Lejárt a türelmi idő, mától már bírságolnak: ennyi járhat, ha valaki megszegi a szabályt!

A mai naptól bármikor ellenőrizhetnek találomra is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A törvény szerint a földtulajdonosoknak, illetve földhasználóknak június 30-áig kell elvégezniük a tulajdonukban, illetve használatukban álló földterületek parlagfű-mentesítését, megakadályozva a virágbimbók kialakulását.

Mindez a türelmi idő lejártát jelenti, és azt vonja maga után, hogy július 1-jétől megkezdődnek az ellenőrzések és a bírságolások, melyek egészen a vegetációs időszak végéig tarthatnak, ugyanis a parlagfűmentes állapotot egészen addig fenn kell tartani. A vegetációs időszak vége általában októberre esik, ugyanis a fagyok beálltát jelenti.

Milyen területekre vonatkozik a szabály?

Bár sokan azt gondolják, hogy a parlagfű-mentesítést csak a nagyobb mezőkön, kaszálókon, gazdálkodásra alkalmas területeken kell elvégezni, a szabályok ugyanúgy vonatkoznak a lakhatásra szolgáló ingatlanok területére, legyenek kül- vagy belterületen, csakúgy, mint arra az esetre, ha valaki többek között nyaralót, kertet, gyümölcsöst vagy bármilyen más telket tudhat a magáénak.

Kik és hogyan ellenőriznek?

A parlagfű-mentesítés ellenőrzése július 1-jével kezdődik meg, belterületen az önkormányzat jegyzője vagy a Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága közreműködésével, külterületen pedig földhivatal végzi azokat.

A helyszíni ellenőrzések ellenőrzési terv alapján zajlanak, amelyekről nem szükséges tájékoztatni az ingatlan tulajdonosát, a hatóságok továbbá a bejelentések alapján is kimehetnek a helyszínre. Nem árt tudni, hogy belterület esetében fokozottan ellenőrzik a kertvárosi részeket, valamint turisztikai központok és bizonyos közintézmények, iskolák, óvodák, kórházak környékét.

Komoly bírság járhat a szabályok megszegéséért

Amennyiben az ellenőrzések során olyan területet találnak a hatóságok, amelyen nem zajlott parlagfű-mentesítés, minden esetben bírságot szabnak ki, ugyanis nincs mérlegelési lehetőségük.

A bírság összege több tényezőtől is függ, például a mulasztás súlyosságától és ismétlődéséről, többek között attól, hogy milyen a szennyezettség mértéke, és mekkora területről van szó, valamint, hogy kül- vagy belterület-e az érintett helyszín. Belterület esetében is 15 ezer forint a minimális bírság, de a több százezer forintos, sőt, a milliós nagyságrendet is elérheti.

Fontos tudni, hogy a bírságolás után közérdekű védekezést is elrendelhetnek, melynek összege szintén a tulajdonost terheli - ez azt jelenti, hogy a hatóságok végzik el a parlagfű-mentesítést, amennyiben a tulajdonos vagy a terület használója azt a bírság kiszabása után sem teszi meg.

Érdemes azonban tisztában lenni azzal is, hogy bizonyos fertőzöttségi fok alatt nem bírságolnak, vagyis néhány tő parlagfű miatt senki nem kerül bajba. Nagyobb fokú szennyezettség esetén azonban mindenképpen fontos betartani a szabályokat - a témával, illetve azzal kapcsolatban, hogy téged pontosan mi érint, ide kattintva tájékozódhatsz bővebben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük