Összeégett, barna foltos a tepsi? Így szedd le róla könnyen egy egyszerű házi módszerrel

Nem kell hozzá félórás csutakolás, hogy a tepsi újra tiszta legyen.

tepsi-leegett-csunya
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki emlékszik, milyen szép volt a tepsije, amikor először használta. Aztán jöttek a húsos és zöldséges fogások, a piskóták, és hiába az alapos mosogatás, a makulátlan felület egy idő után csúnya, barna foltosra égett.

Sajnos ezeket a foltokat aligha tünteti el a mosogatószeres víz, vagy ha mégis, annak hosszas és kimerítő csutakolás, kapargatás az ára. Ezt a nagy munkát pedig nemcsak a karizom emlegeti meg, de még az is megtörténhet, hogy a tepsi felülete karcossá, fényevesztetté válik.

Így tisztítsd meg a tepsit

Nagyon jó hír, hogy a munkához nem szükséges erős, agresszív vegyszer, csupán két olyan dolog, ami máskor is megfordulhat a  konyhában. Ezekkel kétlépcsős tisztítást kell végezni.

Két-három szem citromra, vízre és kólára lesz szükség, na meg egy dörzsis hátú szivacsra. Első körben a citrom következik, amit fel kell karikázni.

Öntsd fel a tepsit vízzel a 3/4-éig, majd tedd bele a citromkarikákat, és az egészet tedd be a sütőbe. Hagyd, hogy a citromos lé felforrjon. Ha ez megtörtént, akkor állítsd le a sütőt, nyisd ki az ajtaját, és várj, amíg a víz kihűl. Amennyiben mégis kivennéd, légy óvatos, nehogy leöntsd magad a forró vízzel.

Ezzel a művelettel kissé előkezelted a foltokat. Most jöhet a kóla: helyezd az asztalra a tepsit, és öntsd tele. Hagyd így fél-egy órára, és engedd, hogy a kóla oxálsavtartalma és szénsavassága elvégezze helyetted a kimerítő munkát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Borítsd ki a kólát a tepsiből, és a szivaccsal mosd át a felületet. Meg fogsz lepődni, hogy milyen egyszerűen lejönnek a tepsiről a régóta éktelenkedő égett foltok. A tisztításhoz használhatsz még egy kis kólát. Végül mosogasd el a megtisztult tepsit a szokásos módon, mosogatószerrel.

Tisztítsd meg a serpenyőt is!

A következő cikkben egy nagyszerű házi súrolót ismerhetsz meg, ami segíteni fog benne.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük