Így előzd meg a lefolyók dugulását!
3 pofonegyszerű módszer
Egy kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával sok vesződségtől óvhatod meg magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csatorna vagy a lefolyók kitisztítása költséges dolog, főleg akkor, ha a probléma már olyan súlyos, hogy bontani is kell hozzá a csempét. Csatatér marad a munkások után, ráadásul a kiszállási díj sem olcsó.

Ha elkerülnéd a kellemetlenségeket, gondoskodj róla, hogy a lefolyók mindig tiszták és átjárhatóak legyenek. Mindehhez nincs másra szükség, mint néhány filléres, de hatékony házi praktikára. Íme, a legjobb módszerek a dugulás megelőzésére.

A mosogató védelmében

Mosogatásnál rengeteg olyan dolog kerülhet a lefolyóba, ami nem képes maradéktalanul távozni a csövekből, és egy idő után azok eldugulását okozhatja - ilyen többek között az edények aljára égett ételmaradék vagy a kávézacc. Sőt, a túl sok mosogatószer és a hideg víz sem tesz jót a mosogató lefolyójának.

Ha nem akarsz drága lefolyótisztítóra költeni, inkább próbáld meg egy nagy lábas forró vízzel megszüntetni a dugulást. A lefolyó átjárhatóságáról pedig a következőképpen gondoskodhatsz: két liter vízbe tegyél három evőkanál szódabikarbónát, forrald fel a keveréket, majd öntsd a lefolyóba. Ha havonta egyszer megismétled a műveletet, garantáltan nem kell majd a dugulással bajlódnod.

A háztartási boltokban olcsón hozzájuthatsz fém szűrőhöz is, mely felfogja a főzés során keletkezett hulladékot, és tartalmát egyetlen mozdulattal kirázhatod a szemetesbe. Filléres eszköz, mégis nagy segítség.

Tudtad?
A szódabikarbóna vízben oldva lúgos kémhatású, szagtalan, erős zsíroldó, fertőtlenítő hatású, és a kellemetlen szagokat is semlegesíti.

Fortélyok a fürdőszobába

A fürdőszobában a kád és a mosdó esetében a szappanmaradék, a hab- és a tusfürdő, a hajszálak, sőt, a ruhafoszlányok is dugulást okozhatnak - utóbbi abban az esetben, ha a mosógéped kifolyócsöve a kádon helyezkedik el.

A dugulás megelőzése érdekében itt is tanácsos szűrőt használnod a lefolyóknál, ezzel ugyanis legalább a hajszálakat felfoghatod. Havonta egyszer egy alapos forró vizes öblítés is segít, ilyenkor azonban ne csak a mosogatót, hanem a kádat is vedd célba. Érdemes hetente egyszer fél liter ecetet öntened a lefolyókba, majd hagyni egy éjszakán át hatni.

Reggel egyszerűen öblítsd le hideg vízzel. Ha biztosra akarsz menni, szórj egy evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd önts utána két pohár ecetet. Ezzel a módszerrel garantáltan eltávolíthatsz minden vízkövet és szennyeződést a lefolyócsövek faláról - ezt kéthetente érdemes elvégezned.

Így előzheted meg a WC-ben a dugulást

A vízkőlerakódás a WC-kagyló fő ellensége. Ha nem távolítod el rendszeresen és alaposan, a folyamatosan lerakódó vízkő miatt szűkebbé válik, ami egy idő után duguláshoz vezet. Rendszeres karbantartással azonban megelőzheted a bajt. Hatékony megoldás például, ha benedvesíted a WC-t, majd átkened a csésze belsejét bórax és citromlé keverékével. Hagyd hatni két órát, aztán alaposan súrold át. A makacs szennyeződéseket a lefolyócsőben finom szemcsés csiszolópapírral távolíthatod el.

A forró vizes öblítést itt is érdemes havonta egyszer alkalmaznod. Forralj fel két liter vizet, tegyél bele három evőkanál szódabikarbónát, majd a keveréket öntsd a WC-be, és többször öblítsd le.

A lúgkő is segíthet, de ha nem tudod beszerezni, vagy nem mersz az erősen maró hatású anyaggal dolgozni, akkor válaszd helyette az ecetet.

Ezt is szeretjük