Ingyen áramhoz juthatsz!
Most érdemes napkollektorra gyűjteni
Te is kiépíthetsz megújuló energiaforrást az otthonodban. Mindez ma már nem utópia! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Közel 400 ezer magyar család szeretne néhány éven belül megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházást megvalósítani az otthonában, a hasonló fejlesztésekre most különösen érdemes elkezdeni a spórolást.

Sok magyarországi családot foglalkoztat, hogy otthonában megújuló energiával kapcsolatos fejlesztést valósítson meg, most ráadásul több tényező miatt is érdemes elkezdeni a hasonló célra történő takarékoskodást. Az OTP Lakástakarék felmérése szerint a lakásfelújítást tervező háztartások 36 százaléka végezne otthonában energetikai korszerűsítést - többek között megújuló energia felhasználásával kapcsolatos beruházást is -, így ez számít az egyik legnépszerűbb beruházási célnak a körükben.

Egyre energiatudatosabbak vagyunk

- Mindez a családok erősödő energiatudatosságát is mutatja, illetve azt, hogy egyre többen ismerik fel, hogy otthonuk korszerűsítésével jelentős összegeket spórolhatnak meg - véli Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese. Egy pár hét alatt elvégezhető energetikai felújítással akár 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek, amivel éves szinten 100-400 ezer forint is megtakarítható.

A megújuló energiaforrások terén a magyar háztartások leginkább a napkollektort részesítik előnyben. Az Energiaklub tavaly publikált, Fülöp Orsolya és Varga Katalin által készített tanulmány szerint a népszerűségi listán a második helyen a napelem szerepel, majd a hőszivattyú, a szélgenerátor és a biomassza-kazán következik. A kutatás becslése szerint a két legnépszerűbb megújuló energiás beruházás iránt összesen közel 370-390 ezer háztartás is érdeklődhet hazánkban.

- Aki hasonló fejlesztést tervez a közeljövőben, érdemes már most elkezdenie a takarékoskodást - tanácsolja Köntös Péter. Jelenleg ugyanis kimagasló, 13-14 százalék körüli hozamot biztosítanak a lakástakarékok, ami nagyon versenyképes a mostani alacsony kamatkörnyezetben. Néhány év alatt pedig már egy nagyobb megújuló energiás korszerűsítésre - napkollektor beszerelése, hőszivattyús rendszer kiépítése - elegendő összeget is össze lehet gyűjteni napi pár száz forint félrerakásával.

Mennyit tegyél férre?

Az OTP Lakástakarék számításai szerint havi 20 ezer forintot - azaz napi 667 forintot - szükséges félretenni négy éven keresztül, hogy négy év alatt 1,24 millió forint gyűljön össze. Köntös Péter kiemeli: az energiahatékonyság növelését célzó felújítások akár többéves spórolás nélkül, lakástakarékkal kombinált hitelből is megvalósíthatók, ráadásul úgy, hogy a rezsikiadásokon megtakarított összegből az esetek egy részében a hitel teljes havi törlesztője is kijöhet.

Mi is az a lakástakarék?

A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt - feltételektől függően az EBKM állami támogatással: 4,54 % - 14,38 %, állami támogatás nélkül: -1,26 % - 2,59 %.
A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét másfélszeresével megegyező lakáscélú kölcsönt is igényelhet. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel, lakáslízing előtörlesztése is.
Ezt is szeretjük