Ezeket a fűszereket használd a kártevők ellen!
Végleg elkerülik a lakást
Váltsd ki a mesterséges rovarriasztókat természetes szerekkel! A pénztárcádat is kímélik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hangyák, a molylepkék és más kártevők irtására és elriasztására ma már számtalan jobbnál jobb készítmény kapható. Ezek azonban nem csupán a kártevőkre, de az egészségedre is rossz hatással lehetnek.

Ha kíméletes, mégis hatékony megoldásra vágysz, használj fűszereket, például a szegfűszeget, a fahéjat vagy a paprikát!

Ijeszd el a hangyákat a lakásodtól!

Erős vegyszerek nélkül is megszabadulhatsz a lakásba szívesen bemászó rovaroktól. Ha a hangyák megszállják az ajtód környékét, keverj össze egy evőkanál őrölt feketeborsot - vagy bármilyen más erős szagú őrölt fűszert, például szegfűszeget vagy mustármagot - és egy pohár szitált fehérlisztet.

Szórd a keveréket a rovarokra és útvonalukra. Egy órán belül hűlt helyük lesz. Ha elijesztetted őket, söpörd el a port. Ne próbáld slaggal vagy vízzel lemosni, mert a víztől csak ragacsossá válik, és nehezebb lesz eltávolítani.

Hangyák a konyhában

Ha a hangyáknak mégis sikerült bemászniuk a lakásba, biztosan célba veszik majd a konyhát. Rohamuk elől elsősorban a liszt, a cukor és a paprika nincs biztonságban. Mentsd meg ezeket a fontos konyhai alapanyagokat úgy, hogy egy babérlevelet teszel a tartójukba!

Ezt ki nem állhatják a hangyák, biztosan elkerülik majd a tartókat. Ha attól tartasz, hogy a liszt vagy a cukor átveszi a babér ízét, ragasztószalaggal erősítsd a levelet a tárolódoboz fedelének belső felére. Ugyanez a trükk a konyhaszekrényekben is működik. Helyezz el zsályát, babérlevelet, egész fahéjat vagy egész szegfűszeget tartalmazó zacskót a szekrénybe! A fűszerek - számodra kellemes - illata elriasztja a hangyákat.

Az ezüstmoly távol tartása

Ezek a szemtelen kis rovarok nagyon kedvelik a párás helyeket, így például a konyhát, a fürdőszobát vagy a mosókonyhát. Ha nem akarsz velük osztozni a lakásodon, akassz fel a fürdőszobaszekrénybe vagy a mosógép mögé egy kis kampóra zsályát vagy babérlevelet tartalmazó illatszeres zacskót.

A molyok régi törzshelye rögtön elnéptelenedik. Ráadásul a szép, selyemszalaggal díszített kis tasakok esztétikus látványt nyújtanak.

A gyapjúruhák megóvása a molyoktól

A gyapjúruhákat akár egy életen át is hordhatod, csak távol kell tartanod tőlük a molylepkéket. Amennyiben nem cédrusfa ládában tárolod a téli ruhákat, egy-két szegfűszeges tasakra lesz szükség.

Szerezz be néhány zsinóros muszlinzacskót, és töltsd meg egész szegfűszegekkel! Tedd egy kis, nyitott nejlonzacskóba, nehogy a fűszer olaja beszennyezze vagy elszínezze a ruhákat. Függeszd fel a tasakokat egy akasztóra, vagy helyezd őket a ruhásládába. Máris biztonságban tudhatod kedvenc darabjaidat.

A növények megóvása a rágcsálóktól

Az erős paprika égeti a szádat. Ha a rágcsálók legközelebb megtámadják a dísznövényeidet, velük is ismertesd meg ezt az érzést! Az erős paprika számos rágcsáló elleni szer összetevője.

Szerezd be a lehető legcsípősebb paprikát, aprítsd fel, és keverd össze egy evőkanál őrölt Cayenne-borssal és két liter vízzel. 15-20 percig főzd, majd hagyd kihűlni. Szűrd át, adj hozzá egy evőkanál folyékony mosogatószert, és öntsd egy flakonba! Naponta bőségesen spriccelj belőle a növényekre.

Tudtad?
Mi a különbség a fűszer és a fűszernövény között? Amennyiben a növény levelét hasznosítod - petrezselyem, bazsalikom -, fűszernövényről van szó, ha a szárát, termését - például a paprika esetében -, magját vagy kérgét - a fahéj esetében -, akkor fűszerről.

A zöldségek védelme

Az ember évszázadokon keresztül a növénytársítás módszerével riasztotta el a kártevőket. A bazsalikom, a körömvirág, a zsálya olyan illatanyagot választ ki, mely elűzi a rovarokat. Érdemes a zöldségek közelébe ültetni ezeket.

A menta, a kakukkfű és a kapor távol tartja a lepkéket a káposztaféléktől. Ráadásul a fűszernövényekkel az ételeidet is ízesítheted.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük