Így tüntesd el az olajfoltot a padlóról: nem kenődik el, és csúszni sem fog utána

Van, amit tilos ilyenkor csinálni, és van, ami gyorsan segít.

Olajfolt eltüntetése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olajos, zsíros foltok a lehető legmakacsabb és legkellemetlenebb szennyeződések közé tartoznak, akár a ruhára csöppentek, akár a kárpiton hagytak nyomot, akár csak a padlóra kerültek.

Fontos mielőbb kezelni a problémát, ha lehet, már odakerülésük után közvetlenül - később sincs azonban veszve semmi -, korántsem mindegy azonban, miként állsz hozzá a zsíros foltok eltüntetéséhez.

Ezt csináld, ha a padlóra cseppent

Ha a padlóra csak egy csepp olaj vagy zsiradék került, azt még könnyen el lehet tüntetni, ha azonban nagyobb mennyiség, az már igencsak nehézkes lehet, különösen, ha nincs otthon papír törlőkendőt, mely gyorsan felszívná.

A legfontosabb, hogy ne kezdd el felitatás nélkül feltörölni az olajat, azzal ugyanis csak elkened, és még akkor is csúszós és veszélyes maradhat a padló, ha a szennyeződés nagyobb részét eltüntetted.

A legegyszerűbb megoldás, ha egy nagyobb adag szódabikarbónát, vagy ha az nincs otthon, lisztet szórsz a foltra, a fehér por gyorsan magába szívja a zsiradékot.

A zsíros port távolítsd el, ezután pedig ismételd meg a műveletet, a legjobb, ha a végén már nem is tapad le a liszt, így biztos lehetsz benne, hogy nem maradt olaj a földön. A legvégén, amikor szinte már nyomát sem látod, egy mosogatószeres szivaccsal is érdemes átdörzsölnöd a felületet.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A textilekről is hasonlóan tüntetheted el

A szódabikarbóna akkor is segít, ha ruhadarabra vagy épp kárpitra került zsíros folt: ha még friss, szórd meg vele alaposan, dörzsöld bele, hagyd hatni, majd porszívózd fel.

Ismételd a műveletet, amíg szükséges, végül tiszta vizes vagy folyékony mosószeres, mosogatószeres vízzel átitatott ronggyal is dörzsöld át a felületet. Legalábbis, ha kárpitról van szó - ha érzékeny a színe, és könnyen fakul, ne használj mosogató- és mosószert -, a ruhadarabot pedig tedd be a mosásba.

A szódabikarbóna mellett ugyanígy alkalmazhatod a hintőport, valamint akár a táblakrétát és a kukoricakeményítőt is, szintén magukba szívják a zsiradékot.

10 dolog, amire jó a szódabikarbóna: biztos, hogy mondunk újat is!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha már régi foltról van szó, készíts vizes pasztát valamelyik említett porból, dörzsöld a textíliába, hagyd állni - ha kell, akár 24 órán át is -, majd dörzsöld le róla, és tiszta vizes ronggyal is tisztítsd át a felületet.

Ezt is szeretjük