Milyen anyag is az organza? Teszteld a tudásodat textilek terén!
Segítünk eligazodni a rengeteg név között, hogy tudd, melyiket kell keresned. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szép, új függönyöket szeretnél a lakásodba, de elbizonytalanodtál a sok furcsa anyagnév között? Idegenül hangoznak az organza, voile, taft megnevezések? Most segítünk, hogy könnyebben eligazodj közöttük!

Fényáteresztő függönyök

Ha szükség van a kívülről érkező, kíváncsi tekintetek kizárására, mégis fontos, hogy a tér elegendő természetes fényt kapjon, akkor fényáteresztő függönyt válassz, amely öltözteti, dekorálja is a helyiséget.

Organza

Az organza vékony szövet, amely eredetileg selyemből készült. Manapság szintetikus rostszálakból, például poliészterből vagy nejlonból szövik, azonban a prémium kategóriás anyagok még ma is selyemből készülnek. Kissé merev, fényes anyag, mely könnyen gyűrődik, azonban tartós és formatartó.

Voile

A voile egy olyan könnyű szövet, mely 100% pamutból, pamutkeverékből vagy poliészterből is készülhet. A kifejezés Franciaországból származik, és fátyolt jelent. Anyaga és megjelenése természetességet tükröz, lágyan omló textília. Kevésbé fényáteresztő, mint az organza: annál sűrűbb szövésű, és matt fényű. Könnyen kezelhető, kevésbé gyűrődik, azonban vasalást igényel.

Félorganza

Az egyik legújabb függönytípus, amely ötvözi az organza és a voile tulajdonságait. Lágy esésű textília, mely puhább, mint az organza, azonban a voile anyaggal ellentétben enyhe fénye van.

Sablé

A szövött fényáteresztő függönyök közül az egyik legsűrűbb szövésű, így a fényt kevésbé engedi át. A természetes hatású, natúr függönyök kedvelt alapanyaga, amelyet változatos fonalak alkalmazásával díszítenek. Rendkívül könnyen kezelhető, a voile-nál nehezebben gyűrődik.

Jacquard

A jacquard elnevezés a Joseph Marie Jacquard által feltalált szövőgépre utal, amely automatizálta a nagy mintaelemű szövési technikát. A jacquard minta jellemzője a nagy méret és a bonyolultság. Felhasználási területét nagyban meghatározza mintáinak kötöttsége és hangulatvilága, ugyanakkor ma már modern változatait is megtaláljuk. Könnyen kezelhető, vasalást nem igényel.

5996285515702-fuggony-marmara-sotetito-j1060-beige-szinminta-02.jpg

Batiszt

Eredendően csak lenből, később pamutból, kevert lenből, gyapjúból vagy pamut-poliészterből készített, finom, vékony vászonkötésű, kevésbé áttetsző szövet. Fehérített, pasztellszínekre festett vagy apró mintás lehet. Létezik hímzett, bordűrrel díszített, színes, nyomott mintás változata is. Közkedvelt, jól mosható anyag.

Tüll

A sima tüll anyagot eleinte öltözködési textilként használták. A lakberendezésben a gépicsipke-függönyök alapjaként találkozhatunk vele. Ebben a változatban lágyabb esésű, keményítetlen textilként készítik ki. Könnyen kezelhető, a modern lakások nélkülözhetetlen függönye.

Sötétítő függönyök

A fényáteresztő függönyökhöz gyakran párosítanak sötétítő anyagokat, melyeket nemcsak funkcionálisan, a fény kizárására használhatsz, hanem dekorálásra is.

Taft

A taft a selyem típusú szövetek gyűjtőneve. Sűrű és fényes vászonkötésű anyagot takar, melyet hernyóselyemből, viszkóz- vagy poliészterfonalból készítenek. A selyemtaftoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: a puhább taftokat bélésnek használják, míg a fonalfestetteket függönyökhöz, ugyanis azok sokkal feszesebbek, jobb a tartásuk.

Szatén

Könnyű, sima, fényes felületű, de fakó hátoldallal rendelkező, sűrű szövésű anyag. Különleges szövési technikával, selyemből, nejlonból és poliészterből készül. Ha gyapjúszálas fonalból készül, akkor félszaténnak nevezzük. Felhasználási területe sokrétű, a tafttal egyetemben közkedvelt lakástextília. Kímélő kezelést igényel.

Black out

A black out egy sűrű szövésű textília, mely speciális eljárással készül. Akár teljesen fényzáró, és a hőt sem engedi be a helyiségbe. Nagyszerűségének titka elkészítésében rejlik: két szál között egy fekete szál is rejtőzik. E szál a drágább anyagoknál szénszál, az olcsóbbaknál normál textilszál lehet. A black out anyagok a gyártási technológiának köszönhetően akár 100%-os fényzárási tulajdonsággal rendelkeznek.

Dim out

A dim out kifejezést a 70-75% technikai fényzáró képességű függönyanyagokra használják. A dim out anyagok már praktikusan alkalmazhatóak árnyékolásra, megfelelően árnyékolják a hálószobát, azonban az anyagok színe és mintája életteli marad az átáramló fénynek köszönhetően.

Reméljük, hogy a fentiekkel sikerült egy kis útmutatót adnunk az anyagtípusokat illetően. Ha szeretnél a színek, mintázatok között is válogatni, akkor böngéssz a Diego weboldalán, vagy látogass el valamelyik áruházukba

Ezt is szeretjük