A lakásodat is lefoglalhatja az adóhatóság

20 ezer ingatlant akartak elvenni idén

Egyre több az adós hazánkban

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy év alatt 93 ezerrel emelkedett az adótartozást maguk előtt görgető magánszemélyek száma, a közadósságot felhalmozók tábora így megközelítette az 1,1 milliót - írja az MTI a Magyar Nemzet cikke alapján.

Minden kilencedik magyarnak van köztartozása

Átlagosan nagyjából minden kilencedik magánszemélynek van kisebb-nagyobb köztartozása: szeptember végén csaknem 1,1 millió embert tartottak nyilván az adóhátralékosok között, egy ember átlagosan 153 ezer forint befizetésével maradt el.

Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője a lapnak elmondta: idén, szeptember végéig a hatóság háromnegyedmillió alkalommal bocsátott ki inkasszót, emellett a NAV kilenc hónap alatt százezer munkabérletiltást is elrendelt.

A házat is elvehetik

A tartozás be nem fizetése továbbá az ingatlan lefoglalását is maga után vonhatja: a NAV 20 ezer ingatlant foglalt le az említett időintervallumon belül, ám árverésre mindössze 166 eljárás végén került sor, ilyenkor ugyanis a legtöbben rövid időn belül kifizetik adótartozásukat - olvasható a lapban.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ugyanakkor a törvény szerint december 1-jével életbe lépett a kilakoltatási moratórium, mely szerint lakóingatlant március 1-jéig bizonyos esetek kivételével tilos kiüríttetni.

A végrehajtó a lakóingatlan kiürítését elhalaszthatja, ha a kötelezett magánszemély, erre azonban nincs lehetőség, ha önkényesen elfoglalt lakásról van szó, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

Így kérj lakhatási támogatást!

Ha gondban vagy a csekkek vagy a törlesztőrészletek befizetésével, a lakhatási támogatás segíthet. Nézd meg a videót!

Továbbá a bíróság a kiürítés végrehajtására utasít, ha a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult, vagy ha a végrehajtást kérő a halasztás idejére gondoskodik a kötelezett elhelyezéséről, vagy ha a végrehajtást kérő magánszemély valószínűsíti, hogy a kiürítendő lakóingatlan birtokba vétele nélkül az ő lakhatása nem biztosított.

Ezt is szeretjük