A 4 legstrapabíróbb növény

Sötét lakásokba

Bármennyire is szeretnéd, alig éri fény az otthonodat? Ne aggódj, nem kell lemondanod a növényekről. Válassz árnyékkedvelőket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki olyan otthonra tett szert, amelyet többnyire egész nap fény tölt be. Az ilyen otthonban ugyanis nemcsak jobb kedve van az embernek, hanem lehetősége is arra, hogy kellemesebbé tegye a hangulatot benne, például szép zöld növényekkel. Ám ha te nem tartozol eme szerencsés lakástulajdonosok közé, akkor sem kell lemondanod a szobanövényekről, csupán olyanokat kell beszerezned, amelyek egyébként sem igénylik a túl sok napfényt. Hogy melyek ezek? Például a következő négy!

Egy csodás bromélia-faj: a pikkelyvirág

Bár a nevéből könnyű a halakra asszociálni, ennek a növénynek semmi köze a kis vízi állatkákhoz eltekintve attól a ténytől, hogy szereti a vizet. Ám efajta igénye sem akkora, hogy a kényes növények közé tartozzon, éppen ezért azoknak is bátran ajánlott, akik egyébként nem mesterei a növénytartásnak.

A Közép- és Dél-Amerikában, valamint Brazíliában őshonos pikkelyvirág közepes igénytelensége ellenére azonban gyönyörű: szépségét húsos, fényes, sötétzöld vagy barnás-vöröses árnyalatú levelei adják, amelyek szabálytalan keresztcsíkokkal díszítettek. Ezek a levelek veszik körül azt a rozettát, amelyből kardszerűen tör elő a pikkelyvirág vörös fellevelű virágzata.

Hogyan tartsd?

A pikkelyvirág nem tartozik a különösen kényes szobanövények közé, azt azonban meghálálja, ha meleg, párás helyre kerül. Napfényre azonban nincs nagy szüksége, az árnyékban nagyon jól érzi magát. Víz és tápanyag tekintetében azonban érdemes odafigyelni rá, és a nyári időszakban havonta tápoldatozni. Öntözésnél figyelj arra, hogy mindig legyen egy kis friss víz a levélrozetta közepében, és az lehetőleg lágy, mészmentes legyen.

Egy édes árnyékkedvelő: az édesgyökerű páfrány

Az édesgyökerű páfrány egyike azoknak a zöld élőlényeknek, amelyek szinte az összes földrész trópusi vagy szubtrópusi részein megtalálhatók. A polypodium néven is emlegetett páfrány levelei hamvas kékeszöldek enyhén hullámos széllel, és hosszú levélnyélen helyezkednek el.

Éppen e tulajdonságai teszik ezt a páfrány-fajt az egyik legmutatósabb növénnyé, amely terebélyes voltának köszönhetően akár ömagában is a helyiség dísze lehet.

Hogyan tartsd?

Az édesgyökerű páfrány mindazoknak ajánlott, akik egyébként nem mesterei a növénygondozásnak. Számára ugyanis elég egy meleg, párás sarok, ahol eléldegélhet, és az sem baj, ha ezt a helyet nem éri közvetlen napfény, az édesgyökerű páfrány ugyanis egyébként is nagy árnyékkedvelő hírében áll. Ha azonban legalább arra ügyelsz, hogy egy vizes tálca mindig legyen a cserepe alatt, akkor azzal biztosan belopod magadat a szívébe.

Egy maláj futó: a szobalián

Az eredetileg Malajzia esőerdeiből származó szobalián nemcsak azoknak ajánlott, akik az igénytelenebb növényeket kedvelik, hanem azoknak is, akiknek nincs idejük egyszerre több zöld lénnyel foglalkozni. A szobalián ugyanis kúszónövény, így elegendő belőle egyet beszerezni.

Levelei szívalakúak és kissé fénytelenek, ez utóbbi hiányosságot azonban a leveleket díszítő apró, ezüstfehér pöttyök kompenzálják. Bár a szobalián nem egy gyorsan növő fajta, hajtásai idővel akár a másfél méteres hosszúságot is elérhetik.

Hogyan tartsd?

A szobalián az említett fajtákhoz hasonlóan szintén nagy párakedvelő, ezért ha lehet, olyan helyen tartsd, amely ezt az igényét kielégíti. Egyéb tekintetben azonban nem kifejezetten kényes: mind a víz, mind pedig a tápanyag tekintetében közepesen igénytelennek számít, ám arra érdemes ügyelned, hogy a talaja mindig nedves legyen. És bár a meleg helyet kedveli, fényre különösebb szüksége nincs, így ha a lakásod nem túl napfényes, akkor a szobalián éppen neked való.

Egy nagyszájú közép-amerikai: a szájvirág

A Costa Rica, Panama és Puerto Rico esőerdeiben őshonos szájvirág örökzöld kúszónövény apró, tojásdad formájú, végükön elhegyesedő levelekkel, melyek viaszos felszínüknek köszönhetően fényesek. A szájvirágnak azonban nemcsak a levelei dekoratívak, hanem apró, nyitott szájakra emlékeztető virágai is, amelyekről egyébként a nevét kapta, és amelyek gazdagon és hosszan díszítik a szájvirágot karlátvörös vagy sárga színekben pompázva.

Hogyan tartsd?

A szájvirág sem a közvetlen napfényt, sem a túl sok törődést nem szereti. Elegendő számára csupán egy félárnyékos hely, ahol hűvös van - ez télen körülbelül 15-18°C-os hőmérsékletet jelent.

Bár a sok vizet nem szereti, a páradús környezetet kedveli, ezért érdemes ennek megfelelően megválasztani a helyét, ellenkező esetben ugyanis hajlamos lehullatni a bimbóit.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Öntözni tavasztól őszig elegendő csupán kéthetente, ekkor azonban lehetőleg mészmentes tápoldatot is érdemes keverni a vízbe, és ügyelni arra, hogy maga a víz is inkább lágy, mint kemény, magas mésztartalmú legyen.

Ezt is szeretjük