Ez a lámpa csökkenti a betörések és a viharkárok esélyét is
A beszereléséhez még szakember sem kell
Nagy segítség az otthonodban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A LED-ek megjelenése óta egyre inkább alapvetés, hogy az ember az otthon kialakításakor a fények tervezésére is kiemelt figyelmet fordít. Az okosvilágítások pár évvel ezelőtti debütálásával pedig még szélesebbre nyílt a lehetőségek tárháza, így a trend is töretlenül erősödik. 

Ma már akár 16 millió színárnyalat segítségével alkotható meg a saját tér, és automatizálható az otthon az okostelefonokkal vezérelhető, intelligens világítási rendszerek segítségével.

Tervezéssel együtt vagy utólag

- Ideálisan már a lakás tervezésekor érdemes kialakítani az otthon világítását, de a mai modern eszközökkel az utólagos kialakítás is könnyen megoldható, ha a lakás alapgépészeti és elektromos kialakítása funkcionálisan megfelelő - vélekedik Bárdóczky Andrea lakberendező.

- Az intelligens világítás kiépítése ugyanis nem igényel átalakítást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható, mert az okosizzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak. Egy igazán komplex világítási rendszer akár 50 fényforrást, tehát egy teljes lakás világítását is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-dzsel - teszi hozzá a szakértő.

Nem feltétlenül kell szakember

Az intelligens világítási rendszerek telepítése és kezelése rendkívül egyszerű, a rengeteg gyári illetve egyéb szabad fejlesztésű, nyitott elérésű applikációnak köszönhetően pedig bárki könnyedén megtervezheti és kialakíthatja otthona fényeit. Határt csak a képzelet szabhat. Azért persze, nem árt betartani néhány alapszabályt.

- A megfelelő lámpatestek, valamint fényforrások kiválasztásakor és színeinek beállításakor érdemes figyelembe venni otthonunk alap stílusjegyeit és a helyiségek funkcióját - tanácsolja Bárdóczky Andrea.

Míg egy nappaliban fontos, hogy legyen egy központi lámpa, ami az egész teret bevilágítja, mellé pedig több kiegészítő fényforrás, addig a hálószobában egyáltalán nincs szükség plafonról érkező direkt fényre, itt inkább az ágy szélein lévő világításra, a gardrób megvilágítására kell figyelni.

A gyerekszobában és az étkezőben is nagyon fontos az erős, lefelé mutató központi fény. E tekintetben klasszikus, de kerülendő megoldásnak számítanak az étkező gyertya ágú csillárjai, mert az asztal helyett a mennyezetet világítják meg, illetve a gyerekszobák repülős mennyezetvilágításai, mert ezek sem a funkciót helyezik előtérbe.

A gyerekszobának és a közlekedőknek is fontos eleme lehet viszont a kísérőfény, például a Philips HUE beépíthető lámpa falra szerelve halványkék vagy zöld fénybeállításban. A konyhában a pult, a fürdőszobában a mosdótükör megfelelő megvilágítása a legfontosabb, például LED szalagokkal, és persze, minden helyiségben a megfelelő kiegészítő bújtatott, illetve hangulatfények kialakítása.

Minden stílussal kompatibilis

A minimál, a loft és a high tech stílushoz a fehér színű alap-fénybeállítások, a vintage, illetve a mediterrán stílushoz pedig a sárga fények illenek, a retró stílusnál nyugodtan nyúlhat az ember merészebb - vörös, kék, zöld - színekhez is, de okosvilágításokkal a fehér és a sárga színtartományán belül is számtalan árnyalat közül lehet választani.

- Az intelligens világítások előnye még, hogy az alapkaraktert meghatározó fénybeállítások mellett rengeteg különböző, tevékenységhez, alkalomhoz, hangulathoz illő fénybeállítást is elmenthetünk és bátran kikísérletezhetjük, melyik az a fény és színkompozíció, ami a leginkább feltölt vagy épp kikapcsol bennünket - emeli ki Bárdóczky Andrea.

Intelligens és stílusos lámpatestek

Ahhoz, hogy igazán a saját ízlésre, illetve a lakás stílusára szabott legyen az otthon világítása, arra is érdemes figyelni az okos világítási rendszer kiválasztásakor, hogy mennyire széles az adott rendszerhez kapcsolható lámpatest portfólió.

A Philips HUE például már 50 féle terméket kínál intelligens világítási rendszeréhez, idén ősztől pedig már fehér fényű modern formatervezésű, minden lakberendezési stílushoz jól illeszkedő függesztett, fali és spotlámpák is elérhetőek a kínálatában, amelyek akár önmagukban, offline is szabályozhatóak a termékhez tartozó távirányítóval.

Extra kényelmi funkciók

Az Apple Home Kit, illetve Google Nest kompatibilis Philips HUE okosvilágítás közös platformon működtethetőek más, Zigbee alapú okoseszközzel és alkalmazással. Így az intelligens világítás összehangolható az okostermosztáttal vagy árnyékolástechnikával, így például egy vihar esetén akár a távolból is leengedhetők lesznek a redőnyök, miközben párhuzamosan megemelhető a szoba hőmérséklete és felkapcsolható a világítás, de az automatizált világítás a betörők ellen is védelmet nyújthat. Az Apple Home Kit kompatibilitás olyan új funkciókat is lehetővé tesz, mint például a Siri hangvezérlés, de okosvilágítással a házibulik hangulatát is fel lehet dobni.
Ezt is szeretjük