Újabb terhet róhat rád a kormány

80 ezer forint pluszt kell fizetned a lakásod után?

Jövőre jön az új ingatlanilleték. Ismerd meg a részleteket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fontos változások lépnek életbe jövő év januárjától az ingatlan-adásvételeket illetően: a kormány tervei szerint ugyanis egyrészt egykulcsossá válhat a lakástulajdon-vásárlás után fizetendő illeték mértéke, ami a legtöbb esetben 80 ezer forintos pluszt jelent majd a vevők számára.

Emellett pedig megszűnik a negatív illetékalap utáni fizetési kötelezettség, ami viszont jelentős könnyebbséget hozhat azoknak, akik a lakásukat olcsóbbra cserélik. Hogy hogyan érdemes kihasználni a változásokat a gyakorlatban, arról az Otthon Centrum készített elemzést.

Új: egykulcsos illeték

Korábban a lakástulajdon-szerzés után fizetendő illeték kétkulcsos rendszerben működött: vagyis 4 millió forintig 2%, a 4 millió forint fölötti összeg után pedig 4% illetéket kellett fizetni. A januárban életbe lépő változás azonban bevezeti az egykulcsos illetéket, ami azt jelenti, hogy a teljes forgalmi érték után 4%-ot kell fizetnie a vevőnek. Az Otthon Centrum elemzése szerint ez egy olyan lakás esetében, melynek értéke meghaladja a 4 millió forintot, átlagosan 80 ezer forintos többletterhet jelent majd.

Persze az ennél olcsóbb ingatlanok esetében kisebb lesz ez az összeg, de még így is jelentős az új szabályok szerint fizetendő többlet, ugyanis januártól éppen a dupláját kell majd fizetni a 2012-es illetéknek. A drágább lakások esetén jelentkező többletteher egyébként akkor is megjelenik, ha a vevő az új lakás vásárlását követő vagy azt megelőző évben eladta korábbi lakását, és az illeték alapját a vásárolt és az eladott lakástulajdon forgalmi értékének a különbözete adja.

Így változnak az összegek

Az Otthon Centrum emlékeztet, hogy a KSH adatai alapján egy budapesti használt lakás átlagára 2012 első félévében 13,8 millió forint volt, a jelenlegi szabályok szerint fizetett illeték pedig ez után 472 ezer forintra jött ki. Ez jövőre, a változásokat figyelembe véve 552 ezer forintra emelkedhet, ami összességében 17%-os többletterhet jelent majd. Vidéki viszonylatban egy használt lakás átlagárát 9 millió forintban állapították meg, melyhez 280 ezer forintos illeték járult a régi szabályok szerint.

Ez az összeg januártól az egykulcsos illeték szabálya alapján 360 ezer forintra emelkedik, ami csaknem 30%-os növekedést jelent. Ha valaki például egy 10 milliósból 12 millió forintot érő lakásba költözik, ha még idén megejti az adás-vételt, 40 ezer forintos illetéket kell fizetnie, januártól viszont már a 80 ezres illetéket fizeti.

Mindent a lakhatási támogatásról

Akár van saját lakásod, akár nincs, lakhatási támogatást lehet, hogy te is igényelhetsz. Tudj meg róla többet!

Kinek éri meg sietni?

Az Otthon Centrum szakértői szerint nem mindenkinek éri meg felgyorsítani az ingatlan-adásvételi folyamatot. Azoknak viszont mindenképp fontos lehet még idén, a régi szabályok szerint eljárva intézkedni, akik olcsóbb ingatlanból drágábba költöznek. De azok is ide tartoznak, akik korábbi lakástulajdonukat a vásárlástól számítva egy évnél korábban adták el, számukra is a jelenlegi szabályok szerint történő adásvétel a kedvezőbb. Ennek fordítottja érvényes azokra, akiknél a vásárlást megelőző egy éven belül eladott vagy azt követően egy éven belül eladásra kerülő lakás értéke magasabb volt, mint az újonnan vásárolt ingatlan értéke - nekik mindenképp érdemes megvárni a januárt.

A jelenleg érvényben lévő szabályok még úgy rendelkeznek ugyanis, hogy, ha egy drágább ingatlanból egy olcsóbb ingatlanba költözik valaki, akkor bár a két ingatlan forgalmi értékének különbözete negatív, az illetéket mégis meg kell fizetnie a különbség abszolút értéke után. Az új szabály viszont a negatív forgalmi érték különbözet esetén eltörli a fizetendő illetéket.

Vagyis könnyebbséget jelent majd a változás azoknak, akik fizetési nehézségek miatt kénytelenek eladni a lakásukat, és azt olcsóbbra cserélni. Minél nagyobb a különbség a régi, hitellel terhelt és az újonnan megvásárolt ingatlan ára között, annál nagyobb az illeték alapja, amit nem kell megfizetniük.

Ezt is szeretjük