Ez történik, ha napon felejted a PET-palackot - Aggasztó eredményre jutott a kutatás

Ne hagyd a strandon a vizespalackod.

PET-palack a napon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több az olyan jellegű kutatás, ami a műanyag tárgyak és PET-palackok veszélyeire hívja fel a figyelmet. Legutóbb a cukorbetegség kialakulásával vonták párhuzamba, most pedig azt figyelték meg, mi történik, ha sokáig a napon felejtjük a vizespalackunkat.

A műanyag elképesztően lassan bomlik le, és mind a szárazföldet, mind a vizet szennyezi. Így amennyiben tehetjük, minimalizáljuk annak használatát - ha más nem, saját egészségünk érdekében.

PET-palack a napon

Egy friss kutatás felhívta a figyelmet a PET-palackok és a napfény kapcsolatára. Eszerint a műanyag veszélyes és mérgező vegyi anyagokat bocsáthat ki magából, amikor hosszú ideig erős napnak van kitéve.

GettyImages-1408416577
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

Az Eco-Environment & Health folyóiratban publikált vizsgálatok szerint az úgynevezett szerves vegyületek (VOC) szobahőmérsékleten elpárolognak, és megtalálhatók festékekben, tisztítószerekben, üzemanyagban és oldószerekben is. Mindezek mellett a műanyag palackokban és az ételek csomagolásában is megtalálhatók, és bár többségük ártalmatlan, hosszú távon azonban hatással lehet az egészségre.

Azt még nem tudni, pontosan milyen következményekkel járnak ezek a vízbe oldódó anyagok. Szerencsére ezek mennyisége nem súlyos, azonban a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy ne tegyük ki nagy napsütésnek a PET-palackokat, hiszen így alkánok, alkének, savak és aldehidek is a folyadékba kerülhetnek.

Hihetetlen, mennyi minden készülhet egy egyszerű PET-palackból - 5 kreatív ötlet, amit könnyű elkészíteni

Minimális kézügyesség és néhány hozzávaló kell csupán az alábbi tárgyak megalkotásához.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük