Örökre elfelejtheted a dugulást!
Így előzd meg a WC-ben
Házi praktikákkal és kíméletlen szerekkel gondoskodhatsz arról, hogy a WC mindig tökéletesen működjön.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A házimunka egyik legkellemetlenebb része a WC-tisztítás. Nem elég, hogy csak szépen körbetörölgeted fertőtlenítővel, fontos, hogy kívül-belül alaposan megtisztítsd, és időnként a lefolyó csövének falára rakódott vízkő eltávolításáról is gondoskodj. A vízkőréteg ugyanis elősegíti a szennyeződések és a papír megakadását, ami a víz nehézkes lefolyását, rosszabb esetben a WC teljes dugulását eredményezheti.

A következőkben eláruljuk, hogyan tarthatod karban a WC-t - a tartálytól a kagylóig -, hogy mindig illatos és tiszta legyen, és soha ne kelljen makacs dugulással szembesülnöd.

Előzd meg a dugulást házi szerekkel!

Ha valami bekerült a WC-torokba, azt pumpával ki lehet szedni, de a több éves vízvezetékek esetében az ilyen egyszerű módszer már nem működik. Az erős WC- és lefolyótisztítók ilyenkor nagy segítséget jelentenek, ha azonban nem vagy a vegyszerek híve, természetesebb módszerekkel is próbálkozhatsz. Megelőzésképpen érdemes például havonta egyszer ecettel és szódabikarbónával kitisztítani a WC-t: egyszerűen önts bele egy jó adagot az utóbbiból, önts rá egy liter ecetet, majd negyed óra múlva az egészet forró vízzel öblítsd le. Ha készen kapható, de hasonlóan természetbarát tisztítószert keresel, válaszd az Ecover WC-tisztítót. Természetes összetevői fertőtlenítik a WC-t, és a vízkövet is eltüntetik, ezáltal a dugulás is megelőzhető vele.

Makacs szennyeződések ellen kíméletlen szerekkel

Az új építésű házak esetében kevésbé kell tartani a dugulástól, mivel újak a vízvezetékcsövek is. A régi lakásokban azonban már nagyobb a kockázata a hasonló problémáknak, ráadásul itt nem feltétlenül elegendőek az egyszerű házi praktikák. Ha komoly tisztítást szeretnél végezni, akkor megfelelő szereket kell használnod.

Ma már rendkívül jó lefolyótisztítókat kapni, ha azonban 100%-osan biztosra akarsz menni, akkor távolítsd el a vizet a WC-torokból, önts bele egy üveg sósavat, majd egy éjszakán át hagyd hatni.

Ez a módszer a már kialakult dugulást is megszünteti, de megelőzésképpen is használható, ehhez félévente egyszer végezd el. Nagyon fontos, hogy a sósav használatakor nyitva legyenek az ablakok, és erős gumikesztyűt is viselj, hiszen erősen maró hatású készítményről van szó. A sósav mellett a trisó is hatékony szer a vízkő ellen és a dugulás megelőzésére. Hasonlóan használd, mint a sósavat. A trisó nemcsak a vízkövet tünteti el, de a ruhák tisztításánál is használhatod, így véded a mosógépet, és garantáltan hófehérek lesznek a ruhák is. Mind a trisó, mind pedig a sósav 200-500 forintba kerül, és a legtöbb háztartási boltban vagy nagyobb üzletekben beszerezhető.

A fertőtlenítőszerek is jól jönnek

A WC-torok kitisztítása után tanácsos fertőtlenítőszerrel is áttörölni a kagylót. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a boltokban kapható tisztítószerek, mint a Domestos vagy a Bref. Ha viszont szeretnéd a fertőtlenítést is környezetbarát módon végezni, akkor próbáld ki a Cleado WC-fertőtlenítő olajat, ami fertőtlenít, oldja a vízkövet, és 48 órás, teljes körű védelmet biztosít a baktériumok ellen is.

Ne feledkezz meg a tartályról!

A legtöbben úgy gondolják, hogy a WC-csésze kitisztításával be is fejezhetik a takarítást. Ez azonban korántsem igaz, a WC-tartályt például ugyanúgy karban kell tartani, mint a WC többi részét. Rengeteg alkatrész mehet tönkre a több éves használat során, amit nem tudsz majd szerelő nélkül helyrehozni, de a WC illatosítása is megoldható bizonyos készítményekkel, melyeket a tartályba kell helyezni. Ilyen például a bármelyik áruházban megvásárolható Blu Flush is, mely fertőtlenít, tisztít, és kellemes illatot áraszt.

A kis dobozkát a tartályba kell helyezni, és az első lehúzással az egész WC-t tisztítja. A tartályt továbbá folyamatosan védi a vízkőtől és a baktériumoktól.

Ezt is szeretjük