Most lehet elejét venni az őszi penészedésnek: így kezeld a lakás falait, hogy felkészíthesd az esős időszakra
Az egyik legzavaróbb és legegészségtelenebb otthoni probléma a penészedés. Érdemes időben elejét venni.

GettyImages-912933178
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A penész rendkívül gyakori probléma a lakásokban, melyet a gombaspórák számára ideális körülményt biztosító rossz szellőzés, illetve a túl magas páratartalmú levegő idéz elő.

Bármitől is alakul ki, ne feledjük, hogy a penész nem csupán esztétikai probléma, hanem magára az ingatlanra, és ami még fontosabb, egészségünkre is káros: allergiát, légúti betegséget és komolyabb mérgezést is előidézhet. Noha jellemzően ősszel és télen jut eszünkbe foglalkozni a problémával, valójában a meleg nyár az az évszak, amikor már előre gondolni kell a penészedésre. Néhány dolog segíthet felkészíteni a lakást, hogy a nyirkosabb időszakban ne jelenjenek meg a vészjósló foltok a falakon.

Nyári felújító munkálatok

Ha előzőleg még nem volt penészes a fal, akkor egy-egy megelőző munkálatot tanácsos megfontolni. A falak szigetelése sokat jelenthet, hiszen a szigetelt fal sokkal kevésbé hajlamos a penészedésre.

Ne feledkezzünk el a csapok és a csőrendszer esedékes javításáról sem. Ha egy csap csöpög, akkor a belőle származó víz állandóan párásítani fogja a levegőt. Ha a fal egy-egy foltban nedves, azt valószínű, hogy csőprobléma okozza. A csőrepedés megszüntetése alapvető fontosságú a penészedés kivédésében, de segít elkerülni egy későbbi törést is, ami nagyobb anyagi kárral járhat.

A nyílászárók állapotára szintén fontos vetni egy pillantást. Ha ablakcsere van, a műanyag verzió helyett hosszú távon kifizetődőbb a fakereteset választani, a műanyag ugyanis rendkívül erősen zár, és minimális szellőzést sem biztosít a széleknél. Ez a kis plusz levegő pedig sokat segítene a penész megelőzésében. Ha műanyag ablakokat szerelnek be, akkor szellőzőréses modellt jó választani, mely a szoros záródás ellenére is biztosítja az oxigénáramlást.

Így kezeld a falat

Amennyiben a fal előzőleg már penészes volt, akkor penészlemosó készítménnyel kell kezdeni a munkát. Mivel ez egy vegyszer, jobb szakértőre bízni a dolgot, de mindenképp ajánlott munkavédelmi maszk viselése. Ez a speciális szer segít eltávolítani a foltokat, és olyan összetevője is van, ami a gomba későbbi visszatérését akadályozza. Ha a lemosót felvittük, és megszáradt, akkor egy spaklival egyszerűen lekaparhatók a foltok. Ezt száradás után szükség esetén meg lehet ismételni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lemosás és száradás után jöhet az egyenetlenségeket pótló glettelés, végül a festés. Hasznos, ha a probléma elleni adalékkal vagy kifejezetten penészesedést akadályozó festékkel festjük vagy festetjük át a falat. Amennyiben a nyár esősebb, akkor hagyjunk kétszeres időt a falak száradására, és csak ezután kerüljenek be a bútorok a helyükre.

Ha nem volt festés, akkor is nagyon jó döntés elhúzni a falaktól a bútorokat egy-egy napra, hogy a nyári melegben megszáradhassanak mögöttük a falak.

Mit kell tenni az esőcsatornával?

Mivel az ereszcsatornára ősszel és télen fokozottan szükség lesz, már a nyár folyamán hasznos megvizsgálni az ereszcsatorna állapotát. Mivel magasan helyezkedik el, és ellenőrzése balesetveszélyes lehet, ezt a dolgot jobb szakemberre bízni. Amennyiben a csatorna nem vezeti jól a vizet, esetleg sérült, vagy elöregedett, hasznos lehet a tisztítás, a csere vagy a javíttatás. Ha ez nem történik meg, akkor a nagyobb esőzések alkalmával a csapadék lefolyhat, a házfalak eláznak, és optimális terepet képeznek a penész számára.

Apróságok, amik sokat jelentenek

A penészmegelőzésben apróságnak vélt dolgok is segíthetnek. Nyáron igyekezzünk minél inkább kiszárítani a lakásnak minden zegzugát. Használjuk ki a kellemes, langyos szellő jótékony hatását. Ilyenkor hasznos nagyra nyitni a nyílászárókat - kisgyereket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül mellettük - és kereszthuzatot csinálni. Bár az erős napfény zavaró is lehet, ne tartsuk lehúzva a redőnyöket és behúzva a sötétítő függönyt, hanem hagyjuk, hadd süssön be a nap! Akinek ez kellemetlen, az addig egy másik helyiségben is elidőzhet.

Ne feledkezzünk meg a klíma szerepéről se a penészedésben! A nyári melegben sokan alkalmaznak ilyet, hogy lakásuk levegője ne legyen túl forró. Arra ugyanakkor mindenképp jó odafigyelni, hogy a beltér hőmérséklete ne legyen kevesebb 18 foknál, mivel az a penészgombák előnyére van. Az az ideális, ha a légkondit 22-23 fokra állítják. Ha valaki túlhűti otthonát, akár már nyáron is számíthat a penész megjelenésére.

A penészmérgezésről

Mit kell tudni a penészmérgezésről? Az okokat, a tüneteket és a lehetséges megoldásokat is jó ismerni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük