Hogy juthat gömbvillám a lakásba? 5 óvintézkedés, amit tegyél meg nyáron!

A nyári viharok idején nagyon fontos az óvatosság.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja szerint Magyarországon elsősorban májustól augusztus végéig lehet villámlással járó viharokra számítani, és sajnos évente akár 20-40 embert is érhet villámcsapás. Annak ellenére azonban, hogy ezek többsége szabad területen következik be, az ingatlanok védelméről is gondoskodni kell, ma sem ritka ugyanis, és túl sokszor hallani híreket arról, hogy egy családi ház villámcsapás következtében gyulladt ki.

Többféle villám is létezik

A villámnak három típusa is létezik, a legközönségesebbnek a vonalas villám számít, mely leginkább egy elektromos gép szikrájához hasonlít, ismeretes továbbá a felületvillám, mely egy-egy zivataros felhő nagyobb terjedelmű felvillanásában mutatkozik meg, emellett, bár sokáig vitatták létezését, gömbvillámról is beszélni lehet, mely nevéhez hűen gömb alakú, viszonylag lassan halad, ugyanakkor rendkívül nagy pusztításra képes.

A gömbvillám jelensége még ma is számos kérdést felvet, ugyanakkor ritkán fordul elő, a tapasztalatok szerint azonban, ha mégis feltűnik, jellemzően viharok közben vagy után jön létre, gyakran egy villámcsapás után, nyílt területen. Átlagos élettartama 10 másodperc, ez idő alatt azonban komoly károkat okozhat, illetve akár emberéleteket is követelhet.

Aggodalomra ad okot továbbá, hogy léteznek beszámolók, melyek szerint az épületek belsejében sem lehet senki biztonságban, ugyanis a réseken és a kulcslyukon át akár be is juthat - bár előbbi is csak feltételezés, vannak, akik szerint a nagyobb biztonság érdekében érdemes lehet ezért például a kulcsot a lyukban hagyni, a kilincs melletti réseket pedig korrigálni.

Mit tegyél vihar idején?

Legyen szó a jóval gyakoribb, hagyományos értelemben vett villámlásról vagy a gömbvillámról, veszélyességét nem lehet elvitatni, amellett ugyanis, hogy rendkívüli hőhatása miatt tüzet okozhat, romboló hatása révén a falakban, a kéményekben és a tetőkben is kárt tehet, nem beszélve arról, hogy másodlagos hatása is van az impulzus jellegű elektromágnesesség és az indukciós hatás formájában.

Több százezres bírság is járhat érte: erre figyelj nagyon, ha kerted vagy erkélyed van!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Viharral járó villámlás idején a legnagyobb biztonságot az épületek jelenthetik, ugyanakkor nagyon fontos, hogy betarts néhány óvintézkedést, ha valóban azt szeretnéd, hogy ne történjen baj.

Bármilyen épületről legyen is szó, elengedhetetlen a villámhárító alkalmazása, mely egy biztonságos becsapódási pontot kínál fel a villámnak, fontos azonban tudni, hogy a másodlagos hatásoktól ez például nem védi meg az elektromos eszközöket. A túlfeszültség tüzet okozhat, de nélküle is tönkreteheti az elektromos berendezéseket, ezért érdemes ezeket vihar idején áramtalanítani, valamint túlfeszültség elleni védelemmel óvni.

Előbbieken túl is létezik azonban néhány fontos szabály, amit be kell tartani még akkor is, ha otthon tartózkodsz. Vízben még az udvaron se legyél, emellett tartózkodj az épület villámhárítójától, levezetőjétől legalább három méterre, és maradj távol az antennáktól és fémszerkezetektől is.

Ezt is szeretjük