Ennyi ideig nem szabad porszívózni a szőnyeget, különben tönkreteszed

Így lesz sokáig szép minden szőnyeg

Útmutató a gondos takarításhoz. (x)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fontos, hogy a tisztításnál figyelembe vedd, hogy milyen anyagú szőnyeget választottál, ez ugyanis nagyban befolyásolja a tisztítási módot, kezelhetőséget is.

Szintetikus szőnyegek

A polipropilén vagy poliészter alapanyagú új szőnyegeknek már csak rövid időre van szükségük ahhoz, hogy a szálaik tömörödjenek, filcelődjenek. Szintetikus szál esetében ez két-három hét.

Az első időszak alatt előfordulhat a szálak hullása, ez azonban nem a szőnyeg hibája - a gyártás során keletkező vágásnál, illetve a felületi nyírásnál elvágott apró szálak hullhatnak ki ilyenkor. Ez idő alatt célszerű a porszívózás kerülése. Később lehet porszívózni, tisztítani a szintetikus szőnyegeket semleges hatású szőnyegtisztító habbal vagy foltspray-vel.

Természetes gyapjúszőnyegek

A természetes alapanyagú szőnyegeket csak három hónap után szabad porszívózni, mivel a gyapjúfonál sok elemi szálból van összefonva. Nem minden elemi szál kötődik bele azonnal a csomóba, időre van szükség, amíg betömörödnek a lekötött elemi szálak közé. Ezt a folyamatot a szőnyegen való járással segíthetjük elő. A gyapjúszőnyegek esetében az elemi szálak hullása, törése akár hat hónapig is eltarthat.

A porszívózás megkezdése csak a legkisebb fokozaton történjen. Tisztítása száraz habbal javasolt. Ha vizes tisztításra kerül sor, semmiképpen se legyen bő vizű, és száraz időben történjen, mivel a gyapjú nagy mennyiségű vizet képes magába szívni. A tisztítószer semleges kémhatású, a víz kézmeleg legyen. A gyapjúszőnyeget a tisztítási hibák elkerülése érdekében legcélszerűbb szakemberrel tisztíttatni.

Tisztítás, porszívózás

Az új szőnyeg hosszabb életű és szebb kinézetű lesz, amennyiben rendszeresen porszívózod. A porszívózás segíti megelőzni, hogy a szennyeződések a szőnyeg felületéről beivódjanak a szőnyeg szálai közé, ahol felhalmozódnak, és a felület kopását okozzák. A rendszeres tisztításra a hagyományos, szívófejes típusú porszívó használatát ajánljuk. Mind a szintetikus, mind a gyapjúszőnyegeket célszerű szálirányban porszívózni, így károsodik legkevésbé a felületük, és így távolíthatóak el legnagyobb mértékben a porszemcsék.

Óvd a szőnyeget az erős napfénytől és a durva mechanikus hatásoktól! A bútorok tologatása, a kemény, sorjás görgők, a kíméletlen porolás károsíthatják a szőnyeget. Védd a szőnyeget a nyíló ajtó koptató és gyűrő hatásától is! Az egyenletes igénybevétel érdekében érdemes a szőnyeget tisztítás után időnként elfordítva visszahelyezned.

Foltok eltávolítása

Foltokkal és kiöntött folyadékokkal szennyezett szőnyegek esetén alapvető szabály, hogy gyorsan kell cselekedni. Ne hagyd, hogy a folt beszáradjon! Itasd fel a kiömlött folyadékot egy tiszta, fehér ruhával vagy papírtörlővel. Soha ne dörzsöld, mert ez tovább növeli a folt nagyságát. Amint a folyadékot felitattad a folt külső szélétől a közepe felé haladva, szőnyegtisztító folyadékkal próbáld a foltot eltüntetni egy tiszta ruha segítségével.

Ne áztasd el a szennyezett felületet, mert ez is növeli a folt nagyságát! Amint sikerült a foltot eltüntetned, egy papírtörlő segítségével itasd fel a felesleges nedvességet. A makacsabb foltoknál ismételd meg a fenti tevékenységet, amíg teljesen el nem tűnik a szennyeződés.

Amire nagyon figyelj!

Fontos, hogy a tisztítás során kifejezetten szőnyegtisztításra javasolt folteltávolító szert alkalmazz, melyet használat előtt egy kevésbé látható helyen érdemes kipróbálnod, hogy a szőnyeg színét, anyagát nem károsítja-e. Tisztítás során mindenképpen kerüld a dörzsölést, melynek hatására a szőnyeg szálai elfilcesedhetnek; a kefés porszívózást, mely sértheti a szálak felületét; és a hideg vizes átmosást, mely a foltokat maradandóvá, a tisztítószert pedig híggá és hatástalanná teszi.

Reméljük, hogy a fenti tanácsokkal sokáig örömöd leled majd a szőnyegedben úgy, hogy az sokáig megőrizze szépségét!

Ezt is szeretjük