Ebben az apró házban minden megvan - Rezsi nincs, és félmillióból épült
Egy egész házad lehet félmillió forintból, és rezsit sem kell többé fizetni, ha önfenntartó módon épül.

lakas-koltozes-par-alberlet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több házikó épül világszerte távol a nagyváros forgatagától, kevés pénzből, környezetbarát tervezés alapján, amit valószínűleg nem annyira bonyolult kivitelezni, hiszen sokan önmaguknak építik a kis ökoházukat. Az aprócska otthonokban minden megvan, ami a kellemes élethez kellhet, pedig alig 40 négyzetméteren terülnek el. 

Számos előnye van egy kisméretű háznak, azon kívül is, hogy az ember gyorsabban végez a takarítással. Egyrészt a lakója rákényszerül arra, hogy kevesebb holmit halmozzon fel, így kizárt, hogy zsúfolt legyen az otthona. Másrészt, aki önfenntartó házat épít, az örökre elbúcsúzhat a rezsitől. Az önfenntartó kis házakat egyébként sokan kerekekre építik, így az otthon helye könnyedén változtatható.

Milyen is az önfenntartó?

Általában olyan emberek adják a fejüket önfenntartó, pici házak építésére, akik a környezettudatos életmód mellett döntöttek: nem termelnek felesleges hulladékot, az áramot napkollektorokból veszik, komposztvécét használnak, és az összegyűjtött esővízből gazdálkodnak. 

Alexander Lamar apró háza.
Alexander Lamar apró háza.

Ez az életmód a tévhitekkel ellentétben nem kívánja meg a technológiától való teljes elszakadást. Ebben az ökokapszulában például egy nagy hatékonyságú napelemes rendszer szolgáltatja az áramot, így simán lehet laptopot is használni benne:

Rezsimentes házat épített

Egy Alexander Lamar nevű férfi nem ökokapszulát, hanem valódi házat épített magának, közel 40 négyzetméter alapterületen, alig félmillió forintnyi költségből. Az áramot egy 570 W-os, nap- és szélenergiával működő rendszer szolgáltatja, ami igazán olcsó mulatságnak számít, és szolgáltat annyi áramot, hogy ne kelljen technológia nélkül élni. Az egészben a legjobb, hogy a felépítéshez nem kellett hitel, és a rezsiköltség nulla! 

A ház alapja fából, gerendákból készült, de, hogy a pára ne tegye tönkre a padlózatot, Lamar radonzárót használt a padló lefektetése előtt, ami óvja a fafelületet a nedvesedéstől. A padlót, a falakat és az emelet padlózatát is különböző vastagságú OSB-lapokból és gerendákból alakította ki. A falakat burkolólemezekkel fedte be, a két réteg között szintén radonzárót használt. A tetőt alkotó OSB-lapokat kátránypapírral fedte be, aminek igen jó a vízlepergető hatása. Erre mehetnek akár zsindelyek vagy fémlemezek is.

alexander-lamar-haz11

A belső dizájn változó lehet, de érdemes a hálószobát az emeletre vagy galériára tervezni, hiszen ott csak éjjel tartózkodik az ember. Lamar is így tervezte a házát. A hálót az emeleten, az apró konyhát és nappalit a földszinten rendezte be.

Apró panelok berendezése

Rengetegen élnek pici panellakásokban, helyhiánnyal küszködve. Bár óriási kihívás, egy aprócska garzonból is ki lehet hozni a maximumot. Alábbi cikkünkben megmutatjuk a leghatékonyabb térspórolós lakberendezési trükköket, ám ne feledd: az elsődleges szabály, hogy minden fölösleges holmitól érdemes elbúcsúzni.

Ezt is szeretjük