3 alattomos ok, ami miatt penészes a lakás
Nem is gondolnál rájuk!
Nemcsak a szellőztetés hiánya és a pára miatt ütheti fel a fejét a makacs penész.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A penészgombatelepek megjelenésének és kifejlődésének több feltétele létezik, melyek a következők: a fertőzőképes gombaelemek jelenléte, az oxigén jelenléte, a nedvesség és a kedvező tenyészhőmérséklet.

Mindezt azonban számos tényező elősegítheti közvetetten is: ezek közé tartoznak a hőszigetelés hibái, például annak hiánya vagy a hőhidak jelenléte, emellett az elégtelen szellőztetés is. Vannak azonban olyan okok, melyekre a legtöbben nem is gondolnának. Nem árt a következőkre is odafigyelni.

Előnytelen bútorozás

Az előnytelen bútorozás egyik fajtája a nem megfelelő helyen, például homlokzati falak mentén, falsarkokban beépített bútor - legtöbbször konyhaszekrény -, mivel felette a megfelelő levegőáramlás, a levegőcsere, illetve a pára eltávozása akadályozott.

A másik típus, amikor a beépített bútor és tartalma - részleges vagy teljes felületű - belső oldali hőszigetelésként működik, ezért a belső falfelület hőmérséklete időszakonként kisebb lesz, mint a beépítetlen falfelületek hőmérséklete. Mindez igencsak kedvez a penész megtelepedésének és elszaporodásának.

Nedves épületszerkezet

Az alulfűtés és a túlzott nedvességterhelés is okozhat penészesedést: előbbire példa, ha téli időszakban nem lakott senki az adott lakásban, és nem is fűtötték azt, utóbbi pedig általában olyankor fordul elő, ha a zárt tereket, szobákat nem rendeltetésszerűen használják.

Nemcsak a túlzott nedvességterhelés miatt emelkedhet azonban meg a nedvességszint otthonodban, de maga az épületszerkezet is nedves lehet, ami alatt a friss, új épülethatároló szerkezetek nagy nedvességtartalmát kell érteni. Ez is okozhat tehát penészkárokat - vagyis, ha friss építésű a lakásod, házad -, azonban ez általában csak az építés utáni egy, másfél évben lehet jellemző.

Műanyagalapú tapéták és festések

A penész kialakulásának táptalaja általában a felületképző anyagokban is adott. Ebből a szempontból különösen a műanyagalapú festések és tapéták előnytelenek, érdemes ezért kerülni ezeket, és vásárlás előtt tájékozódni az egyes termékek összetételéről.

Veszélyes tisztítószerek

Ha meg akarsz szabadulni a penésztől, erős vegyszerek bevetésére is szükség lehet. Nem árt azonban vigyázni velük: nézd meg a videót!

A felület elszennyeződésével az önmagukban tápanyagot nem tartalmazó felületképző anyagok is táptalajjá válhatnak. Elszennyeződésnek számít például, ha könnyen porosodik a lakás, érdemes ezért a falakat, sarkokat különös odafigyeléssel takarítani.

Cikkünk Osztroluczky Miklós Épületkárok című könyve alapján készült.

A könyv számtalan hasznos információt nyújt a különféle épületkárokkal kapcsolatban, legyen szó az épületeket és épületszerkezeteket érő hatásokról, a teherhordó szerkezetek károsodásáról, a szigetelés, a tetőfedés hibáiról és károsodásairól, a penészkárokról vagy éppen a burkolatok, a vakolatok vagy éppen a festések körül felmerülő problémákról.

Kiadja a CSER Kiadó.
A könyv ára 3995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük