sóval és szódabikarbónával a ragyogó porcelánokért

Porcelánedényeid féltő gondoskodással és hozzáértő tisztítással sokáig szépek maradhatnak. Mivel a festett porcelán mintája könnyen megkophat, egy szódabikarbónába mártott, nedves ronggyal óvatosan súrold át a szennyezett részeket. Így megóvod a festéket, a piszkot viszont garantáltan eltávolítod.
A finom porcelánt mindig kézzel mosogasd el meleg vízben, amihez egy kevés szalmiákszeszt is adhatsz - négy-öt liter vízhez egy evőkanál elég.

Az erősebben szennyezett, zsíros tányérokat a mosogatás előtt puha konyhai törlőkendővel dörzsöld át, a díszítéseket és a füleket pedig puha kefével. A barnás elszíneződések esetén a só segít: egy keveset hints egy puha, nedves rongyra, és azzal dörzsöld át a foltos részt.

Kíméletesen, de hatékonyan - praktikák teflonhoz

A teflonedényekre elvileg nem tud ráragadni semmi főzés közben, a gyakorlatban azonban, főként sérült bevonat esetén, szembetalálhatod magad a ráégett ételmaradékkal.

Ilyen esetben soha ne ess az edénynek olyan anyagokkal, melyekkel kárt tehetsz a teflonbevonatban! Helyette forralj az edényben egy pohár vizet, két evőkanál szódabikarbónát és fél pohár ecetet addig, amíg a szennyeződés feloldódik. Ezután mosd ki az edényt forró, mosogatószeres vízzel, alaposan öblítsd ki, hagyd megszáradni, és a végén kend át egy kis olajjal.

A kevésbé makacs ételmaradék eltávolításában a só segít: kissé nedvesítsd be az edényt, majd szórd be vastag rétegben sóval, és hagyd állni néhány órát. Ezután könnyedén elmoshatod.

Az öntöttvasból készült edények mentőöve

Az öntöttvasból készült edény aljára ugyan sokkal hamarabb ráég az étel, mint a teflonra, de jóval ízletesebb fogások készíthetők benne. Ráadásul a makacs szennyeződésektől is könnyen megszabadulhatsz, ha a mosatlan edényben egy liter vizet és két evőkanál szódabikarbónát öt percig forralsz. Öntsd ki az oldat nagy részét, majd egy szivacs durvább felével finoman súrold ki az edényt. Öblítés és szárítás után - a teflonhoz hasonlóan - az öntöttvasat is kend át néhány csepp olajjal.

Praktikák lábasokhoz és serpenyőkhöz

Az odaégett ételmaradék eltávolítása a lábasok és a serpenyők aljáról kész rémálom. Jelentősen megkönnyítheted azonban a dolgod, ha felforralsz az edényekben néhány pohár vizet öt evőkanál szódabikarbónával. Néhány órára, vagy, ha szükséges, egész éjszakára hagyd ázni a serpenyőt. Másnap az odakozmált darabkák szinte maguktól leválnak az edényedről.

Ha az áztatásra nincs időd, akkor marad a súrolás. Ám vegyszerek helyett jobb, ha sót használsz erre a célra, így az edények nem vesztik el eredeti fényüket, a szennyeződést viszont könnyen eltávolíthatod. Amennyiben az étel be is színezte a lábast, főzz benne nyers krumplit, majd hagyd benne néhány órát. Ezután alaposan mosd ki, és meglátod, ismét csillogó lesz.

Így lesz tiszta a termosz!
A termosz belsejében képződött lerakódások eltávolítása reménytelen vállalkozásnak tűnhet, pedig nem az. Készíts negyed pohár szódabikarbóna és egy liter víz keverékéből oldatot, öntsd a termoszba, és éjszakára hagyd állni. Ha már régi lerakódásról van szó, a biztos hatás érdekében üvegmosóval lazítsd fel a szennyeződést, mielőtt beleöntenéd az oldatot.

Így varázsold újjá a kávés- és teáskannákat!

A kávés- és teáskannákban lerakódott vízkő bizonyára ismerős vendég a konyhában. Ha szeretnél megszabadulni tőle, töltsd fel a kannát egy pohár ecet és négy evőkanál szódabikarbóna elegyével, majd forrald a keveréket öt percen keresztül.

A másik hatásos ellenszer, ha öt pohár vizet, két evőkanál szódabikarbónát és fél citrom levét hevíted fel a kannában.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az edények külső felületének tisztításához súrold át a kannát negyed pohár szódabikarbóna és egy liter meleg víz oldatába mártott szivaccsal.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük